Religija na Islandu

Izvor: Wikipedija

Religija na Islandu zastupljena je s nekoliko vjerskih zajednica.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Island je tradicijski kršćanska zemlja zapadne Crkve. Do pojave kršćanstva ovdje su se štovala nordijska božanstva, religija koja nije sasvim istovjetna germanskom paganizmu. Donijeli su ju Nordijci kad su se naselili na Island u 9. stoljeću. Nakon dolaska kršćanstva, stanovništvo je prešlo na kršćanstvo oko 1000. godine, ali poganstvo nije tad nestalo. Do 1530. Island je bio rimokatolički i pod danskom krunom. To je bila glavna vjera sve do širenja protestantizma koji je prevladao u Danskoj, pod čijom je vlašću Island bio. Te 1530. godine formalno je postao luteranski pod krovom procesa islandske reformacije, koja je vrhunac dosegnula 1550. godine.[1] Tako Island ima državnu Crkvu,[1] Evangeličku luteransku Crkvu Islanda i vjerska sloboda je zakonsko pravo od 1874. godine. Državnu Crkvu podupire Vlada, a sve registrirane vjere primaju potporu iz crkvenog poreza koji plaćaju svi porezni obveznici stariji od 16 godina.[2]

Vjerska struktura[uredi | uredi kôd]

Katolička crkva u Reyjkaviku

Podatci iz 2020. govore o sljedećem vjerskom sastavu:[3]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Lacy, Terry G. 2000. Ring of Seasons: Iceland--Its Culture and History (engleski). University of Michigan Press. str. 166. ISBN 9780472086610. Stari sporazum, potpisan 1262., koji je doveo da je Island prvo bio pod norveškim i poslije pod danskim kraljevima bio je miljokaz, kao što je reformacija 1550. kad je luteranstvo postalo, i ostalo, islandska državna religija.
  2. Constitution of the Republic of Iceland (engleski). Government of Iceland. Pristupljeno 14. listopada 2014. Odjeljak VI bavi se vjerom.

    Članak 62.: Evangelička luteranska Crkva bit će državna Crkva u Islandu i kao takvu država će ju podupirati i štititi država....

  3. [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 28. siječnja 2021. (Wayback Machine) Populations by religious and life stance organizations - Statistics Iceland. Pristupljeno 31. listopada 2016.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Religija na Islandu