Wikipedija:Suradničko ime: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m redoslije predložaka
Nema sažetka uređivanja
Redak 3: Redak 3:
{{Prečac|[[WP:SI]]}}
{{Prečac|[[WP:SI]]}}
'''Pravila''' stvaranja '''suradničkih imena''' objašnjavaju i daju primjere valjanih imena suradnika na Wikipediji.
'''Pravila''' stvaranja '''suradničkih imena''' objašnjavaju i daju primjere valjanih imena suradnika na Wikipediji.

Kad ste proučili stranicu [[Wikipedija:Zašto postati suradnik?]] i odlučili postati suradnik, valja odabrati dobro suradničko ime. Možete izabrati svoje pravo ime ili nadimak, i jedno i drugo ima svoje prednosti i mane.


== Kakvo suradničko ime ne smije biti ==
== Kakvo suradničko ime ne smije biti ==


* Suradničko ime ne smije biti suprotno smjernicama Wikipedije (npr. [[Wikipedija:Wikibonton]]) niti [[Wikipedija:Pravila Wikipedije|pravilima Wikipedije]] (primjer neprihvatljivog suradničkog imena suprotnog ovoj smjernici je svaki ponižavajući naziv ili naziv koji omalovažava samog suradnika: npr. budala, kreten, debil, idiot - ovo je samo nekoliko primjera, cijeli popis ponižavajućih ili omalovažavajućih imena je neiscrpan)
* Suradničko ime ne smije biti suprotno smjernicama Wikipedije (npr. [[Wikipedija:Wikibonton]]) niti [[Wikipedija:Pravila Wikipedije|pravilima Wikipedije]]
* Suradničko ime ne smije nikoga (pojedinca ili skupinu) provocirati, vrijeđati ili omalovažavati. To uključuje, ali ne ograničava se na provociranje, vrijeđanje ili omalovažavanje na osnovu pripadnosti: od spola, nacije, rase, vjere..., pa do toga tko kakvu glazbu sluša ili za koji klub navija.
* Suradničko ime ne smije biti riječ koja je povezana sa suradničkim statusima na Wikipediji (Administrator, Birokrat i drugo). Jedina iznimka je ime Suradnik i njegove izvedenice (jer se taj status ne stječe glasovanjem, nego je zagarantiran svakom suradniku, bio on prijavljen ili ne).
* Suradničko ime ne smije biti komercijalno, ime tvrtke, nekog proizvoda, institucije i sličnog.
* Suradničko ime ne smije sadržavati prostačenje i vulgarnosti.
* Suradničko ime ne smije biti zbunjujuće, nerazumljivo ili takvo da ometa rad zajednice, niti smije sadržavati nacionalna obilježja.
* Suradničko ime ne smije izražavati političke stavove i uvjerenja, npr. HDZ=SDP, CROustaša ili ŽivioTito.
* Suradničko ime ne smije biti ime žive poznate/javne osobe, ako ta osoba nije ona sama.
* Suradničko ime ne smije biti zavaravajuće, zbunjujuće ili nerazumljivo. Zavaravajuće bi bilo da se, recimo, netko nazove Vlasnik Wikipedije ili Predsjednik RH.
* Suradničko ime ne smije biti riječ koja je povezana sa suradničkim statusima na Wikipediji (Administrator, Birokrat i drugo). Jedina iznimka je ime Suradnik i njegove izvedenice (jer se taj status ne stječe glasovanjem, nego je zajamčen svakom suradniku, bio on prijavljen ili ne).
* Suradničko ime ne smije biti ime poznate/javne osobe, ako ta osoba nije ona sama. To je lažno predstavljanje.
* Suradničko ime ne smije biti ime neke povijesne osobe, npr. Adolf Hitler ili Isus Krist, ukoliko to ime može provocirati ili kod nekoga izazivati negativne konotacije.
* Suradničko ime ne smije biti komercijalno, ime tvrtke, robne marke, nekog proizvoda, institucije i sličnog.

Ako Vam ime nije u skladu s ovim smjernicama, administratori će vas ili zamoliti da ga [[Wikipedija:Zahtjev za promjenu imena suradnika|promijenite]] (tj. da izaberete neko prikladnije), ili će blokirati suradničko ime koje je protivno Wikipedijinim pravilima.


