Arahozija

Izvor: Wikipedija
Arahozija

Arahozija na grčkom ili Harauvatiš na staroperzijskom jeziku je drevna pokrajina Perzijskog Carstva u Južnoj Aziji koja obuhvaća područje današnjeg jugoistočnog Afganistana[1] i sjevernog Pakistana, do rijeke Ind.[2] „Arahozija“ je latinizirani oblik grčkog naziva za ahemenidsku i seleukidsku pokrajinu (satrapiju) na istoku njihovog carstva, koja je bila naseljena iranskim narodom Arahozijaca ili Arahoza.[3]

Sredinom 6. stoljeća pr. Kr. Arahoziju pokoravaju Perzijanci predvođeni s Kirom Velikim.[2] Arahozijci su spomenuti na popisu perzijskih satrapija na Darijevim zapisima u Behistunu, a prikazani su i na reljefima u Perzepolisu. Godine 330. pr. Kr. regiju je osvojio Aleksandar Makedonski,[1] poslije kojeg regijom vlada helenistička dinastija Seleukida, dok nedugo kasnije Arahozijom ponovo vladaju iranske dinastije Parta, odnosno kasnije Sasanida.

Arahozija danas je zajedno s drevnom regijom Drangijanom poznata pod modernim nazivom Sistan.[4][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Arahozija (enciklopedija Britannica)
  2. a b c Arahozija (Livius.org)
  3. Iranica enciklopedija
  4. Drangijana (Livius.org). Inačica izvorne stranice arhivirana 21. rujna 2012. Pristupljeno 17. svibnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]