Istočni Drvar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Istočni Drvar
BH municipality location Istocni Drvar.png
Entitet Republika Srpska
Sjedište Potoci
Načelnik Đuro Josipović
Površina 75.2 km²
Stanovništvo
 - Ukupno
 - Gustoća

79 po popisu iz 2013
1.00/km²
Pošta
Potoci

Općina Istočni Drvar je jedna od najmlađih i najmalobrojnijih bosanskohercegovačkih općina, a pripada Republici Srpskoj. Prije rata u Bosni i Hercegovini bila je dio općine Drvar. Pripadaju joj 3 naselja koja su 1991. imala ukupno 67 stanovnika.

U općini se nalaze naselja Potoci, Srnetica i Uvala.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Naseljena mjesta[uredi VE | uredi]

Općinu Istočni Drvar sačinjavaju sljedeća naseljena mjesta:[1]

Potoci, Srnetica i Uvala.

Navedena naseljena mjesta su do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma bila u sastavu općine Drvar koja je ušla u sastav Federacije BiH.

Uprava[uredi VE | uredi]

Načelnik općine je Đuro Josipović. Prema popisu pučanstva iz 2013 u općini živi 79 stanovnika od kojih se 78 deklariralo kao Srbi te 1 Hrvat .

Povijest[uredi VE | uredi]

Naselje Potoci, danas sjedište općine, nastalo je još krajem 19. i početkom 20. stoljeća, kao radničko i željezničko čvorište. Nekada je imalo između tri tisuće do 3,5 tisuće stanovnika, i bilo je to mjesto sa uređenom infrastrukturom, školom, poštom, ambulantom, vodovodnom mrežom, prodavaonicama, kino-salom...

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Ovo je općina koja ima deset puta više zaposlenih nego što ima stanovnika, što govori o velikom privrednom potencijalu. Kao šumom bogato područje, Potoci predstavljaju posebnu teritorijalnu organizaciju, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regiji. Urađeno je preko tri i pol kilometra asfaltne ceste. Izgrađen je vodovod SrneticaPotoci u dužini od 11.000 m i dovedena pitka voda, a sada je u fazi izgradnje distribucijske vodovodne mreže za sva naselja. Također je izvršena sanacija postojećih izvorišta, a programom je planirano jamčiti veće rezerve vode izgradnjom spremnika sa većim kapacitetima za čuvanje vode koja bi se koristila u sušnom razdoblju. Na području općine izvršena je samofinanciranjem elektrifikacija i doveden je dalekovod 10/20kV. U planu je izraditi projektnu dokumentaciju sa dovođenje električne energije od Uvale do Srnetice. Kanalizacijska mreža za otpadne i oborinske vode nije napravljena, ali postoji projektna dokumentacija i planira se raditi kada se zajamče financijska sredstva. Zbrinjavanje čvrstog otpada se rješava u skladu sa zakonskim propisima, iako se odlaže na privremene deponije. Brzoglasna mreža funkcionira preko SLL mreže (pokretne telefonije )

Izvori[uredi VE | uredi]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Istočni Drvar koji govori o bosanskohercegovačkoj općini: Istočni Drvar treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.