== Kakvo suradničko ime treba biti ==
== Kakvo suradničko ime treba biti ==


Za suradničko ime vrijede sljedeće preporuke. Navedeno nisu obavezna pravila kojih se mora pošto-poto pridržavati, ali trebalo bi ih poštivati ako je moguće.
Kad ste proučili stranicu [[Wikipedija:Zašto postati suradnik?]] i odlučili postati suradnik, valja odabrati dobro suradničko ime. Možete izabrati svoje pravo ime ili nadimak, i jedno i drugo ima svoje prednosti i mane. U skladu s [[Netiketa|netiketom]], suradničko ime ne bi se smjelo sastojati od samih velikih slova (jer to izgleda kao vikanje), od samih znakova interpukcije (jer ljudi se u stvarnom svijetu ne zovu ''!!'') itd.


* U skladu s [[netiketa|netiketom]] i pravopisom, suradničko ime ne bi se trebalo sastojati od samih velikih slova (jer to izgleda kao vikanje) ili samih malih slova (nadimci se, kao i imena, pišu s velikim početnim slovom).
Budući da navođenje svih neprikladnih imena nema smisla, suradničko ime smije sadržavati sljedeće znakove:
* Nije poželjno da se suradničko ime sastoji od samih znakova interpunkcije i drugih specijalnih znakova. Trebalo bi biti takvo da se može izgovoriti. Nisu poželjna imena poput (。◕‿◕。) ma koliko štosno nekome izgledala na ekranu.
* U skladu s hrvatskim standardnim jezikom i netiketom, poželjno je izbjegavati više velikih slova zaredom (ista ili različita), ili više istih malih slova, imena sačinjena samo od brojeva, kao i naizmjenično pisanje velikog i malog slova. Također ne bi trebalo biti više od 3 znaka interpunkcije (točke i crtice), te razmaka (npr. "Ivan I. Ivić" je prihvatljivo).
* Suradnici čije ime nije na latiničnom pismu zamoljeni su (ili će biti zamoljeni) napisati [[transliteracija|transliterirani]] (latinični) oblik svoga suradničkog imena u [[Wikipedija:Potpis|potpisu]] kako bi svim suradnicima Wikipedije na hrvatskome jeziku odmah bilo razumljivo. O tome se zajednica [[Wikipedija:Suradničko ime/Glasovanje|pozitivno izjasnila]].
* Poželjno je izbjegavati imena slična već korištenim imenima kako bi se izbjegli mogući nesporazumi. Ako već postoji suradnica s imenom Mala Maja, treba izbjegavati imena poput MalaMaja ili Mala_Maja.


== Ustupanje suradničkoga imena ==
* 38 znakova proširene latinice (30 znakova [[Hrvatska abeceda|abecede]] + qwxy + 4 prijeglasa äëöü) velikih i malih (76 znakova)
* [[Točka (pravopis)|točka]] razmak [[Crtica (pravopis)|crtica srednja]] i donja (. -_) (76 znakova + 4 = 80 znakova)
* 10 [[Arapski brojevi|brojeva]] (ukupno 90 znakova)


U skladu s hrvatskim standarnim jezikom i netiketom, dva velika slova zaredom (ista ili različita te tri ista mala), imena sačinjena samo od brojeva (ili s više od 2 broja u imenu) i naizmjenično pisanje velikog i malog slova nije poželjno. Također ne bi trebalo biti više od 3 znaka interpunkcije (točke i crtice) te razmaka (npr. '''Ivan I. Ivić''' je prihvatljivo).

Suradnici čiji materinski jezik nije hrvatski (nego npr. arapski ili hebrejski) mogu zatražiti da im ime sadrži i druge znakove, no za to mora postojati razlog. U tom se slučaju ime napisano [[Latinica|latinicom]] i prema pravilima [[Transkripcija i transliteracija|transliteracije]] [[Wikipedija:Zahtjev za promjenu imena suradnika|preusmjerava]] na drugo pismo, a suradnik na svojoj suradničkoj stranici također treba napisati kako mu se ime transliterira na latinicu.

Suradnici čije je ime na drugom pismu zamoljeni su (ili će biti zamoljeni) napisati [[Transliteracija|transliterirani]] (latinični) oblik svoga suradničkog imena u [[Wikipedija:Potpis|potpisu]] kako bi svim suradnicima Wikipedije na hrvatskome jeziku odmah bilo razumljivo, o čemu se zajednica [[Wikipedija:Suradničko ime/Glasovanje|pozitivno izjasnila]].

