Suradnik:E.coli/Simbioza

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10 Lua error in Modul:Wikidata at line 269: attempt to index local 'ent' (a nil value).
NSK Lua error in Modul:Wikidata at line 269: attempt to index local 'ent' (a nil value).
PubMed Lua error in Modul:Wikidata at line 269: attempt to index local 'ent' (a nil value). (engl.)
MeSH Lua error in Modul:Wikidata at line 269: attempt to index local 'ent' (a nil value). (engl.)
Medscape Lua error in Modul:Wikidata at line 269: attempt to index local 'ent' (a nil value). (engl.)

Glaukom je skupina bolesti optičkog živca koja dovodi do gubitka i oštećenja stanica mrežničkih ganglija i sve se to dovodi do optičke neuropatije. Povišeni intraokularni tlak je važan rizikofaktor za razvoj glaukoma (tlak iznad 22 milimetra žive). Neke osobe mogu razviti oštećenja živaca pri vrlo niskom očnom tlaku, dok druge osobe mogu imati povišeni očni tlak godinama, a da pritom ne dođe do oštećenja. Neliječenje glaukoma može dovesti do trajnog oštećenja optičkog živca, a rezultat će tada biti gubitak vidnog polja, koje kasnije može progredirati u sljepoću.

Glaukom može ugrubo biti podijeljen u dvije glavne kategorije: kronični i akutni glaukom. Akutni glaukom nastupa naglo i često je popraćen brojnim bolnim nuspojavama, brzo ga se može dijagnosticirati, a oštećenje vida i gubitak vida također može nastupiti vrlo naglo. Kronični glaukom napreduje sporo, tako da pacijent primjeti simptome tek kad je bolest znatno uznapredovala.

Glaukom je poznat po svom nadimku zmija-kradljivac vida zato što se gubitak vidnog polja zbiva postupno tijekom duljeg perioda i često može biti prepoznat kad je već u uznapredovalom stadiju. Kad je već nastalo oštećenje vida i vidnog polja, tada su nastale promjene nepopravljive-ireverzibilne. Diljem svijeta glaukom je drugi po redu uzročnik sljepoće. Glaukom pogađa jednu od petstotinjak osoba u dobi od 50 god. i mlađe, također jednu osobu u dobi iznad 80 god.

Znakovi i simptomi[uredi VE | uredi]

Važno je odlaziti na redovite oftalmološke preglede radi mjerenja intraokularnog tlaka, jer oboljeli često nemaju nikakvih subjektivnih simptoma koji će upućivati na glaukom. Periferni ispadi u vidnom polju i gubitak kontrasne osjetljivosti mogu ukazivati na zahvaćenost sloja stanica optičkog živca. Ispitivanje vidnog polja (perimetrija) i ispitivanje kontrasne osjetljivosti služe određivanju stupnja oštećenja vida. Simptomi koji upućuju na glaukom su bol u ili iza očne jabučice, glavobolja, osjetljivost očne jabučice na pritisak, suzenje, neodređena nelagoda u očima.

Patofiziologija[uredi VE | uredi]

Najveći faktor rizika koji uzrokuje glaukom i promjene koje nastaju u oku je povišeni intraokularni tlak. Humor aquosus (očna vodica) koju stvara cilijarno tijelo drenira se putem trabekularne mreže te stvara intraokularni tlak. Humor aquosus (očna vodica) teče od cilijarnog tijela u stražnju očnu komoru, a tada joj stražnju stijenku čini leća-lens i zonule ciliares, a prednju stijenku joj čini iris (šarenica). Tada očna vodica protiječe kroz kroz zijenicu u prednju očnu komoru, a tade joj stražnju stijenku čini iris (šarenica), a prednju joj čini cornea (rožnica). Od tuda trabekularni sustav drenira očnu vodicu putem Schlemmovog kanala u skleralni splet, a zatim dalje u krvni optok. Kod glaukoma je otežan protok očne vodice kroz trabekularnu mrežu, te je šarenica zbog zadržavanja očne vodice potisnuta prema naprijed i tada priječi protok očne vodice. Veza između glaukomatozne optičke neuropatije s očnom hipertenzijom izazvala je nastanak mnogih hipoteza i studija na antomskim srukturama, očnom razvitku, traumatskom pritisku živca, irigaciji optičkog živca, stimulacijskim neurotransmiterima, trofičkim faktorima, degeneraciji mrežničkog ganglija, potporne stanice, imuni procesi i procesi uzrokovani starenjem koji zajedno djeluju na gubitak i oštečenje neurona (živčanih stanica).

