Prijeđi na sadržaj

Putni tovaruš

Izvor: Wikipedija
Izvorna naslovna stranica "Putnog tovaruša" tiskanog u Mlecima 1661. godine

Putni tovaruš (Suputnik) je molitvenik iz 1660. godine koji je Ana Katarina Zrinski priredila u Ozlju i objavila u Veneciji.

Ana Katarina Zrinski rođ. Frankopan je najznačajnija hrvatska književnica starijeg razdoblja. Putni tovaruš je molitvenik kojega je osobno priredila i objavila s ciljem duhovne obnove. Htjela je molitvenikom približiti ljude Bogu. Prvi put je tiskan u Veneciji 1661. godine, a posvećen je hrvatskom pavlinu Ivanu Belostencu. U predgovoru molitvenika napisala je razlog tiskanja knjige jer »... se skoro zmeda vsega Svita jezikov najmanje Hervackog ovo doba štampanih knjig nahodi...«, te preporučila svim putnicima i kršćanima da na put svoj ponesu Tovaruša jer »... ni veliko njemu potribno mista ni konaka, ni u njemu veliko težine, zamudjenja, ni skerbi, ni triba na njega putujuć trošiti, skoznovati ali grustiti se, ništar drugo ne prosi nego da se u njega človik kako u jedno Duhovno Zrcalo nagleda i Boga moli.«.[1]

To djelo napisano je jezikom ozaljskoga književnog kruga, mješavinom čakavskoga, kajkavskog i štokavskog narječja.[2][3] Kasnije je tiskan u Ljubljani 1687. i 1715. godine,[3] a u novije vrijeme 2005. godine u Čakovcu u izdanju čakovečkog ogranka Matice hrvatske, s urednikom prof. dr. Zvonimirom Bartolićem.

Primjerak Putnog tovaruša nalazi se u sastavu čakovečke zbirke knjiga Nikole Zrinskog Čakovečkog, poznate pod imenom Bibliotheca Zriniana.

Sadržaj molitvenika[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Marija Šercer, Žene Frankopanke // Modruški zbornik, sv. 4-5, br. 4.-5., 2011., str. 21-81., (Hrčak), str. 71., pristupljeno 3. siječnja 2023.
  2. Autori. Ana Katarina Zrinski, matica.hr, pristupljeno 3. siječnja 2023.
  3. a b Zrinski, Ana Katarina, enciklopedija.hr, pristupljeno 3. siječnja 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]