Unblack metal

Izvor: Wikipedija
Unblack metal
Stilski začetak: black metal
kršćanski metal
Kulturni začetak: ranih 1990-ih, Skandinavija
Glazbala: električna gitara - bas-gitara - bubnjevi - klavijature
Popularnost:slaba

Unblack metal ili kršćanski black metal je naziv za black metal glazbu s tekstovima koji promiču kršćanstvo.[1] Izvođači takve glazbe smatraju se kontroverznim, jer su black metal pioniri, posebice iz drugog vala izražavali antikršćanske stavove, a također i zbog toga što je kršćanstvo potpuno u suprotnosti s mračnom prirodom black metala, te individualističkih i mizantropskih ideala mnogih sastava.[2]

Prvim takvim sastavima smatraju se australski Horde, te norveški Antestor. Unblack metal se od black metala razlikuje isključivo po tekstovima. Dok su u početku, sastavi poput Hordea eksplicitno napadali sotonizam, krajem 1990-ih počinju pisati filozofske i ideloške tekstove o preobraćenju, spasenju, borbi s vjerom, te s citatima iz Biblije.

Mnogi glazbenici i glazbeni kritičari imaju različita mišljenja o odvajanju kršćanskog i ne-kršćanskog black metala. Dok su prvi sastavi poput Hordea i Antestora odbijali da se njihovu glazbu zove black metal, jer su smatrali da je čvrsto povezan sa sotonizmom,[3] mnogi trenutačno aktivni kršćanski black metal sastavi ne vide smisao u odvajanju, jer smatraju da je black metal od ideološkog pokreta postao čisto glazbeni žanr.[4] S druge strane, mnogi glazbenici s black metal scene smatraju kršćanski black metal paradoksalnim. Tako su u britanskom dokumentarcu iz 2007. Murder Music: A History of Black Metal svi intervjuirani glazbenici izjavili kako black metal ne može biti kršćanski,[5] dok je Mathew Kelly iz sastava Dehumanation izjavio: "Vidim veliku razliku između ta dva smjera. Jedno je o individualnosti, a drugo o podavanju gospodaru".[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kapelovitz, Dan. Veljača 2001. Heavy Metal Jesus Freaks - Headbanging for Christ. Mean Magazine. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. kolovoza 2007. Pristupljeno 6. veljače 2011.. And where secular Black Metal thrived, so did its Christian counterpart, Unblack Metal, with names like Satanicide, Neversatan, and Satan's Doom.
  2. Beat the Blizzard. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. rujna 2011. Pristupljeno 6. veljače 2011.
  3. Suezine.fi. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. svibnja 2011. Pristupljeno 6. veljače 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. ultimatemetal.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. siječnja 2009. Pristupljeno 6. veljače 2011.
  5. Murder Music
  6. Metalunderground.com - The Unblackening of Metal