Roberta Metsola

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "političar".
(Primjeri uporabe predloška)

Roberta Metsola Tedesco Triccas (Saint Julian's, Malta, 18. siječnja 1979.) je malteška političarka, te trenutna predsjednica Europskog parlamenta od 18. siječnja 2022..

Metsola je članica Europskog parlamenta od 2013., a studenog 2020. postala je potpredsjednica. Najmlađa je osoba na toj poziciji do sada, kao i jedina iz Malte. Prva je žena predsjednica Europskog parlamenta od 2002. godine.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo i raniji život[uredi | uredi kôd]

Tedesco Triccas je obitelj porijeklom iz Swieqi, pored grada St. Julian's. Roberta je odrasla sa svoje dvije sestre i roditeljima u gradu Gżira. Završila je srednju školu St. Joseph School u Sliemi, a zatim Pravni fakultet Sveučilišta u Malti 2003. godine. Diplomu europskih studija s College of Europe u Brižu dobila je 2004. godine.

Roberta je upoznala svog supruga, Ukka Metsolu iz Finske, 1999. godine. Udala se za njega 2005., i imaju četvoro sinova.

Njeni početci u politici bili su kada je imenovana glavnom tajnicom Europskih demokratskih studenata, studentskom branšom Europske pučke stranke. Godine 2002.s Nacionalističkom strankom (PN) lobirala je za ulazak Malte u Europsku uniju na referendumu 2003. Radi usješnosti u kampanji premijer Lawrence Gonzi savjetovao joj je da se kandiduje za izbore za Europski parlament 2004. Kandidovala se, ali nije uspjela ući u parlament.

Listopada 2004. pridružila se Stalnoj misiji Malte pri Europskoj uniji u Bruxellesu, gdje je radila narednih 8 godina. 2009. ponovno se bezuspješno kandidovala za Europski parlament.Od 2013. radila je kao pravni savjetnik Catherine Ashton.

Članica Europskog parlamenta[uredi | uredi kôd]

Dana 24. travnja 2013. zamijenila je Simona Busuttila, te postala članica Europskog parlamenta. 2014. ponovo je izabrana na ovu poziciju, te proglašena potpredsjednicom Komiteta za peticije (PETI).