Rizični faktori[uredi VE | uredi]

Očna hipertenzija (pojačani tlak unutar oka) predstavlja jedan od najvećih rizičnih faktora kod većine glaukoma, međutim u nekim populacijama samo 50% pacijenata s primarnim glaukomom otvorenog kuta imaju povišeni očni tlak.

Osobe afričkog porijekla imaju tri puta veću mogućnost za razvoj primarnog glaukoma otvorenog kuta. Starije osobe, osobe koje imaju tanju rožnicu, te prisutnost miopije su također visoko rizični čimebenici razvoja glaukoma. Osobe kod kojih je u obiteljskoj anamnezi postojao član koji je bolovao od glaukoma ima 6% veću mogućnost da također boluje od glaukoma.

Mnogi pripadnici azijske kulture, kao što su Mongoli, Kinezi, Japanci i Vijetnamci također predstavaljaju rizičnu skupinu za razvoj glaukoma zbog plitkog prednjeg položaja oka unutar šupljine (komore) i topologije očnog kuta.

Inuiti također imaju 20-40 % veću mogućnost razvoja glaukoma primarnog kuta. Žene imaju 3 puta veću mogućnost u odnosu na muškarce za oboljevanje od akutnog glaukoma zbog pliće prednje komore.

Drugi rizični uzročnici glukoma, tzv. “sekundarnog glaukoma”, su dugoročna upotreba steroida, uvjeti u kojima je ometena uredna cirkulacija krvi u oku (kao što su teška dijabetička retinopatija i centralna retinalna venska okluzija (neovaskularni glaukom), trauma oka (glakom usljed recesije komornog kuta) i uveitis (uveitički glaukom).

Pronađeno je da je primarni glaukom otvorenog kuta (POAG) povezan s genskim mutacijama na više lokacija. Normaotenzivni glaukom, koji čini jednu trećinu POAG, također je povezan s genskim mutacijama.

Postoji velik broj dokaza da je očni tlak uključen u patogenezu glaukoma. Trenutačni dokazi pokazuju da su u glaukomatoznoj optičkoj neuropatiji fluktuacije u protoku krvi mnogo štetnije nego reduciranje protoka krvi. Nestabilan krvni tlak povezuje se s oštećenjem vidnog živca i također s propadanjem vidnog polja.

Velik broj studija pokazao je da postoji povezanost, ali ne nužno kao uzročnika, između glaukoma i arterijske hipertenzije (povišenog krvnog tlaka). Kod normotenzivnog glaukoma, noćna hipotenzija možda ima glavnu ulogu.

Ne postoji sigurni dokaz da nedostatak vitamina uzrokuje glaukom kod ljudi, kao ni da je oralno nadomještanje vitamina korisno u liječenju glaukoma. Različite rijetke kongenitalne/genetske malformacije oka također su povezane sa glaukomom. Povremeno, pogreška u trećem trimestru gestacije, atrofiji hyaloidnog kanala i tunice vasculose lentis je udružena i s drugim anomalijama. Topologija kuta uzrokovana očnom hipertenzijom i glaukomatoznom neuropatijom može se javiti s ovim anomalijama što se pokazalo na uzorku miševa na kojima se provodio eksperiment.

U slučaju posjedovanja nekih od rizičnih faktora za razvoj glaukoma preporuča se najmanje jednom godišnje napraviti pregled očne pozadine kroz proširene zjenice.

