Revillagigedo (arhipelag)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Karta arhipelaga Revillagigedo

Revillagigedo (špa. Archipiélago de Revillagigedo) je grupa od četiri vulkanska otoka u istočnom dijelu središnjeg Pacifika.

Otoci leže oko 386 km jugozapadno od najjužnije točke poluotoka Baja California u Meksiku i administrativno su dio meksičke savezne države Colima. Jedna su od tri otočne skupine Meksika čija osnova se ne nalazi u epikontinentalnom pojasu (ostake dvije otočne skupine su: Guadalupe i Rocas Alijos).

Ukupna površina otoka je 157,81 km². Najveći otok je Socorro s površinom od 132,06 km², slijede Clarión sa 19,8 km², San Benedicto (5,94 km²) i Roca Partida sa svega 0,014 km² površine. Najviši vrh nalazi se na najvećem otoku i dostiže do 1,130 m nadmorske visine (Monte Everman). Preostala tri otoka su relativno niska (do 350 m).

Otoci se dijele na 3 unutarnja i jedan vanjski otok (Clarión). Otoci leže u vremenskim zonama između UTC-6 do UTC-8.

Na otocima nema stalnih naselja. Jedino se na otoku Socorro nalazi mornarička baza s oko 250 članova vojske i njihovih obitelji i malena baza na Clariónu s 9 mornara.

Otoke je otkrio pomorac Hernando de Grihalva 28. prosinca 1533. i dao im je ime Isla de los Inocentes.

Otoci nastanjuju brojne endemske vrste biljaka i životinja, zbog čega ih često nazivaju mali Galapagos. Od 2008., otoci imaju status specijalnog rezervata biosfere.