Razgovor o kategoriji:Glazbala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Button category03.png    Ovo je razgovor o kategorizaciji wikipedije.


Barem instrumente (ima ih 51 dok ovo pišem) ne bi trebalo biti teško podijeliti u podkategorije. To nije moje područje, pa ako ima dobrovoljaca... --Tycho Brahe 21:26, 3. travanj 2007. (CEST)

Ima i naziv glazbalo (mn. glazbala). Kubura (razgovor) 15:36, 25. rujan 2008. (CEST)

Glazbala[uredi]

Predlažem da većinu skupina glazbala premjestimo pod ustaljene enciklopedijske natuknice: mehanička glazbala, membranofona glazbala, trzalačka glazbala... --Roberta F. 12:18, 22. ožujka 2012. (CET)

Još o glazbalima[uredi]

U potpunosti se slažem sa suradnicima Kuburom i Robertom F. Bez obzira koliko su čak i naši glazbenici spori u prihvaćanju "nove" terminologije (problem je vezan i uz njihovo školovanje), mislim da bismo na Wikipediji "muzičke instrumente" ipak trebali navoditi kao GLAZBALA (da ne navodim sad sve relevantne izvore). Kao profesionalnom glazbeniku meni to nije problem razlučiti ni sprovesti u djelo. No treba se odlučiti u kojoj mjeri i prema kojim izvorima/kriterijima mijenjati postojeće nazive, jer ima autora - da sad opet ne ulazim dublje u tu problematiku - koji npr. "membranofona glazbala" zovu "opnozvučnim glazbalima", "idiofona glazbala" "samozvučnim" i slično. U tom pogledu Robertin prijedlog smatram potpuno prihvatljivim (kompromisom), iako mislim da bi i predmetne članke trebalo nadopuniti i mogućim hrvatskim inačicama nazivlja. Makar se o nekim pojmovima ni dan danas muzikolozi još nisu usuglasili s jezikoslovcima, to nas ne bi trebalo zaustaviti u ovoj namjeri uvođenja reda u ove Kategorije. Srdačan pozdrav,--Maestro Ivanković 14:45, 22. ožujka 2012. (CET)

Skromno mišljenje[uredi]

Evo - još jednom sam malo "napreskokce" pogledao kategorije i članke o glazbalima. Tu, nažalost, vlada sveopća zbrka, jer nije dovoljno mijenjati samo kategoriju i naziv članka, već u svakome od njih (eventualno i prije konačnoga premještanja) treba pročistiti i tekst u skladu s poduzetim promjenama. A to je već popriličan posao, za koji mislim da bi ga - ako doista želimo imati red i usklađene nazive - trebalo stručno odraditi (makar Wikipedija "nije strukovna enciklopedija"). I možda bi taj posao trebala odraditi samo jedna osoba uz eventualno povjerenje u smislu zaštite poduzetih promjena od stalnih izmjena i svakako uz navođenje i uvažavanje relevantnih izvora (dakle, riješiti članak po članak "kako Bog zapovijeda"...). Budući da sad već znate da je glazba - u svakom mogućem smislu - moja životna preokupacija, mogli ste primjetiti da polako "čistim" sve što na Wikipediji primjetim kao netočno, a tako ću i dalje nastaviti. OK, samu kategorizaciju bi trebalo provesti što prije pa se nadam da ćemo uskoro doći do kompromisa... Srdačno,--Maestro Ivanković 15:09, 22. ožujka 2012. (CET)

Prijedlog kategorizacije glazbala[uredi]

U ovoj "priči" o kategorijama glazbala pogledao sam i glasovitu Hornbostel-Sachsovu sistematizaciju glazbala (vidi članke Hornbostel-Sachs na engleskoj ili Hornbostel-Sachs-Systematik na njemačkoj Wikipediji). U njoj su glazbala sistematizirana prema načinu stvaranja zvuka, ali mislim da nam je za Wikikategorije preopširna. Stručna literatura, koju sam u međuvremenu također malo detaljnije pogledao, nudi nam ovakvu - doista prihvatljivu - podjelu glazbala:
1. Glazbala sa žicama (kordofoni): Gudačka glazbala, Trzalačka glazbala, Žičana glazbala s tipkama
2. Puhačka glazbala (aerofoni): Drvena puhačka glazbala, Limena puhačka glazbala, Ostala puhačka glazbala (tu ima nekoliko glazbala koje je moguće razvrstati u više kategorija ili u neke podkategorije)
3. Udaraljke: Membranofoni, Metalni idiofoni, Drveni idiofoni, Sonorni predmeti
4. Glazbala s tipkama
5. Mehanička glazbala
6. Elektronička glazbala (elektrofoni)
7. Tradicijska narodna glazbala
O Hornbostel-Sachsovoj sistematizaciji ću uskoro - potaknut i ovom raspravom - napisati posebni članak, ali svakako bi bilo potrebno što prije "ustabiliti" kategorije glazbala. Dragi admini - odlučite čim prije! Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 23:25, 23. ožujka 2012. (CET)

Postoje kategorije:
  1. Kategorija:Drveni puhački instrumenti
  2. Kategorija:Limeni puhački instrumenti‎
  3. Kategorija:Glazbeni instrumenti s tipkama‎
  4. Kategorija:Gudački glazbeni instrumenti
  5. Kategorija:Narodni glazbeni instrumenti‎
  6. Kategorija:Trzalački glazbeni instrumenti‎
  7. Kategorija:Udaralački glazbeni instrumenti‎

