Rončevići

Izvor: Wikipedija

Rončevići, jedno od brojnih hrvatskih bunjevačkih plemena koja u drugoj polovici 17. stoljeća uz još neke skupine iz okolice Jasenica, Obrovca i Karina naseljavaju područje južno i istočno od Senjske Drage[1] gdje se slično ostalim Bunjevcima bave stočarstvom, no kasnije ova plemena prave sebi stalna naselja.

Suvremena populacija Rončevića u Hrvatskoj iznosi oko 2.000, i po brojnosti to je 213. prezime. Glavno im je središte maleno selo Kuterevo u Lici i Jasenice kraj Obrovca, ali većina živi u većim naseljima i gradovima, tako ih je u Zagrebu oko 300, u Zadru 160, Rijeci 90, Šibeniku 80.[2]

Rončevića ima i Bačkoj gdje ih se dio odselio s ostalim bunjevačkim skupinama, a glavno središte im je Stanišić kod Sombora. Znatan dio živi ih i u Americi (oko 200), Australiji (oko 200) i Njemačkoj (oko 400), ukupno u 24 države. Prezime im se javlja i kao Roncevic, Roncevich, Roncewicz.

Poznatiji Rončevići[uredi | uredi kôd]

Prezime Rončević nose i neki Srbi kod Knina.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. O Krasnu - Povijesni pregled. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. veljače 2013. Pristupljeno 5. ožujka 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Imehrvatsko