Selevenjske pustare

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Selevenjske pustare su pustare na sjeveru vojvođanskog dijela Bačke, Republika Srbija.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Predstavlja istočni kraj Subotičko-horgoške pješčare, a s druge strane se nalaze praporne bačke zaravni.

Nalaze se uz granicu sa Mađarskom, sjeveroistočno od Bačkih Vinograda. Subotica, Palićko jezero i Ludaško jezero se nalaze jugozapadno, a Male Pijace se nalaze južno. Prema sjeveroistoku je Horgoš.

U naravi je prava panonska pustara. Većinu čine vlažne livade i slatine sa nešto stepske flore, a na 90 ha se rasprostira šuma (Selevenjska šuma). Mali je broj građevina, uglavnom majuri ili salaši, a postoji jedan čarda u Selevenjskoj šumi.

Karakteziraju ju ekstremni prijelazi: neposredno pokraj krajne suhih pješčarskih predjela se nalaze vlažni predjeli, močvare i slatine.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Nekad su ovdje bili tradicionalni stočarstvo i vinogradarstvo. Danas je stočarstvo slabo razvijeno te ga vlasti planiraju oživiti na za to posebno uređenom salašu.

Vinogradarstvo je dosta opalo u odnosu na prošlost. Ipak, danas se u vinogradima oživljava se uzgoj starih sorta. Danas se dosta razvilo voćarstvo, a ponajviše se uzgaja kruške, breskve, jabuke i marelice.

Područje je turističko odredište, no turistima nije dopušteno slobodno kretanje i posjet, nego su posjete i obilasci strogo nadzirani s obzirom da se radi o zaštićenom području.

Zaštita[uredi VE | uredi]

Područje ima status specijalnog rezervata prirode. Status je steklo Uredbom o zaštiti iz 1997.. Zaštićeno je 677 ha pustara, a ukupna zaštitna zona je zaštitna zona 1.173 ha. Stupanj zaštite nije jedna na cijelom području. II stepena zaštite 301 ha je pod 2., a 376 ha je pod 3. stupnjem zaštite.

Specijalni rezervat je podijeljen na deset područja veličine od 10-100 ha. Samo dvije sekcije su izravni susjedi, dok druge sekcije dijele prometnice i obrađeni voćnjaci i njive između dva naselja[1].

Flora i fauna[uredi VE | uredi]

Područje svojstvuju osebujne biljne zajednice, kokje pripadaju močvarnim, pješčarskim, stepskim i slatinskim vrstama. Stanište je brojnih medonosnih biljaka.

Područje je stanište za neke vrste ptica, a za još veći broj ptica je prostor gdje se nekoliko ptičjih vrsta razmnožava. Neke od tih ptičjih vrsta spadaju u ugrožene vrste. Također su pustare važne za neke cvjetne vrste, kojima je jedini rezervat u Republici Srbiji, a 22 vrste su rijetke vrste. Velika je zastupljenost orhideja i pereunika.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. (srp.) Javno preduzeće Palić-Ludaš Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare"

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • (srp.) Javno preduzeće Palić-Ludaš Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare”
  • (engl.) Umweltbundsamt Naturschutz in pannonischen Raum - Sanddünen als Lebensraum: Specifis of floristic and vegetational diversity of the sandy habitats in Vojvodina Page white acrobat.png(PDF)
  • (engl.) BirdLife International Subotica lakes and sandy terrain (Important Birds Areas of Serbia)
  • (srp.) Palić