Dijagnoza[uredi VE | uredi]

Uočavanje glaukoma najčešće se događa pri standardnom pregledu očiju koju vrši oftamolog ili optometrist. Testiranje na glaukom uključuje mjerenja očnog tlaka s tonometrom, promjene u veličini i obliku oka, ispitivanje kuta prednje očne komore sa gonioskopom i ispitivanje vidnog živca kako bi se uočila moguća vidljiva oštečenja samog živca. Također se treba napraviti test vidnog polja. Retinalno živčano optičko vlakno može se pregledati sa statističkim slikovnim metodama kao što su optička koherentna tomografija (OCT), skeniranje plarimetrijskim laserom (GDx), i/ili skenerski laser oftalomskopi ili Heideelberg retinalna tomografija (HRT3). Zbog osjetljivosti nekih od metoda tonometrije, za mjerenje debljine rožnice, metodu kao što je Goldmannova tonometrija trebalo bi upotpuniti pahimetrijom. Rožnica tanja od prosjeka može uputiti na lažno upozorenje na prisutnost glaukoma,a rjeđa od prosjeka može ukazati lažno negativni nalaz. Lažni pozitivni rezultat je siguran, budući da će se uputiti na daljnje pretrage koje će pokazati njegovu prisutnost/odsutnost. Negativno lažni rezultat nije siguran, jer će pokazati da ne postoji rizik za prisutnost glaukoma, I neće se napraviti daljnje pretrage. Frekvencija duple iluzije uz frekvenciju perimetra duple tehnologije (FDT) može se također koristiti u detekciji glaukoma. Prilikom pregleda u obzir bi treblo uzeti spol, rasu, nasljedne bolesti i obiteljsku povijest, korištenje droga, refrakciju.

Ciljevi modernog sustava liječenja glaukoma je smanjivanje štete prouzrokovane glaukomom, te bolje očuvanje vidnog polja i postizanje potpune životne kvalitete pacijenata sa minimalnim sporednim efektima. Ovo zahtjeva odgovarajuću dijagnostičku tehniku i ispitivanja i razumnu selekciju tretmana za pojedinog pacijenta. Osim toga, unutarnji očni tlak samo je jedan od glavnih rizičnih faktora za glaukom, ali djelovanjem na njega farmakološkim ili kirurškim putem predstavlja glavni korak u tretmanu glaukoma. Vaskularni protok i neurodegernativne teorije glaukoma omogućile su provođenje mnogih studija koje se bavi ispitivanjem različitih terapeutskih strategija uključujući i ispitivanje utjecaja prehrane na glaukom od kojih su se neke pokazale kao korisne i primjenjive u klničkom liječenju, dok se druge još testiraju.

Unutarnji očni tlak može se smanjiti korištenjem medikamenata, najčešće onih koji se ukapljuju u oko. Postoji nekoliko različitih kategorija lijekova za liječenje glaukoma sa nekoliko različitih lijekova unutar tih kategorija.

Lijekovi[uredi VE | uredi]

Svaki od ovih lijekova može izazvati lokalne i sustavne sporedne efekte. Liječenje može biti zbunjujuće i skupo: ako se pojave sporedni efekti, pacijent treba biti voljan da ih tolerira, ili u dogovoru sa liječnikom koji provodi tretman poboljšati režim terapije.Inicijalno, primjena terapije može započeti na jednom ili na oba oka. Slaba suradnja sa liječnicima i neredovito posjećivanje su jedan od glavnih razloga gubitka vida kod pacijenata sa glaukomom. Edukacija pacijenata i komunikacija treba biti neprestana kako bi tretman bio uspješan i kako se nebi vratili simptomi bolesti. Mogućnost neuroprotetktivnog efekta različitih topikalnih i sustavnih lijekova također se istražuju..

Najčešće korišteni lijekovi[uredi VE | uredi]

•Prostaglandin analozi kao što je latanoprost (Xalatan), bimatoprost (Lumigan) i travoprost (Travatan) povećavaju protok.

•Topikalni beta-adrenergični receptor antagonisti kao što je timolol, levobunolol (Betagan), i betaxolol smanjuju produkciju sobne vodice.

•Alfa-adrenergični agonisti kao brimonidine (Alphagan) imaju dvojno djelovanje, smanjuju produkciju sobne vodice i povećavaju protok.

•Manje selektivni simpatomimetici kao epinefrin i dipivefrin (Propine) povećavaju protok vodice najvjerojatnije preko beta2-agonista.

•Miotici (parasimpatomimetici), npr. pilokarpin, izazivaju miozu i pojaćavaju drenažu sobne vodice.

