Kninska biskupija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
premalo podataka za infookvir
mNema sažetka uređivanja
Redak 3: Redak 3:
== Značaj ==
== Značaj ==


Biskup je stolovao u [[Pet crkava na Kosovu]], današnjoj [[Biskupija (Biskupija)|Biskupiji]] kod [[Knin]]a. Njegova se jurisdikcija protezala sve do Drave, odnosno nad cijelim [[Kraljevina Hrvatska|starohrvatskim kraljevstvom]]. Neki izvori ga nazivaju i ''hrvatskim biskupom''. Pored crkvenih dužnosti, kninski biskup je obavljao i svjetovne poslove na hrvatskom kraljevskom dvoru, kako za doba narodne dinastije [[Trpimirovići|Trpimirovića]], tako i za vrijeme [[Hrvatska u personalnoj uniji s Mađarskom|personalne unije hrvatskog i ugarskog kraljevstva]] pod krunama drugih vladarskih dinastijâ.
Biskup je stolovao u [[Pet crkava na Kosovu]], današnjoj [[Biskupija (Biskupija)|Biskupiji]] kod [[Knin]]a. Njegova se jurisdikcija protezala sve do Drave, odnosno nad cijelim [[Kraljevina Hrvatska|starohrvatskim kraljevstvom]]. Neki izvori ga nazivaju i ''hrvatskim biskupom'' (''episcopus Chroatensis''). Pored crkvenih dužnosti, kninski biskup je obavljao i svjetovne poslove na hrvatskom kraljevskom dvoru, kako za doba narodne dinastije [[Trpimirovići|Trpimirovića]], tako i za vrijeme [[Hrvatska u personalnoj uniji s Mađarskom|personalne unije hrvatskog i ugarskog kraljevstva]] pod krunama drugih vladarskih dinastijâ.
Kninski biskup je ovjeravao kraljeve darovnice, [[povelja|povelje]] i državne spise sa svojim [[kaptol]]skim pečatom. Iz istih razloga je sve do [[1330.]] kninski biskup bio nazivan ''hrvatskim biskupom''. Nakon [[1330.]], naziva ga se samo kninskim biskupom.
Kninski biskup je ovjeravao kraljeve darovnice, [[povelja|povelje]] i državne spise sa svojim [[kaptol]]skim pečatom. Iz istih razloga je sve do [[1330.]] kninski biskup bio nazivan ''hrvatskim biskupom''. Nakon [[1330.]], naziva ga se samo kninskim biskupom.{{nedostaje izvor}}


== Ukinuće ==
== Ukinuće ==


Biskupija je postojala do [[1493.]] godine, a postoje naznake o djelovanju do [[1522.]], do pada kninskog kraja pod [[Tursko Carstvo|Turke]]. Papinskom bulom ''[[Locum beati Petri]]'' [[1828.]] godine, biskupija je spojena sa [[šibenska biskupija|šibenskom biskupijom]].
Biskupija je postojala do [[1493.]] godine, a postoje naznake o djelovanju do [[1522.]], do pada kninskog kraja pod [[Tursko Carstvo|Turke]]. Papinskom bulom ''[[Locum Beati Petri]]'' [[1828.]] godine, biskupija je spojena sa [[šibenska biskupija|šibenskom biskupijom]].
== Biskupi ==
== Biskupi ==



Inačica od 1. rujna 2015. u 09:27

Kninska (hrvatska) biskupija je bila biskupija u starohrvatskom kraljevstvu, osnovana 1040. godine.

Značaj

Biskup je stolovao u Pet crkava na Kosovu, današnjoj Biskupiji kod Knina. Njegova se jurisdikcija protezala sve do Drave, odnosno nad cijelim starohrvatskim kraljevstvom. Neki izvori ga nazivaju i hrvatskim biskupom (episcopus Chroatensis). Pored crkvenih dužnosti, kninski biskup je obavljao i svjetovne poslove na hrvatskom kraljevskom dvoru, kako za doba narodne dinastije Trpimirovića, tako i za vrijeme personalne unije hrvatskog i ugarskog kraljevstva pod krunama drugih vladarskih dinastijâ. Kninski biskup je ovjeravao kraljeve darovnice, povelje i državne spise sa svojim kaptolskim pečatom. Iz istih razloga je sve do 1330. kninski biskup bio nazivan hrvatskim biskupom. Nakon 1330., naziva ga se samo kninskim biskupom.[nedostaje izvor]

Ukinuće

Biskupija je postojala do 1493. godine, a postoje naznake o djelovanju do 1522., do pada kninskog kraja pod Turke. Papinskom bulom Locum Beati Petri 1828. godine, biskupija je spojena sa šibenskom biskupijom.

Biskupi

Prvi poznati biskup je bio biskup Marko, a spominje se 1050. godine.

Izvori