Prijeđi na sadržaj

Sveta Obitelj

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Sveta obitelj)
Sveta Obitelj
Juan Simon Gutierrez, Sveta obitelj
Juan Simon Gutierrez, Sveta obitelj
Svetišta Bazilika Svete Obitelji u Solinu,
Župa Svete Obitelji u Novoj Mokošici,[1]
Župa Svete Obitelji u Osijeku,[2]
Župa Svete Obitelji, Pećine,[3]
Župa Svete Obitelji u Slavonskom Brodu,[4]
Župa Svete Obitelji u Splitu,[5]
Župa Svete Obitelji u Zagrebu[6]
Župa Svete Obitelji u Bell Parku, Australija[7][8]
Portal o kršćanstvu

Sveta Obitelj (lat. Sancta Familia) je pojam koji označava obitelj koju su činili Isus, Djevica Marija i Sveti Josip. Naziva se i Sveta nazaretska obitelj. Ujedno je i naziv blagdana koji se slavi u Katoličkoj Crkvi, u Božićnoj osmini te naslov kojim se u različitim pobožnostima zajedno časte Isus, Marija i Josip.

Štovanje

[uredi | uredi kôd]

Blagdan Svete Obitelji je liturgijsko slavlje u Rimokatoličkoj Crkvi u čast Isusa iz Nazareta, njegove majke, Blažene Djevice Marije i njegovoga skrbnika sv. Josipa. Slavi se u nedjelju, u osmini Božića, najranije 26. prosinca, a najkasnije 31. prosinca. Ako Božić pada na nedjelju, Sveta Obitelj slavi se u petak, 30. prosinca, zbog zapriječenosti slavlja u nedjelju po Božiću. Naime, 1. siječnja se slavi svetkovina BDM Bogorodice.

Štovanje Svete Obitelji svečano je započeo mons. François de Laval, kanadski biskup u 17. stoljeću. U katoličkoj Crkvenoj predaji i bogoslužju Svetoj Obitelji posvećen je mjesec veljača.

Blagdan Svete Obitelji ustanovio je papa Lav XIII. 1893. godine i odredio da se slavi u nedjelju u osmini Bogojavljenja, tj., u nedjelju između 7. siječnja i 13. siječnja. Godine 1969., određeno je, da se slavi u nedjelju poslije Božića, što se zadržalo do danas.

U Svetoj Obitelji očituje se obiteljsko trojstvo na zemlji: otac, majka i djeca.[9]

Hrvatska biskupska konferencija odredila je, da se u Hrvatskoj na blagdan Svete Obitelji obilježava i Dan iseljenika, jer je i Sveta Obitelj doživjela iskustvo iseljeništva prilikom Bijega u Egipat.[10]

U umjetnosti

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]
Mrežna mjesta