Razgovor sa suradnikom:Borislav Dopudja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati, možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć, pogledajte:

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molim potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb Button sig.png na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli!


Stipe Božić[uredi]

Bok,

Intervju sa Stipom Božićem sam prebacio tamo, a za ostale sad gledam gdje ću s njima. Ako ne nađem članak gdje ću ih prebaciti, brisat ću ih. --Ante Perkovic 15:45, 15. lipnja 2006. (CEST)

Borislav Dopudja 09:06, 19. lipnja 2006. (CEST)

Odlično!

Ime?[uredi]

Ukoliko sam te dobro shvatila, želiš promjenu imena suradnika, a taj zahjtev postaviš ovdje: Wikipedija:Zahtjev za promjenu imena suradnika. Inače svoje odgovore pišeš na stranici za razgovor suradnika kojem odgovaraš ili postavljaš pitanje :-)), a svakako preporučujem čitanje Uvodnog tečaja prije nastavka rada. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 02:59, 24. kolovoza 2006. (CEST)

Prije premještanja jedno pitanje: Wikipedija nema problema sa slovima šđčćž, tako ne mora biti Dopudja nego može biti Dopuđa, ako je to vaše prezime. Molim javite što ste odlučili. SpeedyGonsales 13:17, 24. kolovoza 2006. (CEST)
Neka ostane "Borislav Dopudja". Iako samo prezime jest Dopuđa, dj je isto, tako da uglavnom preferiram internetizirano prezime. :) Thx. Borislav Dopudja 13:37, 24. kolovoza 2006. (CEST)
Već postoji suradnik Borislav Dopudja (suradničko ime kreirano je u 8:58, 15. lipnja 2006) tako da nije moguće Boki promijeniti u Borislav Dopudja. Netko možda zaboravio lozinku? SpeedyGonsales 15:18, 24. kolovoza 2006. (CEST)
Mislim da sam to ja. :| Da li postoji mogucnost da se to merga? Borislav Dopudja 23:04, 24. kolovoza 2006. (CEST)
Eto, sve je ok. Prebacio sam! Roberta, hvala ti lijepa na pomoci. :) Borislav Dopudja 23:29, 24. kolovoza 2006. (CEST)

Droga za silovanje[uredi]

Premjestili ste stranicu Droga za silovanje na Ecstasy. Promjena je vraćena. Prije premještanja neke stranice i proglašavanja nešto neencikloperičnim, molim pogledati interwiki poveznice i ukoliko postoje tekstovi na drugom jeziku, prvo na stranici za diskusiju postaviti pitanje o premještanju. --Davor Moravek 06:23, 24. kolovoza 2006. (CEST)

Ispricavam se ako je na neki nacin bilo nekorekto reci "Ne enciklopedijalan". Dosbro je sto sada postoji odvojen clanak o ecstasiju, jedino me malo smeta sto je rijec "Ekstazi" umjesto "Ecstasy". Mozda bi trebalo napraviti dvostruku redirekciju. 193.198.166.4 13:33, 24. kolovoza 2006. (CEST)
Oko imena ove supstance može se razgovarati. Naime, prije su to znali zvati "ekstaza" i na drugi način. Mislim da nema smisla pisati englesku riječ, budući da ju je supkultura kroatizirala, no što piše u rječnicima ili koji je stav lingvista? Moji lektori u Medicinskoj Nakladi nisu mi dali jasan odgovor, ja sam često pisao ecstasy u dnevnim novinama ili na edukacijama, no ipak je ovo enciklopedija pa bi mi bilo drago ako nađeš pravi lingvistički savjet --Davor Moravek 18:24, 24. kolovoza 2006. (CEST)
Pogledacu, i mene to prilicno zanima. Problem nije sa izgovorom, vec bas sa pisanjem.. Pogledacu. Borislav Dopudja 23:05, 24. kolovoza 2006. (CEST)

Ekstazi[uredi]

Ako nije problem, pogledajte malo članak Psihoaktivne droge - tamo su nepopunjeni linkovi na MDMA, MDA i ostale sastojke koje se nalaze u ecstasy. Ako se koristite sa nekim jezicima sa interwiki, mogli bismo zajedno urediti neke od ovih tema. Slobodno koristite odgovarajuće tekstove na mojim stranicama koji su vezani uz tu temu, a vidim da i vi imate dosta materjala na svojim web stranicama. --Davor Moravek 18:32, 24. kolovoza 2006. (CEST)

