Radovan Pavić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Radovan Pavić (Delnice, 30. svibnja 1933.Zagreb, 4. svibnja 2020.[1]) bio je hrvatski politički geograf, geopolitičar i ekonomist

Životopis[uredi | uredi kôd]

Radovan Pavić rodio se u Delnicama 1933. godine u obitelji općinskog sudca rođenog u Zagrebu, koji je nakon službovanja u Ogulinu premješten u Delnice.[2] Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu temom temom Prilozi analizi socijalno -geografske strukture Gorskog Kotara i ogulinsko-plaščanske submontane udoline 1978. godine,[3] te diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Cijeli radni vijek, od 1963. godine do umirovljenja, 2000. godine, predavao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.[2] Bio je jedan od najpopularnijih predavača svoje generacije. Izvodio je nastavu na predmetu Opća politička geografija i geopolitika.[3] Utemeljitelj je, popularizator i veliki promicatelj političke geografije i geopolitike u Hrvatskoj.[2] Njegov golemi opus uglavnom čine opći i regionalni geopolitički sadržaji iz cijelog svijeta, te iz Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata. Bio je suradnik od osnutka 1964. godine časopisa Političke misli, te kulturno-političke revije Hrvatskog slova i Geografskog glasnika. Široj javnosti postao je poznatim u Domovinskom ratu. Članke je objavio u brojnim poznatim dnevnicima i tjednicima.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Problemi geopolitičkih deformacija (Geografski pregled, 1964. - 1965.)[3]
  • Uvod u opću političku geografiju i geopolitiku (1971., skripta)[3]
  • Osnove ekonomske geografije Jugoslavije (1972.)[3]
  • Osnove opće i regionalne političke geografije, geopolitike i geostrategije: (skripta za slušače studija pri Fakultetu političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu), Sveučilište u Zagrebu, Fakultet političkih nauka, Zagreb, 1973. (
  • Život i djelo Jurja Križanića: zbornik radova, Fakultet političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 1974. (urednik)
  • Izvori velikosrpske agresije: rasprave/dokumenti: kartografski prikazi, August Cesarec-Školska knjiga, Zagreb, 1991., (engl. izd., Centar za strane jezike Zagreb-AGM d.o.o., Zagreb, 1993.), (prir. Bože Čović), (suautori Miroslav Brandt, Bože Čović, Slaven Letica, Zdravko Tomac, Mirko Valentić i Stanko Žuljić)
  • Geografija gorske Hrvatske: prilozi analizi socijalno-geografske strukture Gorskoga kotara i Ogulinsko-plaščanske submontalne udoline, Zdenko Mance, Vrata, 2012.

Izvori[uredi | uredi kôd]