Regija Murcia

Izvor: Wikipedija
Regija Murcia
Región de Murcia
Zastava Grb

Zemljopisni položaj Regije Murcije u Španjolskoj
Glavni grad Murcia
Površina

- ukupno

9. po veličini

- 11.313 km2

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

10. po veličini

- 1.466.818[1] (2014.)
- /km2

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 9. lipnja 1982.
ISO 3166-2 MU
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
9
6
Predsjednik Ramón Luis Valcárcel Siso
Službene stranice

Regija Murcia (špa. Región de Murcia) je španjolska autonomna zajednica, smještena na jugoistoku Pirenejskog poluotoka, između Andaluzije i Zajednice Valencije, te između Sredozemnog mora i Kastilje-La Manche. Glavni grad ove autonomne zajednice je Murcia, gdje je i sjedište regionalnih tijela, osim Regionane skupštine (španj. Asamblea Regional), kojoj je sjedište i Cartageni.

Trećina stanovništva Regije Murcia živi u njezinom glavnom gradu. Regija je jedan od europskih najvećih proizvođača voća, povrća i cvijeća. Također, regija je poznata po vinogradima, koji su smješteni u blizini Bullas, Yecla, i Jumilla.

Zemljopisna obilježja[uredi | uredi kôd]

Regija je smještena na krajnjem istoku Betijskih kordiljera, koji se dijele na Peribetijske, Subbetijske i Penibetijske kordiljere.

Otpriike 27% teritorija ove autonomne zajednice je planinsko, 38% su zavale unutar planinskih područja, dok je ostatak od 35% ravničarski i brežuljkast.

Klima Regije Murcia je mediteranska, koju karakteriziraju suhe zime (11ºC je prosječna temperatura u prosincu i siječnju) i vruća ljeta (s prosječnim temperaturama i do 40ºC). Prosječna godišnja temperatura je 18ºC.

S prosječnim padalinama između 300 i 350 mm godišnje, Regija Murcia ima tijekom godine između 120 i 150 dana tijekom kojih je nebo potpuno vedro. Travanj i listopad su mjeseci s najviše padalina.

S obzirom na udaljenost od mora te karakteristikama reljefa, javljaju se temperaturne razlike iz među obalnih područja i unutrašnjosti, prije svega u zimskim mjesecima. Dok se temperature na obali rijetko spuštaju ispod 10ºC, u okruzima u unutrašnjosti ne prelaze 6ºC, što se odražava i na koičinu padalina.

Grad Murcia drži rekord po najvišoj izmjerenoj temperaturi u Španjolskoj tijekom XX. stoljeća. Dana 4. srpnja 1994. godine izmjereno je 47,2ºC.

Riječna mreža sastoji se or rijeke Rio Segura te njezinih pritoka:

  • Río Mundo
  • Río Alhárabe i njezin pritok Benamor
  • Río Mula
  • Río Guadalentín.

U Regiji se također nalazi i najveće priodno jezero u Španjolskoj - Mar Menor (Malo more). To je jezero sa slanom vodom smješteno tik uz more. Proglašeno je posebnim zaštićenim područjem od interesa za Mediteran (UN).

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Instituto Nacional de Estadística Cifras oficiales de población resultantes de la revisión del Padrón municipal a 1 de enero - Murcia: Población por municipios y sexo (španjolski), (pristupljeno 5. studenoga 2015.)