Bas bi mogli nesto urediti. Evo, samo da sredim ovo sa loginom, pa cemo sloziti ovo.
ok. ako nisi siguran kako nešto napraviti, ostavi na stranici za razgovor o temi odgovarajuće priloge, pa ćemo ukomponirati. Usput, razmišljam da li bi bilo pametno možda preimenovati stranicu u MDMA? uz to bi i sa ecstasy i sa ekstazi mogli napraviti (jednostruko) preusmjerenje. --Davor Moravek 16:19, 25. kolovoza 2006. (CEST)
E sada, tu ima jedan problem. MDMA ili n-metil-3,4-metilendioksiamfetamin je ecstasy u pravom smislu riječi, no ima toga jos. Iako je MDMA "pravi" ecstasy, kao ta droga se jos tretiraju, i sto je bitnije - pakiraju: 2C-B, 2C-T-2, 2C-T-7, DOB, DOM, MDA i MDE (ako iskljucimo kafein, speed i ostale supstancekoje se povaljuju). U PiHKALu (A Chemical Love Story, by Alexander Shulgin and Ann Shulgin) je detaljno opisana sinteza i djelovanje 179 penetilamina od kojih se gore navedeni ističu djelovanjem, od kojih su opet MDMA prvenstveno, a zatim MDA "najugodniji". Reald world Ecstasy je više skupno ime za ono što zapravo možeš dobiti, nego trivijalno za neki konkretan spoj. No, bilo bi zgodno napraviti stranicu o svakom od tih spojeva i onda lijepo dati link na ecstasy kao related. :)
Imas na Psihoaktivne droge popis svega sto ide, mislio sam da pojednostavimo zabunu i da izbjegnemo nepotrebne anglizme ili neologizme, a sto se tice skupne stranice - samo naprijed, koji naziv predlazes? --Davor Moravek 19:44, 26. kolovoza 2006. (CEST)
To bi moglo pod "Psihodelične droge" - uz E naravno i LSD i slično, ili pod amfetamini --Davor Moravek 19:48, 26. kolovoza 2006. (CEST)
Cini mi se da su "psihodelicne droge" preopsiran naziv, i da ispadaju iz okvira. Pored toga, mislim da se u ispravnom izrazu mora ukljuciti i rijec "opojan". Meni kao nekakav dobar naziv za skupnu grupu na pamet pada "Amfetamini_i_metamfetamini". To bi mozda bilo ok. Ili po klasifikaciji iz PIHKALA - "fenetilamini". Pitacu na faxu organicare, pa javim (nxt week). Borislav Dopudja 00:54, 27. kolovoza 2006. (CEST)


Zamolba[uredi]

Borislav, ja sam držao edukacije za "Špicu" i ova mi je tema osobito dobro poznata i objavio sam par knjiga, koje su lektorirane i odobrene u edukaciji u RH. Opis da "ecstasy koriste mladi pretežno na koncertima" ne odgovara faktografiji i statističkim podacima. Konačno, ja radim u referentnom centru ministarstva zdravstva RH za liječenje od opojnih droga i poznajem tu terminologiju. I nemoj brisati dio da se radi o kaznenom djelu protiv međunarodnog poretka jer je to u KZ upravo na taj način klasificirano. O tome da li stvara ovisnost ili ne, to zahtjeva poseban pasus. Što se tiče riječi "depresivnost" to je jedan pojam, daleko blaži i prolazni poremećaj, dok je "depresija" težak poremećaj raspoloženja, znatno trajniji nego je to slučaj kod E. Ako te mogu zamoliti, rješi djelove o kemizmu i subkulturnoj sceni, a meni ostavi medicinsku terminologiju, ok? I još jednom - da li da preimenujemo u MDMA? --Davor Moravek 22:27, 27. kolovoza 2006. (CEST)

Preseljno sa http://hr.wikipedia.org/wiki/Razgovor:Ekstazi#Zemolba Preimenovanje u MDMA nije dobro jer Ecstasy u krajnjoj liniji to nije. Ja sredim kemizam i subkulturu. Naravno, ako vidim prostora za uredjivanje ostalih dijelova, to cu isto pisati. Ako gdje pogrijesim slobodno me ispravite! I cisto jedna za kraj; nemojte previse uzimati Wikipediju k srcu. :) to nije prava enciklopedija, već više jedan ogroman informativan list, na koji nitko nema monopol (that is, untill next Wikipedia). --Borislav Dopudja 10:27, 28. kolovoza 2006. (CEST)
Ne uzimam previše srcu, s tobom se izvrsno surađuje, možda sam bio malo oštar ali ti imaš i znanje i volje da napravimo izvanredne članke :-) --Davor Moravek 19:05, 28. kolovoza 2006. (CEST)


Oboljenja[uredi]

Zloćudna oboljenja. Nemoj koristiti stranu riječ ako imaš hrvatsku zamjenu. Eto, toliko. :) --Abyssus 18:08, 29. kolovoza 2006. (CEST)