Vidim da nam nedostaju kategorije Mehanička glazbala i Elektronička glazbala, za njih se kategorije mogu otvoriti kad se napiše 3-5 članaka koji će biti u njima, kako smo i do sada radili. SpeedyGonsales 09:56, 24. ožujka 2012. (CET)

Gledam i čitam sve u vezi postojećih i budućih članaka o glazbalima. Mnogo je tu stvari koje bi trebalo ispraviti (u člancima o glazbenoj teoriji ima toga još i više...). Budući da mi "jako leži na srcu" točnost i pouzdanost svake informacije na Wikipediji, pitam se tko će tu napraviti reda? Jer bi već, primjerice, sam naziv "Kategorija:Glazbeni instrumenti" trebao biti "Kategorija:Glazbala" pa onda - kako je i do sada - podjela prema podkategorijama s ispravljenim nazivima. Obzirom na količinu potrebnih izmjena, koje nisu vezane samo uz konkretni sadržaj nego i na Interwikipoveznice u člancima i (pod)kategorijama, ne bih se samoinicijativno upuštao u preimenovanje i premještanje kategorija (nisam siguran da još imam toliko tehničkog Wiki-iskustva pa da ne bi netko drugi morao "čistiti" još i moje "tragove"). Mnogim člancima o pojedinim glazbalima nedostaju pouzdani (i profesionalni) izvori pa me stoga niti ne čudi ovakva pojmovna glazbenojezikoslovna zbrka, ali mislim da ju je nužno - zbog već ranije spomenute točnosti informacija na Wikipediji - čim prije "srediti". Ja ću i dalje ispravljati sve što uočim da treba u pojedinim člancima o glazbi i glazbalima, a u mijenjanje naziva i premještanje kategorija upustio bih se samo pod nečijim iskusnim tehničkim nadzorom... Srdačan pozdrav,--Maestro Ivanković 13:31, 24. ožujka 2012. (CET)

Naziv "glazbeni instrumenti" odnosno "instrumenti" u imenima kategorija trebalo bi preimenovati u "glazbala". Kubura (razgovor) 19:01, 24. ožujka 2012. (CET)

Kao što napisah i predložih, premjestimo većinu (ili sve) "... glazbene instrumente" pod "... glazbala", samo idemo ovdje napraviti točan plan što premjesiti pod koji naziv da ne bi kasnije opet premještali pod drugi, ako je potrebno nešto prekategorizirati i onda polako na to krenuti, jer se te kategorije moraju ručno prebacivati i poslije prazne brisati. Ili otvoriti ovih 5 kategorija (za elektronička i mehanička glazbala još nemamo dovoljan broj članaka) kako je predložio Maestro Ivanković i onda premještati u njih postojeće, a npr. članke iz kategorije "Limeni puhački instrumenti‎" premjesitit u podkategoriju "Limena puhačka glazbala" i tako dalje? --Roberta F. 19:20, 24. ožujka 2012. (CET)
Drage kolege Wikiholičari, sve je jasno oko budućih kategorija Elektronička i Mehanička glazbala. Čim premjestite i shodno tome uskladite sve Interwikipoveznice obzirom na predložene i potrebne promjene naziva kategorija, ja ću detaljno i u najboljoj namjeri (bez "pločana puta prema paklu"...) pročistiti i prerazmjestiti sve ostalo što mi se učini potrebnim. Posebno oprezno treba riješiti mnoge "zalutale" članke u kategoriji Trzalačkih glazbala i one koji mogu pripadati u više različitih Potkategorija: Fenderove električne gitare spadaju i u kategoriju Električnih glazbala i u kategoriju Glazbala sa žicama, harfi nije mjesto u Trzalačkim glazbalima već samo u Glazbalima sa žicama (na harfi se zvuk ne dobiva trzanjem kao na tamburi, već samo "okidanjem" žice prstima... ima tu još razloga...), itd., itd. Mislim da je i članak "Bas pojačalo" isto zalutao u kategoriju glazbala... U kontekstu svega rečenoga ni članak "Drvena puhačka glazbala" (promjena naziva članka je za svaku pohvalu) ne može početi definicijom: "Drvena puhačka glazbala je skupina glazbenih instrumenata..." - shvaćate što mislim? Zato ću vrlo rado pažljivo pregledati sve članke o glazbalima da, u skladu s provedenim promjenama naziva kategorija, uskladim(o) i sve pojedine "problematične definicije". Znam da je to dosta posla, ali to me najmanje brine: najvažnije je da se konačno riješimo onoga "U izradi:Glazbeni instrumenti" i da za nove članke imamo "čistu" mogućnost kategorizacije. Srdačan pozdrav, --Maestro Ivanković 23:02, 24. ožujka 2012. (CET)
Međuwikipoveznice se ne mijenjaju promjenom naziva kategorije ako je riječ o istom pojmu. Ako je riječ o različitim pojmovima (znači više ne odgovaraju), onda se jednostavno ne stavljaju ili obrišu dok se ne pronađe odgovarajuće na drugim jezicima. Kako kategorije ne možemo premještati, već samo otvarati nove i brisati prazne (nepotrebne, pogrješne) međuwikipoveznice iz postojećih odgovarajućih će se kopirati. --Roberta F. 01:28, 28. ožujka 2012. (CEST)