Sagartija

Izvor: Wikipedija
Sagartija (između Drangijane, Medije i Partije) na karti Perzijskog Carstva oko 500. pr. Kr.

Sagartija (Asagartiya, staroperz. Aš-šá-kar-ti-ia,[1] grč. Σαγαρτιοι) povijesna je regija Perzijskog Carstva iz doba iranske dinastije Ahemenida, a danas dio istočnog Irana. Zemlja je bila naseljena iranskim plemenima Sagartijanaca, čiji su susjedi bili Parti na sjeveru[1] i Medijci na zapadu. Prema Herodotu, dijelili su podrijetlo s Perzijancima,[2] a bili su u političkoj zajednici s Medijcima.[3] Klaudije Ptolomej tvrdi kako su živjeli u Mediji, dok ih leksikograf Stjepan iz Bizanta smješta na poluotok uz obalu Kaspijskog mora koji se naziva Sagartía. Sagartijanci su bili nomadski pastiri, a njihovo glavno oružje bio je laso.[4] Godine 550. pr. Kr. priključili su se Kiru Velikom u njegovoj pobuni protiv Medijskog Carstva, i od tada su postali dijelom Ahemenidskog Perzijskog Carstva.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Sagartija (enciklopedija Iranica, W. Eilers). Inačica izvorne stranice arhivirana 6. svibnja 2009. Pristupljeno 19. svibnja 2009.
  2. Herodot, I. 125., VII. 85.
  3. J. van Wesendonk; ZII 9, 1933., str 23.
  4. Herodot, 7.85
  5. Sagartija (Livius.org, Jona Lendering). Inačica izvorne stranice arhivirana 3. ožujka 2009. Pristupljeno 19. svibnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]