Razgovor sa suradnicom:Myrtus

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Obavijest za označavanje slika[uredi kôd]

Ovo je automatski generirana poruka/obavijest poslana svim suradnicima koji su postavljali slike prije stupanja na snagu nove politike označavanja slika (6. studenoga 2006.).
Na Wikipediji je u tijeku akcija sređivanja slika s nejasnim ili pogrešno naznačenim pravnim statusom.


Suradniče Myrtus,

Molimo Vas da sve slike koje ste poslali, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike. Pogledajte ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake. Kratke Upute za označavanje starih slika će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.


Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Molimo vas da posebnu pozornost obratite na Vaše neoznačene slike.

Napomene:

  • Navedite izvor slike - ako ne navedete izvor, nemoguće je provjeriti oznaku!
  • Nemojte stavljati pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Slike koje po završetku akcije sređivanja nemaju jasno označen pravni status biti će brisane! To podrazumijeva i slike koje nemaju oznaku, one koje su pogrešno obilježene kao i one koje nemaju provjerljive podatke o izvoru.
-- Andrej Šalov 17:32, 15. studenog 2006. (CET)

Kromosomi[uredi kôd]

Zahvalni smo na vašemu doprinosu Wikipediji, no molimo vas da ubuduće ne preuzimate tekstove s interneta zaštićene autorskim pravima (copyrightom). Ako imate dopuštenje za preuzimanje teksta, ljubazno vas molimo da ga uvrstite među postojeće dopusnice prije nego počnete postavljati preuzeti tekst.

Svi zaštićeni tekstovi koji se postave bez prethodno objavljene dozvole, bit će obrisani bez dodatnog objašnjenja. Suradnik koji i nakon upozorenja nastavi postavljati zaštićene radove može biti blokiran. Hvala na razumijevanju. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  23:04, 26. lipnja 2014. (CEST)[odgovori]

Prethodno upozorenje vrijedi i za članak Transatlantic (1998.). -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  23:09, 26. lipnja 2014. (CEST)[odgovori]

Obrisani članak[uredi kôd]

[1] Tekst (ili dio teksta, svejedno) prepisan je sa stranice http://e-skola.biol.pmf.unizg.hr/odgovori82.htm od 01. veljače 2000. Ta je stranica zaštićena copyrightom, te je stoga vaš doprinos uklonjen.

Ako nalazite da je članak prilično manjkav i neobjektivan slobodni ste ga urediti, poštivajući pravila WIkipedije. -- Bonč (razgovor) • Tagline: Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  23:38, 26. lipnja 2014. (CEST)[odgovori]

Potpisivanje na stranicama za razgovor[uredi kôd]

Pozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.--MaGaporuči mi 07:33, 18. rujna 2014. (CEST)[odgovori]

Prevođenje tekstova[uredi kôd]

[2] Materijal s Interneta može se kopirati samo sa stranica koje imaju istaknutu neku slobodnu licenciju, odnosno ako je posebno istaknuto dopuštenje za korištenje; u oba slučaja se postupa prema odredbama licencije, a to je najčešće nužnost navođenja autorstva; to vrijedi i za direktno kopiranje i za prijevod.

Za materijal s Wikipedije, prema GNU licenciji, treba se Wikipedija navesti kao izvor; međutim, to se ne prakticira, jer se smatramo dijelom istog projekta. Dakle, direktno prenošenje sadržaja, kopiranjem ili prevođenjem, dozvoljeno je, a dovoljno je izvornu wiki navesti u opisu izmjene (iako suradnici često ni to ne rade, već prisvajaju tuđi rad).

Međutim, prilikom preuzimanja sadržaja treba voditi računa je li taj sadržaj ispravan, pogotovo ako se preuzima s "malih Wikipedija" (male po broju članaka), koje često ne uklanjaju zaštićeni materijal, bilo zbog lošeg ophođenja, bilo zbog "pumpanje" broja članaka. Vrijedi isto i za Wikipediju na engleskom jeziku, samo što je tome teže ući u trag, naročito ako se ne navede izvor koji je preveden.

Kako provjeriti? Ja radim ovako: nekoliko nasumičnih rečenica iz članka kopiram u pretraživač i odmah se pojavi tekst ako je kopiran; u tom slučaju sravnim i ostatak. Ako pretraživač ništa ne nađe, onda se sadržaj može prihvatiti. To ne znači da nije prepisan (npr. iz knjige), ali većina nas je tu nemoćna...

Nadam se da je sad jasnije? Lp,  • Bonč (razgovor) • Radite kako vam kažem, a ne kako ja radim! •  13:23, 18. rujna 2014. (CEST)[odgovori]