Srnetica (planina)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Srnetica
Bravsko polje.jpg
Pogled na Srneticu iz Bravskog polja
Visina Miljakuša - 1378 m
Država / pokrajina Flag of Bosnia and Herzegovina.svg BiH
Dio gorja Dinaridi
Najbliži gradovi Bosanski Petrovac, Ključ, Ribnik

Srnetica je planina u Bosni i Hercegovini.

Nalazi se u zapadnoj Bosni, jugozapadno od Ključa. Susjedne planine su joj Klekovača, Grmeč i Šiša sa kojima čini klekovačko-grmečku grupu u okviru zapadno-bosanskih Dinarida. Istočni dio Srnetice je zajednički masiv Klekovače i Šiše, bez vidljivih granica između njih. Zapadni dio se proteže između kraških polja: Bravsko sa sjevera i Petrovačko s juga, kroz koja prolazi cesta Bihać-Jajce. Smještena je na području općina Ribnik, Istočni Drvar, Petrovac i Bosanski Petrovac.

Najviši vrh je Miljakuša na 1378 metara nadmorske visine. Izgrađena je od vapnenaca i pretežno obrasla šumom.[1]

Srnetica obiluje mnoštvom podzemnih kraških oblika, jamama i špiljama. Jame tipa bezdani, zvekare i stupnjevite nalaze se u području naselja Drinić i Bravski Vaganac, oko vrhova Kukerda (1043), Krstasti vrh (1099 m) i Banjički Vrh (1153 m). Na istom području pored vrhova Ježevac (1032 m) i Gradina (1023 m) nalazi se i špilja, koja je turistički neinteresantna. Sa navedenim jamama špilja je nastala djelovanjem petrovačke prarijeke. Jedini izvor je izvor rijeke Ribnik, na istočnim padinama.

Planina obiluje šumskim bogatstvom. Početkom 20. og stoljeća Austro-Ugarska je počela i ovdje eksploataciju šuma koja traje do današnjih dana. Na planini je nekad postojalo radničko naselje Srnetica sa željezničkom raskrsnicom. Ukinuta uskotračna pruga Prijedor-Kaldrma vodila je preko Srnetice.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Srnetica, enciklopedija.hr, preuzeto 27. ožujka 2014.