Zlatna jezičnica: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinosi)
m Bot: brisanje 9 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q718004 na Wikidati
Nema sažetka uređivanja
Redak 41: Redak 41:


[[Kategorija:Glavočike]]
[[Kategorija:Glavočike]]
[[Kategorija:Hrvatske endemske vrste]]

Inačica od 12. srpnja 2013. u 12:36

Zlatna jezičnica
Zlatna jezičnica (Ligularia sibirica)
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Angiosperms
Razred:Eudicots
Red:Asterales
Porodica:Asteraceae
Rod:Ligularia
Vrsta:L. sibirica
Dvojno ime
Ligularia sibirica
L.
Sinonimi
Cineraria sibirica (L.) L.

Senecio ligularia Hook. f.
Senecio sibiricus (L.) L. f.
Senecio cacaliifolius Sch. Bip.
Izvor: GRIN,[1]

BMG[2]
Baze podataka

Zlatna jezičnica (lat. Ligularia sibirica) je tipična vrsta iz roda Ligularia.[3]

Opis biljke

Zlatna jezičnica je trajnica, visine i više od 2 m. Stabljika je ravna i nerazgranjena, u presjeku šuplja. Donji su listovi na dugoj peteljci, sjajni, srcoliki i veliki (10 do 15 cm). Na stabljici smjerom prema vrhu, listovi su sve manji i sjedeći. Na vrhu stabljike u dugom grozdastom cvatu nalazi se veliki broj zlatnožutih glavičastih cvatova. Rubni su cvjetovi glavičastog cvata jezičasti, (8-10 cvjetova), a središnji su cjevasti. Plod je kratka smeđa roška s bjelkastim papusom. Cvat je najljepše razvijen od sredine kolovoza do sredine rujna.

Rasprostranjenost biljke

1989. godine, vrsta je nađena u Nacionalnom parku Plitvička jezera i tad je prvi put zabilježena za floru Hrvatske. Ona je u velikom broju primjeraka nađena na dva lokaliteta u Parku. Raste u dolini na vlažnom i močvarnom staništu uz potok i uz grmlje crne johe i vrba. Prema dosadašnjim spoznajama nalaz zlatne jezičnice u Nacionalnom parku Plitvička jezera predstavlja najjužnije nalazište vrste unutar areala. Glavni areal vrste nalazi se u srednjoj i istočnoj Aziji. U Europi je raširena u francuskom Srednjogorju, Tatrama (do 900 m/nm), Poljskoj, istočnoj Austriji, Rumunjskoj, Bugarskoj, na području istočnog i zapadnog dijela Karpata i na Uralu. Na čitavom prostoru razvija se na sličnim staništima kao i u Parku.

Izvori

  1. Germplasm Resources Information Network (GRIN). 14. prosinca 1995.. Taxon: Ligularia sibirica (L.) Cass (HTML). Taxonomy for Plants. USDA, ARS, National Genetic Resources Program, National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. Pristupljeno 23. studenoga 2009 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)
  2. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem. Details for: Ligularia sibirica (HTML). Euro+Med PlantBase. Freie Universität Berlin. Pristupljeno 23. studenoga 2009 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)
  3. Ligularia (HTML). Index Nominum Genericorum. International Association for Plant Taxonomy. 20. veljače 2006. Pristupljeno 23. studenoga 2009 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= i |date= (pomoć)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Nacionalnog parka Plitvička Jezera (http://www.np-plitvicka-jezera.hr/hrv/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Nacionalni park Plitvička jezera.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Zlatna jezičnica