Michelangelo Buonarroti: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nema promjene veličine ,  prije 1 godinu
m
→‎Umjetnička karijera: dobija u dobiva, replaced: dobija → dobiva
m (uklonjena promjena suradnika 31.223.139.222 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika MaGaBot)
Oznake: brzo uklanjanje SWViewer [1.4]
m (→‎Umjetnička karijera: dobija u dobiva, replaced: dobija → dobiva)
[[Umjetnost]] je za Michelangela bila stvaranje nove stvarnosti, slično božanskom stvaranju svijeta koje ne priznaje uzore, konvencije ni pravila. I njegove skulpture vjerojatno upravo stoga odlikuje taj snažni egzaltirani grč oslobađanja iz nedefinirane gromade [[kamen]]a ili [[mramor]]a. Godine [[1496]]. otišao je u [[Rim]] gdje je stvorio svoje prvo značajnije djelo [[Pietà (Michelangelo)|Oplakivanje]] (Pietà), koje je predstavljalo novinu jer je sjedinjavalo dvije mramorne figure u jednu cjelinu.
 
Vrativši se u Firencu 1501. isklesao je svog čuvenog [[David (Michelangelo)|Davida]], završni izraz [[naturalizam|naturalizma]] 15. stoljeća. David, najranija monumentalna skulptura visoke renesanse, utjelovljenje je cjelokupne Michelangelove umjetnosti. Nasuprot oslobođenoj energiji izraženoj kroz opušteno tijelo Donatellove statue, kod Michelangelovog Davida dobijadobiva se utisak da se energija sabija, a ne da se oslobađa. Otuda osjećaj napetosti u jednom tijelu shvaćenom kao "tamnica duše". Savršenu ljepotu mišićavog tijela, koje je uz to još u stanju izraziti i emocije i sigurnost pravednog borca, Michelangelo je stvorio u dobi od samo 26 godina. U to vrijeme Michelangelo je slikao i svoju ''[[Sveta obitelj|Svetu obitelj]]''.
 
U krugu firentinske intelektualne elite na dvoru Medicija oživjela je ljubav za Platonovu filozofiju-[[neoplatonizam]]. [[Platon]]ova filozofija o dualizmu tijela i duše nije imala utjecaja na grčku skulpturu, jer ona izražava sklad tijela i duše, ali je na skulpturu Michelangela, koji je bio veliki poštovalac antike, baš ta strana grčke misli imala jak utjecaj. Iste osobine njegovog Davida imaju i statue Mojsija i Robova, klesane za grobnicu pape Julija II, a još više kipovi nadgrobnih spomenika Lorenza i Giuliana Medicija.
122.516

uređivanja

Navigacijski izbornik