Pravo glasa za žene

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Žensko pravo glasa izraz je kojim se danas označava u svijetu uglavnom općeprihvaćeni koncept prema kojem muškarci i žene imaju jednako pravo glasa, odnosno da je opće pravo glasa, a s njime i moderni koncept demokracije nezamisliv ako ne uključuje ravnopravnost muškaraca i žena na biralištima.

U povijesnom kontekstu taj se izraz odnosi na feministički pokret "Žensko pravo glasa" koji se pojavio u zapadnim industrijskim državama u 19. stoljeću i proširio u 20. stoljeću. Od tih pokreta najpoznatije su bile sufražetkinje, a današnji feministički povjesničari smještaju ga u tzv. feminizam prvog vala.

Danas je žensko pravo glasa prihvaćeno u gotovo svim državama svijeta. Jedini izuzetak predstavljaju određene zemlje, gdje se ženama ne daje pravo glasa iz vjerskih razloga.

Pojedine državljanke Hrvatske su u okviru Jugoslavije dobile pravo glasa od 11. kolovoza 1945, no kako je za vrijeme Jugoslavije vladao jednostranački nedemokratski sustav, tek osamostaljenjem Republike Hrvatske 1990. žene po prvi puta dobivaju opće pravo glasa na prvim demokratskim i višestranačkim izborima.

Države gdje ženskog prava glasa nema ili je ograničeno[uredi VE | uredi]