Srebrnoglavi galeb

Izvor: Wikipedija
Srebrnoglavi galeb
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)[1]

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Charadriiformes
Podred: Lari
Porodica: Laridae
Potporodica: Larinae
Rod: Chroicocephalus
Vrsta: C. novaehollandiae
Dvojno ime
Chroicocephalus novaehollandiae
(Stephens, 1826.)
Podvrste

Srebrnoglavi galeb (Chroicocephalus novaehollandiae) najčešća je vrsta galeba u Australiji. Živi po cijelom kontinentu, ali osobito na ili blizu obalnih područja. Srebrnoglavi galeb manji je od krupnokljunog galeba (Larus pacificus), koji također živi u Australiji.

Srebrnoglavog galeba ne treba brkati sa srebrnastim galebom, koji se na mnogim drugim jezicima naziva "srebrni galeb" (latinski: Larus argentatus, njemački: Silbermöwe, francuski: Goéland argenté, nizozemski: zilvermeeuw), ali je mnogo veći, robusni galeb bez preklapanje u rasponu.

Taksonomija[uredi | uredi kôd]

Tradicionalno se svrstao u rod Larus, kao što je slučaj s mnogim galebovima, no danas je smatran pripadnikom roda Chroicocephalus. Južnoafrički galeb (C. hartlaubii) iz Južne Afrike prije se ponekad smatrao podvrstom srebrnoglavog galeba.

Postoje tri podvrste:[2]

Opis[uredi | uredi kôd]

Mlada jedinka (prva zima)

Glava, tijelo i rep bijele su boje. Krila su svjetlosiva s bijelim pjegama i crnim vrhovima.[3] Duljina odraslih jedinki iznosi između 40 i 45 cm.[3] Srednji raspon krila je 94 cm.[4] Mlade jedinke imaju smeđe šare na krilima i tamni kljun. Odrasle jedinke imaju jarko crvene kljunove – što je crvena boja svjetlija, to je ptica starija.

Rasprostranjenost i stanište[uredi | uredi kôd]

Srebrni galebovi nastanjuju sve savezne države Australije,[4] kao i Novi Zeland i Novu Kaledoniju.[3] Uobičajena je vrsta. Dobro se prilagodila urbanim sredinama i uklopila oko trgovačkih centara i odlagališta smeća. Zahvaljujući uspješnoj prilagodbi ove vrste urbanim staništima, došlo je do povećanja njene populacije u područjima ljudske aktivnosti, pri čemu je dostupnost gnjezdilišta jedini ograničavajući čimbenik rasta populacije.[3]

Srebrnoglavi galebovi dvaput su zabilježeni u SAD-u; jedna jedinka ustrijeljena je u kolovozu 1947. na ušću rijeke Genesee, jezero Ontario, a druga je fotografirana u okrugu Salem, New Jersey tijekom jeseni 1996. Vjeruje se da su obje jedinke pobjegle iz zatočeništva.[5]

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Karakteristično glasanje srebrnoglavog galeba.
Jaje i izlegnuti ptić u gnijezdu Park prirode otok Phillip, Victoria
Chroicocephalus novaehollandiae - MHNT

Srebrni galeb ima oštar glas koji se sastoji od raznih glasanja. Najčešći poziv je oštar, visoki 'kwarwh'.

Prehrana[uredi | uredi kôd]

Srebrnoglavi galeb hrani se crvima, ribom, kukcima i rakovima. Uspješan je skupljač ostataka, zbog čega se povećao njihov broj u blizini ljudskih naselja. Poznato je da gnjavi ljude tražeći otpatke i krade hranu bez nadzora.[3]

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Razmnožava se od kolovoza do prosinca, obično u velikim kolonijama na priobalnim otocima.[4] Gnijezdo se nalazi na tlu i sastoji se od morskih algi, korijenja i stabljika biljaka.[4] Gnijezda se mogu naći u niskom grmlju, stijenama i molovima.[4] Tipična veličina legla je jedno do tri jaja.[3][4] Često se u jednoj godini podignu dva legla, a obje odrasle jedinke sudjeluju u gradnji gnijezda, inkubaciji i hranjenju.[3]

Galerija slika[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BirdLife International. 2012. Larus novaehollandiae. IUCN Red List of Threatened Species. 2012. Pristupljeno 26. studenoga 2013.CS1 održavanje: ref=harv (link)
  2. Gill, Frank; Donsker, David, ur. 2019. Noddies, gulls, terns, auks. World Bird List Version 9.2. International Ornithologists' Union. Pristupljeno 24. lipnja 2019.
  3. a b c d e f g Silver Gull. Birds in Backyards, Australian Museum. 23. siječnja 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. travnja 2010. Pristupljeno 10. svibnja 2009.
  4. a b c d e f Pizzey, Graham; Knight, Frank. 1997. Field Guide to the Birds of Australia. HarperCollinsPublishers. Sydney, Australia. str. 111. ISBN 0-207-18013-X
  5. Američka ornitološka unija (2000): Forty-second supplement to the American Ornithologists' Union Check-list of North American Birds. Auk 117(3): 847–858. DOI: 10.1642/0004-8038(2000)117[0847:FSSTTA]2.0.CO;2.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Chroicocephalus novaehollandiae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Chroicocephalus novaehollandiae