•Inhibitori karboanhidraze, kao dorzolamid (Trusopt), brinzolamid (Azopt), acetazolamid (Diamox), smanjuju stvaranje sobne vodice mehanizmom inhibicije encima karboanhidraze u cilijarnim nastavcima.

•Fizostigmin se također koristi u liječenju glaukoma, kao i kod zastoja u probavi.

Klasifikacija[uredi VE | uredi]

Jednostavna didaktička klasifikacija[uredi VE | uredi]

Veoma je pojednostavljena kako bi se studentima i laicima olakšalo razumijevanje materije. Primarni glaukom je bolest oka bez pridruženih bolesti, dok sekundarni nastaje kao komplikacija bolesnog stanja oka.

 • Primarni glaukom otvorenog kuta
 • Sekundarni glaukom otvorenog kuta
 • Primarni glaukom zatvorenog kuta
 • Sekundarni glaukom zatvorenog kuta
 • Razvojni ili kongenitalni glaukom

MKB-10[uredi VE | uredi]

Ova se klasifikacija koristi u svakodnevnom kliničkom radu.

Primarni glaukom i njegove varijante (H40.1-H40.2)[uredi VE | uredi]

 • Primarni glaukom
  • Primarni glaukom otvorenog kuta, poznat i kao kronični glaukom otvorenog kuta, jednostavni kronični glaukom, glaucoma simplex
  • Normatenzivni glaukom
  • Primarni glaukom uskog kuta, poznat još i kao: primarni glaukom zatvorenog kuta, glaukom uskog kuta, glaukom s pupilarnim blokom, akutni kongestivni glaukom
   • Akutni glaukom zatvorenog kuta
   • Kronični glaukom zatvorenog kuta
   • Intermitentni glaukom zatvorenog kuta
   • Glaukomi nastali kombiniranim mehanizmina (rijedak)
 • Varijante primarnog glaukoma
  • Pigmentarni glaukom
  • Eksfolijativni glaukom, naziva se još i pseudoeksfolijativni glaukom ili kapsularni glaukom

Razvojni glaukom (Q15.0)[uredi VE | uredi]

 • Razvojni glaukom
  • Primarni kongenitalni glaukom
  • Infantilni glaukom
  • Glaukom povezan sa obiteljskim bolestima

Sekundarni glaukom (H40.3-H40.6)[uredi VE | uredi]

 • Sekundarni glaukom
  • Inflamatorni glaukom
   • Svi tipovi uveitisa
   • Fuchsov eterohromni iridociklitis
 • Fakogeni glaukom
  • Glaukom zatvorenog kuta s razvijenom kataraktom
  • Fakoanafilaktički glaukom (ruptura kapsule leće)
  • Fakolitički glaukom
  • Subluksacija leće
 • Glaukom zbog intraokularnog krvarenja
  • Hifema
  • Hemolitički glaukom, eritroklastički glaukom
 • Traumatski glaukom
  • Glaukom zbog recesije komornog kuta
  • Postoperativni glaukom
   • Afakički pupilarni blok
   • Glaukom zbog cilijarne blokade
 • Neovaskularni glaukom
 • Glaukom induciran lijekovima
  • Glaukom induciran kortikosteroidima
  • Alfa-kimotripsinski glaukom. Postoperativna očna hipertenzija zbog uporabe alfa-kimotripsina
 • Glaukom miješanog porijekla
  • Udružen s intraokularnim tumorima
  • Udružen s oštećenjima retine
  • Sekundarni usljed ozbiljnih kemijskih opekotina oka
  • Udružen s bitnom atrofijom irisa
  • Toksični glaukom

Apsolutni glaukom (H44.5)[uredi VE | uredi]

 • Apsolutni glaukom

Dijagnoza[uredi VE | uredi]

U nalazu vidnog polja kod glaukoma karakterističan je glaukomski defekt koji smješten nazalno i prema horizontalnom meridijanu. Klinički se može manfestirati kao skotom najčešće lučnog oblika. Pregled vidnog živca prilikom kojeg je omjer promjera ekskavacije i promjera diska (C/D) veći od 0,6 ili je razlika u C/D omjeru između dva oka veća od 0,2 budi sumnju na

glaukomsko oštečenje vidnog živca. Ispitivanje za glaukom uključuje i mjerenja intraokularnog tlaka tonometrijom i pregled veličine i oblika oka.