== Napomena ==

Ako Vam ime nije u skladu s ovom smjernicom, administratori će vas ili zamoliti da ga [[Wikipedija:Zahtjev za promjenu imena suradnika|promijenite]] (tj. da izaberete neko prikladnije), ili će blokirati suradničko ime koje je protivno Wikipedijinim pravilima.

== Ustupanje suradničkoga imena ==
Suradničko se ime može ustupiti drugom suradniku, ako ime koje se želi uzeti ispunjava određene uvjete:
Suradničko se ime može ustupiti drugom suradniku, ako ime koje se želi uzeti ispunjava određene uvjete:


Redak 39: Redak 38:
# suradnik je sam odobrio ustupanje svog imena
# suradnik je sam odobrio ustupanje svog imena


Suradničko ime se ne će preuzeti, ako suradnik ima znatne doprinose bez obzira na neaktivnost. Znatnim doprinosima se smatraju svi oni u dobroj namjeri s ciljem povećanja kvalitete i kvantitete sadržaja same Wikipedije. Također, ako je suradničko ime prijavljeno unutar zadnjih 6 mjeseci, preuzimanje se ne će ostvariti bez pristanka suradnika, bez obzira na gornje uvjete.
Suradničko ime se neće preuzeti, ako suradnik ima znatne doprinose bez obzira na neaktivnost. Znatnim doprinosima se smatraju svi oni u dobroj namjeri s ciljem povećanja kvalitete i kvantitete sadržaja same Wikipedije. Također, ako je suradničko ime prijavljeno unutar zadnjih 6 mjeseci, preuzimanje se neće ostvariti bez pristanka suradnika, bez obzira na gornje uvjete.


Suradničko ime koje se ustupa će biti premješteno na: '''Suradnik:Ime (ustupljeno ime)''', osim ako suradnik čije ime se ustupa ne navede drugačije.
Suradničko ime koje se ustupa bit će premješteno na: '''Suradnik:Ime (ustupljeno ime)''', osim ako suradnik čije ime se ustupa ne navede drugačije.


Valjani razlozi za ustupanje imena:
Valjani razlozi za ustupanje imena:
Redak 51: Redak 50:


== Vidi još ==
== Vidi još ==

<div style="margin:0px; float:right; width:210px; text-align:center; clear:right;">
<div style="margin:0px; float:right; width:210px; text-align:center; clear:right;">
<div class="mw-ui-button mw-ui-constructive" style="line-height:2em; margin:0.3em 0.2em 0; padding-left:4px; padding-right:7px">[[Datoteka:Gnome-personality-description.svg|50px|link=Posebno:Stvori račun]] [[Posebno:Stvori račun|<big>Stvori račun</big>]]</div></div>
<div class="mw-ui-button mw-ui-constructive" style="line-height:2em; margin:0.3em 0.2em 0; padding-left:4px; padding-right:7px">[[Datoteka:Gnome-personality-description.svg|50px|link=Posebno:Stvori račun]] [[Posebno:Stvori račun|<big>Stvori račun</big>]]</div></div>

Inačica od 9. svibnja 2021. u 20:52

Ovo je smjernica Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi je suradnici trebali poštovati.
Pravila i smjernice
Pet stupova Wikipedije · Zanemarite sva pravila · Budite odvažni!
Univerzalni kodeks ponašanja
sva pravila i smjernice
↱

Pravila stvaranja suradničkih imena objašnjavaju i daju primjere valjanih imena suradnika na Wikipediji.

Kad ste proučili stranicu Wikipedija:Zašto postati suradnik? i odlučili postati suradnik, valja odabrati dobro suradničko ime. Možete izabrati svoje pravo ime ili nadimak, i jedno i drugo ima svoje prednosti i mane.