Hvala lijepa. :) To je onda točno i što se tiče medicinske ispravnosti? Primijer: "Upotrebljava se u medicini za tretiranje zloćudnih oboljenja (radioaktivni 137Cs)." Da li se radijacijom liječe samo zloćudna oboljenja ili i ona koja to nisu (benigna, ne metastazirana)? I još jedno pitanje - da li postoje Hrvatske riječi za "teratogen" i "kancerogen"? --Borislav Dopudja 18:32, 29. kolovoza 2006. (CEST)
teratogen - tvar koja oštećuje plod.
kancerogen - tvar koja može potaknuti zloćudan rast.
ove pojmove bi mogli posebno objasniti na posebnim stranicama, radi se o strogo medicinskim terminima koji se ne koriste u široj upotrebi. Nisam čuo za hrvatski neologizam. --Davor Moravek 20:41, 29. kolovoza 2006. (CEST)
To bilo dobro napraviti. I jos jedan prijedlog - otvaranje stranice o "Red Bull" energentskom piću. Malo sam pronjuskao na netu o tome i ispada da je Red Bull vrlo opasan mix. http://answers.google.com/answers/threadview?id=92629 --Borislav Dopudja 22:46, 29. kolovoza 2006. (CEST)
Započeo sam članke, slobodno nadopuni. A Red Bull - to bi trebalo opisati na člancima Taurin i glucuronolactone, a kofein bi trebalo također opsežnije opisati. Možeš ti malo skupiti reference? --Davor Moravek 21:13, 7. rujna 2006. (CEST)
Da, u svakom slučaju bi trebalo to napraviti, pogotovo kod kafeina. Ovih dana sam dizao nekoliko članaka na Hr i En Wikipeidju, i u svakom slučaju sam mislio na ove supstance obratiti posebnu pozornost. Ono što bi se pod obavezno trebalo riještiti je stranica o LSD-u. --Borislav Dopudja 21:09, 8. rujna 2006. (CEST)

Postava slika na Wikipediju[uredi]

Vrlo je lako postaviti sliku na Wikipediju. Sa desne strane imaš Postavi datoteku klikneš i pratiš upute. Licencu odabereš po volji.

Ako želiš da tvoje slike koriste i druge Wikipedije, možeš ih postaviti na Zajednički poslužitelj sa istim sistemom postave. Malo probaj pa ćeš brzo naučiti, dok ne napravimo detaljnije upute za postavu slika. :-)))

--Andrej Šalov 20:52, 31. kolovoza 2006. (CEST)

E hvala lijepa na ovom malenom gajdu! :) Ma uvijek je frka sa vremenom, pa pokusavam napraviti sto je moguce vise, a i ovako jedva stizem sve. Hvala! --Borislav Dopudja 22:25, 31. kolovoza 2006. (CEST)

Tekstovi s dozvolom[uredi]

Stvorio sam predložak za vaše članke - Predložak:Borislav Dopudja, po uzoru na Predložak:astro.fdst.hr. --Tycho Brahe 07:14, 1. rujna 2006. (CEST)

Nema problema, hvala lijepa! Tekstovi iz kojih sam za sada izradio clanke i dao vadjenje materijala (uz navodjenje izvora) su slijedeci: http://www.borislavdopudja.net/hr/tekstovi/krpelji/ , http://www.borislavdopudja.net/hr/tekstovi/bumbari/ , http://www.borislavdopudja.net/ecstasy/ - nalaze se na odgvarajucim stranicama na wikiju: http://hr.wikipedia.org/wiki/Krpelji , http://hr.wikipedia.org/wiki/Bumbari , http://hr.wikipedia.org/wiki/Ecstasy . Ako bude jos nesto, kontaktiracu vas, da li je to uredu? --Borislav Dopudja 09:52, 1. rujna 2006. (CEST)
OK, samo pitajte ako zapne. Samo bi vas zamolio da sami stavite predloske na vase preostale clanke. Ja sam sredio krpelje i bumbare. --Tycho Brahe 10:25, 1. rujna 2006. (CEST)
Sredjeno je. :) Thanks Tycho! --Borislav Dopudja 12:53, 1. rujna 2006. (CEST)

Sustret Wikipedista[uredi]

Zahvljujem na tvojoj Nagradi i nadam se našem prvom slijedećem susretu na IRC-u. Vidim Nirvana (sastav) i The Prodigy si već počeo sređivati (lijepo, lijepo), očekujem i ostalo :-)))). Nadam se da si pročitao onaj zabavan članak, a na ircu ćeš mi reći mišljenje s muške točke :-)). Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 20:05, 10. rujna 2006. (CEST)

Maleni naklon! :) --Borislav Dopudja 22:44, 10. rujna 2006. (CEST)

Godišnjica[uredi]

Čestitam ti prvu Wiki godišnjicu! Lijepi Pozdrav :-)) --Roberta F. 15:29, 9. prosinac 2006. (CET)

Hvala ti lijepa! Borislav Dopudja 21:45, 24. siječanj 2007. (CET)

Hvala[uredi]

Zahvaljujem na odzivu prilikom mog izbora za administratora. Andrej Šalov 15:20, 23. lipanj 2007. (CEST)

Nema problema :) --Borislav Dopudja 01:45, 5. srpanj 2007. (CEST)

Zahvala[uredi]

 Zahvaljujem se na glasu za vraćanje statusa administratorice i birokratkinje.Exquisite-network.png --Roberta F. 02:22, 28. lipnja 2009. (CEST)