Liječenje[uredi VE | uredi]

Konzervativno liječenje glaukoma svodi se na snižavanje očnog tlaka kao vodećeg rizičnog faktora nastanka oštečenja živca različitim lijekovima kao što su: beta blokatori, adrenergični agonisti, inhibitori karboanhidraze, kolinergični agonisti i prostaglandini. Glaukom se može liječiti kiruški i laserom.

Kirurško liječenje glaukoma[uredi VE | uredi]

Trenutno su u upotrebi za liječenje glaukoma i klasični kirurški pristup i laserska kirurgija. Osobe sa prirođenim glaukomom se primarno liječe kirurški. Općenito su takve operacije samo privremeno rješenje iz razloga što još ne postoji postupak ili lijek koji može izlječiti glaukom.

Kanaloplastika[uredi VE | uredi]

Kanaloplastika je neinvazivna metoda koja se osniva na korištenju mikrokatetera. Pri izvođenju kanaloplastike učini se maleni rez na oku da bi se dobio pristup do Schlemm-ovog kanala. Mikrokateter okružuje kanal oko šarenice povećavajući tako glavni odvodni kanal i njegove manje pritoke pomoću ubrizgavanja sterilnog želatinoznog materijala koji se naziva viscoelastic. Kateter se tada vadi a rez se zatvara šavom. Otvaranjem tog kanala može se smanjiti očni tlak, iako razlog još nije poznat, budući da se otpor prema protoku tekućine kroz Schlemm-ov kanal ne razlikuje bitno između zdravog oka i onog sa glaukomom. Podatci iz dugoročnih istraživanja još nisu poznati.

Laserska kirurgija[uredi VE | uredi]

Laserska trabekuloplastika se koristi za liječenje glaukoma otvorenog kuta. Predstavlja privremeno riješenje koje ne donosi izlječenje. Zraka argonskog lasera promjera 50 μm se usmjeri u trabekulum i uzrokuje nastanak prolaza kroz vezivo koji omogućuje pojačano istjecanje očne vodice. Po pojedinom zahvatu se laserom tretira pola očnog kuta. U tradicionalnoj laserskoj trabekuloplastici se koristi termalni aragonski laser. Procedura se naziva Aragonska Laserska Trabekuloplastika, odnosno ALT. Postoji i noviji postupak koji koristi „hladni” (ne-toplinski) laser da bi se stimulirala drenaža kroz trabekulum. Ovaj postupak se zove Selektivna Laserska Trabekuloplastika (SLT) i koristi 532 nm Q-switched Nd:YAG laser dvostruke frekvencije za selektivno ciljanje melaninskog pigmenta u trabekulumu. Istraživanja su pokazala da je učinkovitost ALT i SLT postupaka u snižavanju očnog tlaka podjednaka. Ipak, prednost SLT-a je što se on može ponoviti tri do četiri puta, dok se ALT može izvesti samo jednom.

Nd:YAG laserska periferna iridotomija[uredi VE | uredi]

Može se koristiti u pacijenata u kojih se sumnja, odnosno koji boluju od glaukoma zatvorenog kuta ili sindroma disperzije pigmenta. Tijekom ovog postupka laserska se energija koristi da bi se napravili maleni otvori u šarenici. Kroz te otvore se izjednačava tlak ispred sa onim iza šarenice te se na taj način sprečava abnormalno ispupčenje šarenice. Kod osoba sa uskim kutom ovaj postupak može otkriti trabekulum. U nekim slučajevima intermitentnog ili kratkotrajnog zatvaranja kuta ovaj postupak može sniziti očni tlak. Laserska iridotomija smnjuje rizik od nastanka akutnog zatvaranja očnog kuta. U većini slučajeva također smanjuje rizik nastanka kroničnog zatvaranja očnog kuta, te adheziju šarenice na trabekulum.

Cikloablacija diodnim laserom[uredi VE | uredi]

Može se također uzeti u obzir. Ovaj postupak smanjuje intraokularni tlak tako što smanjuje sekreciju očne tekućine uništavanjem sekretornog cilijarnog epitela.