Kakvo suradničko ime ne smije biti

  • Suradničko ime ne smije biti suprotno smjernicama Wikipedije (npr. Wikipedija:Wikibonton) niti pravilima Wikipedije
  • Suradničko ime ne smije nikoga (pojedinca ili skupinu) provocirati, vrijeđati ili omalovažavati. To uključuje, ali ne ograničava se na provociranje, vrijeđanje ili omalovažavanje na osnovu pripadnosti: od spola, nacije, rase, vjere..., pa do toga tko kakvu glazbu sluša ili za koji klub navija.
  • Suradničko ime ne smije sadržavati prostačenje i vulgarnosti.
  • Suradničko ime ne smije izražavati političke stavove i uvjerenja, npr. HDZ=SDP, CROustaša ili ŽivioTito.
  • Suradničko ime ne smije biti zavaravajuće, zbunjujuće ili nerazumljivo. Zavaravajuće bi bilo da se, recimo, netko nazove Vlasnik Wikipedije ili Predsjednik RH.
  • Suradničko ime ne smije biti riječ koja je povezana sa suradničkim statusima na Wikipediji (Administrator, Birokrat i drugo). Jedina iznimka je ime Suradnik i njegove izvedenice (jer se taj status ne stječe glasovanjem, nego je zajamčen svakom suradniku, bio on prijavljen ili ne).
  • Suradničko ime ne smije biti ime poznate/javne osobe, ako ta osoba nije ona sama. To je lažno predstavljanje.
  • Suradničko ime ne smije biti ime neke povijesne osobe, npr. Adolf Hitler ili Isus Krist, ukoliko to ime može provocirati ili kod nekoga izazivati negativne konotacije.
  • Suradničko ime ne smije biti komercijalno, ime tvrtke, robne marke, nekog proizvoda, institucije i sličnog.

Ako Vam ime nije u skladu s ovim smjernicama, administratori će vas ili zamoliti da ga promijenite (tj. da izaberete neko prikladnije), ili će blokirati suradničko ime koje je protivno Wikipedijinim pravilima.

Kakvo suradničko ime treba biti

Za suradničko ime vrijede sljedeće preporuke. Navedeno nisu obavezna pravila kojih se mora pošto-poto pridržavati, ali trebalo bi ih poštivati ako je moguće.

  • U skladu s netiketom i pravopisom, suradničko ime ne bi se trebalo sastojati od samih velikih slova (jer to izgleda kao vikanje) ili samih malih slova (nadimci se, kao i imena, pišu s velikim početnim slovom).
  • Nije poželjno da se suradničko ime sastoji od samih znakova interpunkcije i drugih specijalnih znakova. Trebalo bi biti takvo da se može izgovoriti. Nisu poželjna imena poput (。◕‿◕。) ma koliko štosno nekome izgledala na ekranu.
  • U skladu s hrvatskim standardnim jezikom i netiketom, poželjno je izbjegavati više velikih slova zaredom (ista ili različita), ili više istih malih slova, imena sačinjena samo od brojeva, kao i naizmjenično pisanje velikog i malog slova. Također ne bi trebalo biti više od 3 znaka interpunkcije (točke i crtice), te razmaka (npr. "Ivan I. Ivić" je prihvatljivo).
  • Suradnici čije ime nije na latiničnom pismu zamoljeni su (ili će biti zamoljeni) napisati transliterirani (latinični) oblik svoga suradničkog imena u potpisu kako bi svim suradnicima Wikipedije na hrvatskome jeziku odmah bilo razumljivo. O tome se zajednica pozitivno izjasnila.
  • Poželjno je izbjegavati imena slična već korištenim imenima kako bi se izbjegli mogući nesporazumi. Ako već postoji suradnica s imenom Mala Maja, treba izbjegavati imena poput MalaMaja ili Mala_Maja.

Ustupanje suradničkoga imena

Suradničko se ime može ustupiti drugom suradniku, ako ime koje se želi uzeti ispunjava određene uvjete:

  1. suradnik nema ni jednu izmjenu
  2. suradnik nije napravio više od 5 izmjena i neaktivan je zadnje 2 godine
  3. suradnik je sam odobrio ustupanje svog imena

Suradničko ime se neće preuzeti, ako suradnik ima znatne doprinose bez obzira na neaktivnost. Znatnim doprinosima se smatraju svi oni u dobroj namjeri s ciljem povećanja kvalitete i kvantitete sadržaja same Wikipedije. Također, ako je suradničko ime prijavljeno unutar zadnjih 6 mjeseci, preuzimanje se neće ostvariti bez pristanka suradnika, bez obzira na gornje uvjete.

Suradničko ime koje se ustupa bit će premješteno na: Suradnik:Ime (ustupljeno ime), osim ako suradnik čije ime se ustupa ne navede drugačije.

Valjani razlozi za ustupanje imena:

  1. Zbog sustava središnje prijave
  2. Ako suradnik želi aktivno doprinositi u dobroj namjeri pod već zauzetim imenom. Pod uvjetom da željeni suradnički račun nema niti jedan doprinos.

Vidi još