Sokol, pokret

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Članovi kluba Sokol u sportskim nošnjama, oko 1900.

Sokol je bila organizacija koja je bila ustrojena radi promicanja tjelovježbe i širenja nacionalne svijesti među slavenskim narodima. Osnovao ga je u Pragu Miroslav Tyrš 1862. godine. Društveni sloj koji je nosio sokolski pokret bio je onaj dio liberalnog građanskog sloja koji se suprotstavljao odnarođivanju.

U Hrvata Sokol se prvo javlja u Zagrebu 1874. gdje je osnovan Hrvatski sokol. Potom se osnivaju u Hrvata sokolska društva u mnogim gradovima u Hrvatskoj i izvan nje (Trst) i izvan Trojednice (Pula), održavaju sokolski susreti i međunarodna natjecanja. U Sušaku je 1904. godine osnovan Savez hrvatskih sokolskih društava, koji poslije djeluje pod imenom Hrvatski sokolski savez. Od 1896. godine do prvog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini su osnovana 24 društva pod nazivom "Hrvatski sokol" udužena u krovnu organizaciju "Tvrtkova sokolska župa" za Bosnu i "Viševićeva sokolska župa" za Hercegovinu. Od 1907. godine Hrvatski je sokolski savez članom Međunarodne gimnastičke federacije (FIG). Hrvatski je sokolski savez djelovao do uvođenja Šestosiječanjske diktature i zabrane nacionalnih imena 1929., nakon čega djeluje u smanjenom obujmu i unutar Sokola Kraljevine Jugoslavije do početka Drugog svjetskog rata.

U Zagrebu je izlazio časopis Hrvatski sokol koji je pratio djelovanje hrvatskih sokolskih društava. Blagajnik Sokola bio je Zvonimir Tkalčić.[nedostaje izvor]

Koračnice za hrvatska sokolska društva pisali su poznati hrvatski skladatelji poput Ivana Cukona i Matka Brajše Rašana.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Hrvatski orlovski savez

Izvori[uredi VE | uredi]