Razlika između inačica stranice »Málaga«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 4 bajta ,  prije 2 godine
tokom -> tijekom
(Undistorted picture)
(tokom -> tijekom)
Málaga je bila jedan od prvih španjolskih gradova koji su u 8. st. zauzeli [[Arapi]]. Pod arapskom vlašću je bila značajna luka unutar [[Kordopski Kalifat|Kordopskog Kalifata]] i zvala se Mālaqah ([[arapski jezik|arapski]] مالقة). Arapski putopisac [[Ibn Batuta]] ju je 1325. nazvao jednim od najljepših i najvećih gradova Iberskog polotoka.
 
Málaga je bila jedan od gradova u kojem su se Arapi najduže zadržali u Španjolskoj. Španjolska kršćanska vojska ga je zauzela tek 1487., pet godina nakon pada [[Granada|Granade]]. Arapi su napustili grad, a u njega su se naselili kršćanski doseljenici. 1528. je počela izgradnja katedrale. 1704. je došlo do Bitke kod Málage tokomtijekom [[Rat za španjolsko nasljeđe|Rata za španjolsko nasljeđe]]. 1831. je José María de Torrijos podigao pobunu protiv kralja.
 
TokomTijekom 19. st. se grad gospodarski razvija i industijalizira. Posebno se razvija metaloprerađivačka industrija. Krajem 19. i početkom 20. st. dolazi do gospodarske krize zbog slabe razvijenosti Španjolske. Málaga je bila jedan od centara socijalističkog i republikanskog pokreta, te je uništena u [[Španjolski građanski rat|Španjolskom građanskom ratu]] 1936-1939. Nakon rata se grad obnavlja. Nakon se jače razvija kao značajan turistički centar.
 
==Zemljopis==

Navigacijski izbornik