Rione Sanità

Izvor: Wikipedija
Rione Sanità

Rione Sanità (doslovno "Kvart zdravlja" na talijanskom[1]) je četvrt u Napulju, dio četvrti Stella. Nalazi se sjeverno od povijesnog središta Napulja, uz brdo Capodimonte.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ono što je sada Rione Sanità bilo je groblje u rimsko i helenističko doba, o čemu svjedoče otkrića helenističke hipogeje i paleokršćanskih katakombi. Područje je naseljeno u kasnom 16. stoljeću. Neke lokalne tradicije i mjesta, poput obreda Pezzentelle (vidi dolje), svjedoče o kulturnom stavu prema smrti koji se može povezati s izvornom upotrebom tog područja.

Dok je naselje u Rione Sanità izvorno osnovano kao dom za plemićke i bogate obitelji napuljske aristokracije (o čemu svjedoče palače kao što su Palazzo Sanfelice i Palazzo dello Spagnolo), to se područje s vremenom pretvorilo u jedno od najozloglašenijih i najdegradiranih u Napulju. Nezaposlenost, siromaštvo i raširena prisutnost Camorre dugo su karakterizirali ovu četvrt. Dramatična situacija u tom području privukla je volonterske i humanitarne napore, poput onih misionara Comboni koji već godinama djeluju kao podrška stanovništvu Rione Sanità.

Obred "pezzentelle"[uredi | uredi kôd]

Kult "pezzentelle".

Jedna od najneobičnijih značajki Rione della Sanità je jedinstveni kult i ritual koji se odvija u kosturnici groblja Fontanelle. Kult seže u 17. stoljeće i uključuje ritualno paljenje svijeća posvećenih tzv. "pezzentelle" ("malim bijednicima"), odnosno duši "bezimenog mrtvaca" čije su kosti sačuvane u kosturnici. Točnije, napuljske obitelji tradicionalno "odabiru" jednu određenu lubanju iz kosturnice i brinu se o njoj (čiste je, pravilno postavljaju u kosturnicu i tako dalje), s namjerom da se "usvojena" bezimena duša oduži onima pažnje sa srećom i blagoslovom. Dok kult ima opći kršćansko-katolički okvir (jer se "pezzentelle" obično identificiraju kao duše čistilišta), mnogi njegovi elementi prilično su poganske prirode, tako da se može klasificirati kao sinkretički kult.[2]

Povijesne građevine[uredi | uredi kôd]

Pročelje Palazzo dello Spagnolo.
Santa Maria della Sanità

Značajne osobe[uredi | uredi kôd]

Vjerojatno najpoznatija osoba iz Rione Sanità bio je glumac, pjesnik, pjevač i pisac 20. stoljeća Totò, koji je rođen u Via (ulici) Santa Maria Antesaecula.

Reference u popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

Budući da je Rione Sanità donekle simbol najsiromašnijeg, najdegradiranijeg (ali i najslikovitijeg) karaktera Napulja, mjesto se naširoko spominje u popularnoj kulturi. Konkretno, odabran je kao mjesto radnje za niz filmova iz ere talijanskog neorealizma. Filmovi smješteni u Rione Sanità uključuju Zlato Napulja (1954) Vittorija de Sice i Jučer, danas i sutra (1963). Još jedan značajan portret Rione Sanità u umjetnosti je drama Eduarda De Filippa Il sindaco del rione Sanità.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rione. 2. kolovoza 2021.
  2. Il cimitero delle Fontanelle