Zlatna jezičnica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zlatna jezičnica
Zlatna jezičnica (Ligularia sibirica)
Zlatna jezičnica (Ligularia sibirica)
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Angiospermae
Razred: Eudicots
Red: Asterales
Porodica: Asteraceae
Rod: Ligularia
Vrsta: L. sibirica
Dvojno ime
Ligularia sibirica
L.
Sinonimi
Cineraria sibirica (L.) L.

Senecio ligularia Hook. f.
Senecio sibiricus (L.) L. f.
Senecio cacaliifolius Sch. Bip.
Izvor: GRIN,[1] BMG[2]

Zlatna jezičnica (sibirska jezičnjača, lat. Ligularia sibirica) je tipična vrsta iz roda Ligularia.[3]

Opis biljke[uredi | uredi kôd]

Zlatna jezičnica je trajnica, visine i više od 2 m. Stabljika je ravna i nerazgranjena, u presjeku šuplja. Donji su listovi na dugoj peteljci, sjajni, srcoliki i veliki (10 do 15 cm). Na stabljici smjerom prema vrhu, listovi su sve manji i sjedeći. Na vrhu stabljike u dugom grozdastom cvatu nalazi se veliki broj zlatnožutih glavičastih cvatova. Rubni su cvjetovi glavičastog cvata jezičasti, (8-10 cvjetova), a središnji su cjevasti. Plod je kratka smeđa roška s bjelkastim papusom. Cvat je najljepše razvijen od sredine kolovoza do sredine rujna.

Rasprostranjenost biljke[uredi | uredi kôd]

1989. godine, vrsta je nađena u Nacionalnom parku Plitvička jezera i tad je prvi put zabilježena za floru Hrvatske. Ona je u velikom broju primjeraka nađena na dva lokaliteta u Parku. Raste u dolini na vlažnom i močvarnom staništu uz potok i uz grmlje crne johe i vrba. Prema dosadašnjim spoznajama nalaz zlatne jezičnice u Nacionalnom parku Plitvička jezera predstavlja najjužnije nalazište vrste unutar areala. Glavni areal vrste nalazi se u srednjoj i istočnoj Aziji. U Europi je raširena u francuskom Srednjogorju, Tatrama (do 900 m/nm), Poljskoj, istočnoj Austriji, Rumunjskoj, Bugarskoj, na području istočnog i zapadnog dijela Karpata i na Uralu. Na čitavom prostoru razvija se na sličnim staništima kao i u Parku.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Germplasm Resources Information Network (GRIN) (14. prosinca 1995.). Taxon: Ligularia sibirica (L.) Cass.(HTML). Taxonomy for Plants. USDA, ARS, National Genetic Resources Program, National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. Pristupljeno 23. studenoga 2009.
  2. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem. Details for: Ligularia sibirica(HTML). Euro+Med PlantBase. Freie Universität Berlin. Pristupljeno 23. studenoga 2009.
  3. Ligularia(HTML). Index Nominum Genericorum. International Association for Plant Taxonomy. (20. veljače 2006.) Pristupljeno 23. studenoga 2009.
HR - Plitvice (Plitvička Jezera)15.JPG  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Nacionalnog parka Plitvička Jezera (http://www.np-plitvicka-jezera.hr/hrv/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Nacionalni park Plitvička jezera.
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Zlatna jezičnica.