Soca

Izvor: Wikipedija

Soca je žanr karipske glazbe koji je nastao unutar marginalizirane supkulture u Trinidadu i Tobagu u kasnim 70-im, a razvio se u rasponu stilova 1980-ih i kasnije. Soca se razvio kao izdanak kaisa/kalipso glazbe s utjecajima funka i soula.

Soca je evoluirao u posljednjih 20 godina, prvenstveno kroz glazbenike iz raznih anglo-karipskih zemalja, uključujući Trinidad i Tobago, Gvajanu, Sveti Vincent i Grenadini, Barbados, Grenadu, Svetu Luciju, Antigvu i Barbudu, Britanske Djevičanske otoke, Američke Djevičanske otoke, Bahame, Dominiku, Sveti Kristofor i Nevis, Jamajku, Belize i Montserrat. Tu su značajne i produkcije od umjetnika u Kanadi, Panami, Gvatemali, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Japanu. Osnivač soce bio je Garfield Blackman koji se proslavio kao "Lord Shorty" svojim hitom iz 1963. "Cloak and Dagger". On je počeo pisati pjesme i izvoditi ih u kalipso žanru. Kasnije je počeo eksperimentirati mješajući elemente kalipso i indo-karipske glazbe stvarajući tako novi žanr.

Postoji više podžarnova soce: Chutney soca, Ragga soca, Parang soca, Steelband soca, Groovy soca, Bouyon soca i Power Soca.

Poznate pjesme[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]