Soparnik

Izvor: Wikipedija
Soparnik

Podrijetlo
Mjesto podrijetla Poljica
Regija/država Hrvatska
Detalji
Vrsta jela pita
Temperatura jela toplo
Glavni sastojci blitva, luk i peršin i tijesto

Soparnik je pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica. Datira još iz vremena prije Turaka.

U osnovi, to je vrlo jednostavno jelo, a sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta.

Priprema[uredi | uredi kôd]

Priprema

Blitva se očisti na način da ostane samo zeleni dio lista. Tako izrezana blitva se opere i dobro osuši, te se nareže na trakice. Blitvi se zatim dodaje usitnjeni mladi luk i peršin, te se sve zajedno posoli i prelije maslinovim uljem.

Tijesto se mijesi od brašna, malo soli, dvije žlice maslinovog ulja i vode po potrebi. Tako pripremljeno tijesto se podijeli na dva jednaka dijela, pa se malo ostavi na stranu da se podigne.

Tijesto se zatim prebacuje na pobrašnjenu dasku, razvuče do vrlo tankog sloja i oblikuje u oblik kruga koji odgovara limu za pečenje. Na tijesto se zatim postavlja smjesa od blitve i luka, te se ta smjesa prekriva drugom polovicom tijesta, razvučenoj na isti način. Dva sloja tijesta se spajaju uvijanjem gornjeg sloja preko donjeg, prema unutra (prema limu za pečenje). Gornja kora se izbode vilicom na par mjesta, da može izaći para.

Soparnik se peče oko 20 minuta na 200°C. U Poljicima, soparnik se peče u kominu, na limu, a prekriva se žeravicom. Pečen je kada porumeni. Nakon vađenja iz pećnice, dodatno se premazuje maslinovim uljem u koje je dodan protisnuti češnjak.

Nakon što je poljički sporanik/poljički zeljanik/poljički uljenjak bio uvršten na listu zaštićenih kulturnih dobara, Poljičani su najavili zaštitu ovog proizvoda na razini EU te još nekoliko autohtonih jela specifičnih za ovaj kraj, kao što je kozletina na brstinama.[1] 5. travnja 2016. Europska komisija odobrila je unos ovog hrvatskog proizvoda registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Uz gangu i bukaru Poljički soparnik ćemo zaštiti na nivou EU
  2. Večernji list Komisija prihvatila poljički soparnik kao novii hrvatski zaštićeni proizvod. Objava: 5.4.2016 | 11:58

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Soparnik