Stadion Gradski vrt

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Stadion Gradski vrt
Stadion Gradski vrt
Nadimak Gradski vrt
Lokacija Osijek, Hrvatska
Arhitekt Milan Mitevski
Otvoren 1980.
Vlasnik NK Osijek[nedostaje izvor]
Upravitelj NK Osijek
Korisnici NK Osijek
Kapacitet 18.856
Teren trava
Dimenzije 105x68 m

Stadion Gradski vrt višenamjenski je stadion u Osijeku i na njegovu prostoru utakmice igra NK Osijek.

Povijest[uredi VE | uredi]

Prvu utakmicu na prostoru Gradskog vrta NK Osijek odigrao je 7. rujna 1958. protiv tuzlanske Slobode.

Kao službena godina otvorenja vodi se 1980. jer te je godine stadion otvoren u obliku u kakvom je i danas poznat. Klub je 1977. osigurao ulazak u prvu saveznu ligu, pa se zbog i dotada velikog zanimanja gledatelja za utakmice javila potreba za povećanjem kapaciteta. U sklopu proširenja izgrađena je gornja zapadna tribina, koja je nedovršena otvorena 1979.

Dana 4. travnja 1982. srušen je rekord posjećenosti stadiona. Igrala se utakmica 28. kola savezne lige između Osijeka i Dinama. Okupilo se oko 40.000 gledatelja, a utakmica je završila rezultatom 1:2.

Godine 1998. na stadion su postavljeni reflektori i sjedalice, zbog čega je kapacitet značajno smanjen.

Godine 2005. stadion je prošao kroz sažetu obnovu. Ispod zapadne tribine postavljene su VIP prostorije, uređena je loža čime je dodano oko 1.000 novih mjesta. Također, obnovljena je i atletska staza, koja je prebojana iz crvene u plavu boju. Ovom obnovom, stadion je počeo ispunjavati UEFA-ine kriterije o stadionima, iako je potrebna potpuna obnova i dovršetak stadiona. Iste godine, Hrvatska i Mađarska su podnijele zajedničku kandidaturu za organizaciju Europskog nogometnog prvenstva 2012. Među 4 hrvatska i 4 mađarska grada bio je i Osijek. Predstavljeni su projekti obnove stadiona Gradski vrt. Ipak, kako Hrvatska i Mađarska nisu dobile organizaciju prvenstva 2012., odustalo se i od dovršetka stadiona.

Godine 2010. stadion je ponovno uređen. Povod je bila prijateljska utakmica između Hrvatske i Walesa, koja je održana 23. svibnja te godine. Obnovljen je travnjak, ograde prebojane, a sjedalice su numerirane. Iste godine, počelo je i planiranje natkrivanja istočne tribine stadiona, što je ubrzo zaboravljeno.

U rujnu 2012. najavljena je potpuna obnova stadiona, u sklopu izgradnje nogometnog kampa. Obnova je trebala početi krajem 2013. i nakon nje stadion je trebao primati oko 15.000 gledatelja, no ubrzo se i na to zaboravilo, pa je stadion i dalje nedovršen.[1]

Kapacitet[uredi VE | uredi]

Stadion je kapaciteta 18.856 gledatelja. 17.876 mjesta je sjedećih, a 980 je za stajanje.

Galerija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Pompozno najavljivani projekt pao u zaborav, glas-slavonije.hr, preuzeto 8. lipnja 2015.