Wikipedija:Zašto postati suradnik?

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ne morate postati suradnik da biste čitali Wikipediju. Ne morate postati suradnik čak ni da biste uređivali članke u Wikipediji - bilo tko može uređivati svaki članak. Ipak, prijavljivanje ne stoji ništa, a postoji mnogo razloga zašto je ono dobro.

Suradničko ime[uredi]

Kad se prijavljujete, trebate napisati suradničko ime (prijava), koje može biti vaše pravo ime ili izaberite neki nadimak u skladu sa smjernicama o suradničkome imenu . Sve izmjene koje napravite na hrvatskoj Wikipediji dok ste prijavljeni kao suradnik bit će vezane uz vaše suradničko ime. To znači da će Povijest stranice (ona poveznica na vrhu i dnu stranice) zauvijek zabilježiti da ste upravo vi doprinijeli stranici. Kad niste prijavljeni, izmjene se samo bilježe uz vašu anonimnu internetsku adresu (niz brojeva, tj. IP broj). Osim toga, možete vidjeti popis svih svojih doprinosa tako da kliknete na poveznicu Moji doprinosi, koja se vidi na lijevom izborniku kad ste prijavljeni.

Imat ćete vlastitu suradničku stranicu, gdje možete pisati o sebi. Iako Wikipedija ne služi tome da organizirate svoj homepage, slobodno stavite par svojih slika, koji suradnički okvirić, pišite o svojim hobijima itd. Mnogi suradnici na vlastitu suradničku stranicu stave popis članaka kojima se najviše ponose ili bilježe poveznice koje su im važne.

Također ćete imati osobnu stranicu za razgovor, na kojoj možete razgovarati s drugim suradnicima. Nju možete vidjeti ako odete na svoju suradničku stranicu i kliknete na Razgovor o stranici na lijevom izborniku. Kad god netko napiše poruku na vašoj stranici za razgovor, dobit ćete obavijest o tome. Ako prilikom prijavljivanja upišete e-mail adresu, ostali suradnici vam mogu slati e-mailove, ali stvar ostaje anonimna - suradnik koji vam šalje e-mail ne zna vašu adresu. Ne morate upisati e-mail adresu ako ne želite.

Veća privatnost[uredi]

Kad se prijavljujete, ne morate odavati nikakve osobne podatke, čak ni e-mail adresu. Zanimljivo je da imate veću anonimnost nakon prijave nego prije nje. Kako to? Kada niste prijavljeni, sve vaše izmjene bilježe se uz vašu internetsku adresu, što je niz brojeva. To znači da ostali korisnici mogu otkriti koji je vaš davatelj usluga Interneta, a mogu otprilike odrediti i vaš zemljopisni položaj. Ako na računalu imate bilo kakvu programsku podršku s javnog servera, drugi ljudi mogu otkriti i druge stvari o vama. Sve to možete izbjeći tako da se prijavite kao suradnik, jer se onda vaša internetska adresa više ne vidi.

Više mogućnosti za uređivanje teksta[uredi]

Software MediaWiki (engleski opis: MediaWiki), na kojem se zasniva Wikipedija, ima mnogo mogućnosti koje su na raspolaganju samo prijavljenim suradnicima. Na primjer, prijavljeni suradnici mogu označavati izmjene kao "manje" (o manjim izmjenama vidi ovdje).

Jedna vrlo važna osobina koju aktivni suradnici često koriste jest poveznica Praćene stranice na lijevom izborniku. Kao prijavljeni suradnik, na svakoj stranici imate poveznicu Prati stranicu. Ako je kliknete, ta se stranica dodaje vašem osobnom popisu praćenih stranica. Poveznica Praćene stranice prikazuje samo izmjene na tim stranicama (za razliku od poveznice Nedavne promjene, koja prikazuje sve izmjene u hrvatskoj Wikipediji). Tako ćete lakše znati što se događa sa stranicama koje vas zanimaju.

Samo prijavljeni suradnici smiju preimenovati stranice, a ta je djelatnost vrlo važna za strukturu i dosljednost Wikipedije.

Radi lakšeg snalaženja u članku, prijavljeni suradnici mogu koristiti i uređivanje odlomaka, što radite tako da kliknete na malu poveznicu [uredi] pokraj naslova dotičnog odlomka.

Opcije u MediaWiki[uredi]

Možete detaljno odrediti način rada za MediaWiki. Možete promijeniti izgled cijele stranice ako izaberete drugi stil prikaza (npr. "Cologne Blue"), možete izabrati izgled matematičkih formula, hoće li poveznice biti podcrtane, kolika će biti veličina prozora za upis, koliko stranica prikazati u Nedavnim promjenama itd.

Status administratora[uredi]

Administratori mogu brisati stranice, zaštititi stranice od uređivanja, mijenjati zaštićene stranice i blokirati suradnike zbog kršenja pravila Wikipedije. Administratori izvršavaju volju wiki-zajednice na stranicama kao što je Wikipedija:Zahtjevi i želje. Naravno, samo prijavljeni suradnici smiju postati administratori. Ako želite uložiti zahtjev da postanete administrator, prvo morate neko vrijeme surađivati na Wikipediji bez prevelikih sukoba s drugima i poštivati Pravila Wikipedije. Zatim proučite stranicu: Prijedlozi/zahtjevi za administratora.

Povezani članci[uredi]