Prijeđi na sadržaj

Sony's Spider-Man Universe

Izvor: Wikipedija
Sony's Spider-Man Universe
Bazirano naLikovima iz Marvel Comicsa
ProducentiAvi Arad
Matt Tolmach
Amy Pascal
Producentske kućeColumbia Pictures
Marvel Entertainment
DistributerSony Pictures Releasing
Godine2018. - sada
Država SAD
Jezikengleski

Sony's Spider-Man Universe (hrv. Sonyjev Spider-Man Svemir) medijska je franšiza i zajednički svemir usredotočen na seriju filmova o superjunacima koje je producirala Columbia Pictures u suradnji s Marvel Entertainmentom. Distribuira Sony Pictures Releasing, filmovi se temelje na raznim Marvel Comics pojedinostima povezanim s likom Spider-Man.

Rad na proširenom svemiru pomoću sporednih likova iz Spider-Man filmova započeo je od prosinca 2013. Sony je planirao iskoristiti Čudesnog Spider-Man 2 (2014.) za pokretanje nekoliko spin-off filmova usmjerenih na Spider-Man negativce iz stripova, uključujući i film o Venomu. Nakon relativnog kritičkog i financijskog neuspjeha Čudesnog Spider-Man 2, ti su planovi napušteni, a u veljači 2015. godine Sony je najavio dogovor o suradnji s Marvel Studiosom na budućim Spider-Man filmovima i integraciji lika u Marvel Cinematic Universe (MCU). Ovaj odnos proizveo je filmove Spider-Man: Povratak kući (2017.), Spider-Man: Daleko od kuće (2019.) i Spider-Man: Put bez povratka (2021.), dok je Sony odvojeno ponovo pokrenuo film Venom kao samostalni film koji započinje vlastiti svemir. Sony i Marvel Studios ponovno su pregovarali o svom dogovoru u 2019. godini kako bi podijelili lik Spider-Mana između MCU-a i njihovih samostalnih filmova temeljenih na Marvelu. Nakon Venoma slijedio je Venom 2 (2021.)

Sony razvija niz akcijskih filmova temeljenih na Marvelovim likovima, s planiranim izdanjima za Morbius (2022.) i Kraven The Hunter za 2023. godinu, te dva dodatna filma postavljena za 2023. godinu, zajedno s još budućim Spider-Man filmovima smještenim u MCU.

Osim toga, Sony Pictures Television također razvija nekoliko televizijskih serija smještenih u isti zajednički svemir kao i filmovi, počevši sa Silk. Osim toga, studio je 2018. objavio animirani film Spider-Man: Novi svijet, koji je predstavio ideju multisvemira koji povezuju više svemira. Uspjeh tog filma doveo je do razvoja dvodijelnog nastavka, pri čemu je prvi dio zakazan za 2022., a drugi dio zakazan za 2023., uz spin-off.

Sony je u svibnju 2017. godine službeno objavio svoj novi zajednički svemir temeljen na raznim Marvel Comics materijalima povezanim sa Spider-Manom, s naslovom "Sony's Marvel Universe".[1] Do kolovoza 2018. interno u Sonyu se nazivao "Sony's Universe of Marvel Characters" (SUMC).[2] U ožujku 2019. prezentacija Sony Pictures Entertainmenta odnosila se na "Sony Pictures Universe of Marvel Characters" (SPUMC),[3] a Sony je kasnije potvrdio da je to službeni naziv za njegov zajednički svemir.[3] Prezentacija je naslov primijenila na Spider-Man filmove Marvel Studija i animirane filmove Spider-Verse-a, kao i na Sonyjeve Marvelske adaptacije uživo. Naslov je bio široko kritiziran, a komentatori su se rugali njegovoj duljini kao "zalogaju" i negativno ga uspoređivali s kraćim nazivima franšize kao što su Marvel Cinematic Universe (MCU) i DC Extended Universe (DCEU).[4] James Whitbrook iz "io9" postavio je pitanje zašto se izraz "Spider-Verse" ne koristi. Naslov je također ismijavan zbog akronima "SPUMC". Predsjednik Columbia Picturesa Sanford Panitch izjavio je da Sony ne želi njihov zajednički svemir nazivati "Spider-Verse" jer je obuhvatio mnoge likove odvojene od Spider-Mana. Unatoč tome, Sony je u kolovozu 2021. objavio da je franšiza preimenovana u "Sony's Spider-Man Universe" (SSU).[5]

Filmovi

[uredi | uredi kôd]
Film Datum izlaska

u SAD-u

Datum izlaska

u Hrvatskoj

Režiser Scenarist(i) Producent(i)
Venom 5. listopada 2018. 4. listopada 2018. Ruben Fleischer Jeff Pinkner & Scott Rosenberg

Kelly Marcel

Avi Arad

Matt Tolmach

Amy Pascal

Venom 2 1. listopada 2021. 14. listopada 2021. Andy Serkis Kelly Marcel Avi Arad

Matt Tolmach

Amy Pascal

Kelly Marcel

Tom Hardy

Hutch Parker

Morbius 28. siječnja 2022. - Daniel Espinosa Matt Sazama & Burk Sharpless Avi Arad

Matt Tolmach

Lucas Foster

Kraven the Hunter 13. siječnja 2023. - J. C. Chandor Art Marcum & Matt Holloway

Richard Wenk

Avi Arad

Matt Tolmach

Filmovi u razvoju

[uredi | uredi kôd]
  • The Sinister Six
  • Nightwatch
  • Venom 3
  • Jackpot
  • Madame Web
  • Film o Roberto Orci
  • Film o Olivia Wilde

Televizijske serije

[uredi | uredi kôd]

U lipnju 2018. godine Sony i Amy Pascal započeli su razvoj filma o liku Cindy Moon / Silk, kojeg je Tiffany Espensen portretirala u Marvelovom Cinematic Universeu, što bi se razlikovalo od verzije koja se pojavljuje u Sonyjevom animiranom spinoff filmu Spider-Women. Krajem 2019. godine Silk je identificiran kao dobar kandidat za televizijsku seriju, a razvoj je započeo tako što je Pascal ostala producentica. Lauren Moon razvila je i napisala scenarij, izvršnu produkciju zajedno s voditeljem Tomom Spezialyjem.

Serije Sezona Epizoda Datum Autor
Silk 1 - - - Tom Spezialy

Povezani članci

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]