Siget (Zagreb)

Izvor: Wikipedija
Šest stambenih nebodera, sjever Sigeta.
Stambeni neboderi, jug Sigeta.
Osnovna škola „Većeslav Holjevac”.

Siget je zagrebačko gradsko naselje u južnom dijelu grada, na zapadnom dijelu Novog Zagreba. Graniči sa Sopotom na istoku, Trnskim na zapadu, Zagrebačkim velesajmom na sjeveru i Podbrežjem na jugu. U kvartu se nalazi popularan shopping centar Avenue Mall, dom zdravlja za srčane bolesti, autoškola Siget, prekršajni sud, zgrada sjedišta gradskih četvrti Novi Zagreb – istok i Novi Zagreb – zapad. Glavno je sjedište poštanskog ureda 10020 Zagreb-Novi Zagreb koji označava zapadni dio Novog Zagreba.

Opis[uredi | uredi kôd]

Prema podjeli ustanovljenoj Statutom Grada Zagreba 14. prosinca 1999., pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb – zapad.

U Sigetu trenutno (28. veljače 2009.) ima 8.457 stanovnika.[1] Površina naselja je 72,6 ha.[1]

Gradnja naselja započeta je 1963. godine prema urbanističkim rješenjima grada Zagreba. Prvi izgrađeni objekti bili su stambene zgrade br. 14, 15, 20 i 21, zatim 1966. stambene zgrade 16 i 22, te šest nebodera na sjeveru naselja. Od svibnja 1968. do kraja 1969. godine, građen je kompleks od 25 obiteljskih kuća. Prvi stanari su useljeni u siječnju 1965. godine, i to u stambenu zgradu br. 14.[2]

U naselju se posebno ističe šest stambenih nebodera na sjeveru, pokraj Avenije Dubrovnik. Zapadni dio obuhvaća velika zelena površina, Park mladenaca. U središtu naselja se nalazi osnovna škola "Većeslav Holjevac". Gradnja škole započeta je 1965., a otvorena je 26. prosinca 1967. godine.[2] U istočnom dijelu naselja dominira trgovački centar „Avenue Mall”, te Brodarski institut. Na jugu i istoku se nalaze dva manja parka, Park Hrvatske mornarice i Park Sv. Križa. Tamo je ujedno i crkva Svetog Križa.

U naselju su 12 ulica i dva trga, Senjskih uskoka i Trg svetog križa.[3]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Siget (Zagreb)