Razlika između inačica stranice »Trbušni tifus«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 17 bajtova ,  prije 6 godina
m
bez sažetka
m (Bot: Migrating 58 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q83319 (translate me))
m
Kao alternativna terapija, ovisno o in vitro osjetljivosti, može se primijeniti [[ampicilin]] 100 mg/kg/dan IV ili IM podijeljeno u 4 doze, kroz 14 dana. [[Kortikosteroidi]] se mogu upotrijebiti uz antibiotike, za liječenje teških toksičnih simptoma. Njihova primjena obično dovodi do pada temperature i kliničkog poboljšanja. Prednison 20 do 40 mg/dan PO (ili ekvivalent) u prva tri dana liječenja je obično dovoljno. Više doze kortikosteroida (deksametazon 3 mg/kg IV inicijalno, zatim 1 mg/kg svakih 6 h kroz ukupno 48 h) upotrebljavaju se kod bolesnika koji su u [[delirij]]u, komi ili šoku.
 
Od suportivnih mjera, važna je prehrana, koju treba održavati čestim obrocima. Mirovanje u krevetu potrebno je dok je bolesnik febrilan. Valja izbjegavati salicilate (koji mogu uzrokovati hipotermiju i hipotenziju), kao i [[laksativi|laksative]] i [[klizma|klizme]]. Proljev se može smanjiti tekućom dijetom i ako je potrebno, parenteralnom prehranom. Mogu biti potrebni nadoknada tekućine i elektrolita, te [[Transfuzija krvi|transfuzija]] krvi.
 
Perforacija crijeva i s njom povezan peritonitis, zahtijevaju širu antibiotsku terapiju koja će pokriti gram-negativne i anaerobne bakterije. U liječenju perforacije, uz antibiotike, preferira se kirurška intervencija, iako i sama konzervativna terapija može imati stanovitog uspjeha. [[Relapsi]] se liječe kao inicijalna bolest, s tim što trajanje antibiotske terapije rijetko treba biti duže od 5 dana. Kliconoše se moraju prijaviti lokalnom odjelu javnog zdravstva i treba im zabraniti manipuliranje hranom.

Navigacijski izbornik