Holokaust u NDH: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
m (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q4144567 (translate me))
 
Poimenični popis žrtava logora Jasenovac, objavljen u Beogradu 1997., navodi 10.521 Židova; s obzirom na masovni pokolj i malo preživjelih žrtava, svakako ima nepopisanih.
 
Poimenični popis žrtava koncentracijskog logora Jasenovac 1941.-1945. iz ožujka 2013. identificirao je 13.116 Židova kao žrtve logora.
 
Neobičan je podatak da je supruga [[poglavnik]]a [[Ante Pavelić]]a bila Židovka, kao i supruge ministara [[Slavko Kvaternik|Slavka Kvaternika]] i M. Žanića. Niz drugih ustaških dužnosnika imalo je supruge židovskog porijekla (koje su prešle na kršćanstvo, ali po [[Nürnberški zakoni|Nürnberškim zakonima]] to Židove nije spašavalo od progona). Nekoliko pristaša ustaškog pokreta i ustaških dužnosnika bili su Židovi ili židovskog porijekla: [[Ljubo Kremzir]], [[Viktor Gutman]], [[Ivo Korsky]] i [[Vlado Singer]] bili su i sami Židovi. ''(Krišto, str. 301)'' ([[Vlado Singer|Singer]] je ujesen 1941. bio uhićen i poslan u [[Koncentracijski logor Jasenovac|logor Jasenovac]], gdje je ubijen.) Nadbiskup [[Alojzije Stepinac]] ukazao je u jednom dopisu ministru unutrašnjih poslova [[Andrija Artuković|Andriji Artukoviću]] na to licemjerje. Jedino Židovi u mješovitim brakovima bili su, i to samo dio njih, do kraja postojanja [[NDH]] pošteđeni od progona.
68

uređivanja

Navigacijski izbornik