Vittorio De Sica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vittorio De Sica
Vittorio De Sica
Rođenje 7. srpnja 1901. (Flag of Italy.svg Sora, Italija)
Smrt 13. studenog 1974. (Flag of France.svg Neuilly-sur-Seine, Francuska)
Zanimanje redatelj, glumac
Godine rada 1917. - 1974.
Supruga Giuditta Risson (1933.-1968.)
María Mercader (1968.-1974.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti
Autogram Vittoria De Sice

Vittorio De Sica (Sora, 7. srpnja 1901. - Neuilly-sur-Seine, 13. studenog 1974.), talijanski filmski redatelj i glumac.

Započeo je kao kazališni i filmski glumac, a režijom se počeo baviti 1940. godine. Bitno je pridonio razvitku talijanskog neorealizma. U svojim djelima prikazivao je stvarnost poslijeratne Italije, temeljeći svoj pristup na gotovo dokumentarističkom poniranju u život. Njegovi filmovi oslikani su humanizmom i dubokim suosjećanjem s radničkom klasom. U svom filmskom stilu težio je ujediniti poetske elemente s naturalističkim. Često je koristio glumce amatere, nešto što su kasnije i drugi redatelji preuzeli od njega. Četiri filma koja je režirao osvojili su Oscara: Sciuscià i Bicycle Thieves (počasni), dok su Yesterday, Today and Tomorrow i Il giardino dei Finzi Contini osvojili Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Zapravo, veliki kritički uspjeh Sciuscià (prvi strani film koji je tako prepoznala Akademija filmskih umjetnosti i znanosti) i Kradljivci bicikala pomogao je u uspostavi trajne nagrade za najbolji strani film. Ova dva filma smatraju se dijelom kanona klasične kinematografije. [1]

Kradljivci bicikala Turner Classic Movies citirao je kao jedan od 15 najutjecajnijih filmova u povijesti kina. [2]

De Sica je također nominiran za Oscara 1957. godine za najboljeg sporednog glumca za ulogu majora Rinaldija u adaptaciji američkog redatelja Charlesa Vidara iz 1957. godine filma Ernest Hemingway "Oproštaj od oružja", filma koji su kritičari preokrenuli i dokazali neuspjeh na blagajnama. De Sicina gluma smatrana je vrhuncem filma.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Vittorio De Sica
  1. Ebert, Roger. [Chicago Sun-Times. ""The Bicycle Thief / Bicycle Thieves (1949)". Chicago Sun-Times."]. Chicago Sun-Times. 
  2. Ebert, Roger. [Chicago Sun-Times. ""TCM's 15 most influential films of all time, and 10 from me""]. Chicago Sun-Times.