Koordinate: 18°06′19″N 89°48′39″W / 18.105392°N 89.810829°W / 18.105392; -89.810829

Calakmul

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Drevni mayanski grad Calakmul u Campecheu
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Drevni mayanski grad Calakmul u Campecheu
Flag of Mexico.svg Meksiko


Calakmul na karti Meksiko
Calakmul
Calakmul
Lokacija Calakmula u Meksiku
Godina uvrštenja: 2002. (26. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, iii, iv
Ugroženost: -
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1061 UNESCO

Calakmul, ili rjeđe Kalakmul, (jukatanski majanski za "dvije susjedne piramide"[1]) je bio veliki pretkolumbovski grad Maya, danas ruševine u džungli područja Tierras Bajas na jugu Yucatána (Meksiko), 35 km sjeverno od granice s Gvatemalomu saveznoj državi Campeche. U svoje vrijeme jezgra grada je bila poznata kao Ox Te' Tuun, koji je bio jedan od najvećih i najmoćnijih mayanskih gradova na području nekadašnje mayanske nizine, koji je igrao važnu ulogu u povijesti ovog područja punih 12 stoljeća. Njegove dobro sačuvane građevine i karakterističan plan grada pružaju blistavu sliku života u drevnoj mayanskoj prijestolnici. Zbog toga je Calakmul upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Americi 2002. godine.[2]

Stela 88. ispred stubišta "Građevine XIII."
"Građevina II."
"Građevina IV." s brojnim stelama
Stela 51. u Calakmul muzeju

Povijest[uredi | uredi kôd]

Calakmul je bila vodeća mayanska sila u velikom području sjevernog Peten bazena (danas podijeljenom između Meksika i Gvatemale), gdje je vladao pod znakom hijeroglifa zmijske glave: Calacmul.png, a koji se čitao "Kaan".

Na ovom području su pronađeni tragovi naselja iz srednjeg pretklasičnog razdoblja pretkolumbovske Srednje Amerike (900. – 300. pr. Kr.). Nedavno je otkrivena i 12 m visoka "Građevina 2." iz oko 400. – 200. pr. Kr. Do tada se vjerovalo kako je Nakbé (Gvatemala) bilo jedino veliko središte mayanske kulture u to vrijeme.

Calakmul je bio sjedište entiteta koji su suvremeni povjesničari prozvali "Kraljevstvo Zmije"[3] ili "Zmijsko Kraljevstvo". Ovo Zmijsko Kraljevstvo je postojalo najveći dio klasičnog mayanskog razdoblja. Tijekom kasnog mayanskog razdoblja (542. – 695.) Calakmul je bio u žestokom suparništvu s velikim južnim gradom Tikalom, te su mnogi politički događaji iz tog doba vezani uz borbu dvije mayanske supersile. Za sam Calakmul se pretpostavlja kako je imao oko 50.000 stanovnika i vlast, barem u nekim razdobljima, nad mjestima udaljenim do 150 kilometara.

Središte mayanske kulture se polako premještalo prema sjeveru i do 10. stoljeća središta su postala Palenque, Uxmal i konačno Chichén Itzá. No Calakmul je potpuno napušten tek u 16. stoljeću, o čemu je posvjedočio Alonso de Ávila koji je 1530-ih istraživao ovo područje i pronašao tek malenu skupinu naroda Cehaches, potomaka stanovnika nekad slavnog grada.

Grad je tijekom botaničke ekspedicije iz zraka otkrio biolog Cyrus Longworth Lundell u službi tvrtke Mexican Exploitation Chicle, 29. prosinca 1931. godine. Otkriće je prijavio Sylvanus G. Morley iz Instituta Carnegie u Chichen Itzi u ožujku 1932. godine.

God. 1989. osnovan je Rezervat biosfere Calakmul, koji je najveći u Meksiku. U njegovom središtu se nalaze tri skupine građevina koje su prepoznate kao dijelovi drevnog grada Calakmula.

Odlike[uredi | uredi kôd]

Veličina središnjeg kompleksa je oko 2 km², a cijelo nalazište, uključujući gusta stambena naselja, oko 20 km².

Na zapadu je velika skupina platformi s građevinama oko otvorenih prostora. Slična, ali nešto manja skupina se nalazi na istoku. Između ovih je središnja zona koja obuhvaća područje oko trga u kojem se nalaze vrlo veliki javni otvoreni prostori i dominantna "Građevina II." U Calakmulu se nalazi ukupno 6.750 drevnih građevina od kojih je najveća piramida, poznata kao "Građevina II.", visoka preko 45 m, što je čini jednom od najviših srednjoameričkih piramida. U piramidi su otkrivena četiri groba i pradavna velika prostorija bačvastog svoda, najstarija u Calakmulu. Naime, kao i mnogi hramovi i piramide u Srednjoj Americi, piramida u Calakmulu se nadograđivala na ranije građevine dok nije došla do sadašnje veličine.

Između središnje i istočne grupe, ali blago izvan osi, je "Velika piramidalna građevina I." (slika gore desno), koja je nešto manja od "Gađevine II.", ali zato što je izgrađena na prirodnoj uzvisini ona je više ili manje iste visine. U središnjoj zoni preklapaju se dva javna otvorena prostora od kojih je jedan definiran građevinama istočne zapadne skupine i "Građevinom II." U tom otvorenom prostoru je skupina građevina koji čine otvoreni prostor poznat kao Plaza Grande ("Veliki trg"). Ovakav geometrijski plan oko dvostrukog otvorenog prostora se može povezati sa sličnima na drugim mjestima, kao što su Tikal i, posebice, Uaxactún.

Calakmul je posebno značajan zbog velikog broja stela, 120 do sada pronađenih. Ne samo da su one od goleme važnosti za uspostavu povijesti drevnog grada i u rasvjetljavanja drevne mayanske kulture, nego su također i ključni elementi zbog svog rasporeda. Stele u Calakmulu su pažljivo postavljane u pravilnim linijama ili skupinama ispred stubišta i glavnih pročelja piramidalnih građevina. Ukrasne skulpture i bareljefi su visoke umjetničke kvalitete. Dva izuzetno masivna kružna isklesana kamena su posebno značajna zbog njihove kvalitete izrade i jedinstvenosti u kontekstu kulture Maya.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Alfredo Barrera Vásquez, Juan Ramón Bastarrachea Manzano i William Brito Sansores (ur.) Diccionario maya Cordemex: maya-español, español-maya, u suradnji s Refugio Vermont Salas, David Dzul Góngora, i Domingo Dzul Poot, Mérida, Mexico: Ediciones Cordemex. OCLC 7550928
  2. Calakmul - Patrimonio Cultural de la Humanidad (šp.) Preuzeto 2. prosinca 2011.
  3. Charles C. Mann, 1491: New Revelations of the Americas Before Columbus, 2005.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Calakmul

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]