Trabekulektomija[uredi VE | uredi]

Najčešći konvencionalni zahvat koji se izvodi pri liječenju glaukoma. Kroz otvor na bjeloočnici koji se izrezuje djelomično u obliku preklopnice (zalistka) se odstrani dio trabekuluma. Zalistak se tada labavo prišije nazad na bjeloočnicu. Na taj način je omogućeno istjecanje tekućine iz oka što rezultira sa smanjenjem očnog tlaka i formiranjem fluidnog mjehurića ili bleba na površini oka. Može doći do ožiljkavanja zalistka pri čemu se njegova učinkovitost smanjuje ili nestaje. Ovaj ili slični zahvati se mogu više puta ponavljati.

Implanti za drenažu[uredi VE | uredi]

Postoji nekoliko različitih implanata za drenažu. Među njima se nalaze originalni Molteno implant(1966), Baerveldt tube shunt ili implanti sa zaliscima kao Ahmedova glaukomska valvula ili ExPress Mini Shunt, te novija generacija pressure ridge Moltenovih usadaka. Ugrađuju se kod pacijenata koji ne reagiraju na maksimalnu terapiju lijekovima a kod kojih se trabekulektomija pokazala neuspješnom. Cjevčica koja omogućuje protok se usadi u prednju očnu komoru a pločica ispod konjuktive da bi se omogućilo istjecanje sobne vodice u tzv. filtracijski mjehurić ispod spojnice. Kod prve generacije Molteno i ostalih nevalvularnih usadaka ponekad je potrebno podvezati cjevčicu dok se filtracijski mjehurić ne formira u potpunosti pomoću vezivnog tkiva da bi se izbjegao nagli pad očnog tlaka postoperativno.

Valvularni implanti kao Ahmed glaucoma valve kontzoliraju postoperativnu hipotoniju pomoću mehaničkog zaliska. Ponekad ožiljak koji nastaje preko konjuktivalnog dijela spoja može biti predebeo i onemogućiti istjecanje sobne vodice. Takve se komplikacije mogu razriješiti korištenjem lijekova poput 5-flourouracila, mitomycina-C (tijekom zahvata) koji spriječavaju fibrozaciju ili naknadnom operacijom. Ciklokrioterapija za ablaciju cilijarnog tijela se može uzeti u obzir kod glaukomatoznog bolnog slijepog oka i nekih drugih slučajeva glaukoma.

Veterinarski implanti[uredi VE | uredi]

TR BioSurgical je komercijalizirao novi implant izrađen specijalno za veterinarsku medicinu, nazvan TR-ClarifiEYE. Sastoji se od novog biomaterijala, takozvanog STAR BioMaterial, koji sadrži silikon sa porama istovjetne veličine što smanjuje fibrozu i poboljšava integraciju tkiva. Usadak ne sadrži zalistke i smješta se u potpunosti unutar očnih struktura. Do danas pokazao je dugotrajan uspjeh (>1 god.) prema pilot-studiji na psima sa glaukomom koji se nije dao kontrolirati lijekovima.

Epidemiologija[uredi VE | uredi]

Osobe s obiteljskom povijesti glaukoma imaju 6 posto više šanse razviti bolest. Afrikanci imaju tri puta veće šanse razviti primarni glaukom otvorenog kuta (i kao bolesnici slabije reagiraju na liječenje).

Iako je povišeni očni tlak jedini važniji faktor rizika za glaukom, povišeni tlak ne znači nužno i bolest, iako je tako u većini slučajeva. Neke osobe s povišenim očnim tlakom nemaju promjene na živcu, dok neke osobe s normalnim i niskim vrijednostima očnog tlaka razviju glaukom. Starije osobe imaju veći rizik nastanka glaukoma, kao i oboljeli od diabetes mellitusa, hipotireoidizma i arterijske hipertenzije.

Istraživanja[uredi VE | uredi]

 • Advanced glaucoma Intervention Study (AGIS) - veliki Američki očni nacionalni institut (NEI) sponzorirao je studiju osmišljenu zbog "ocjene dalekosežnih rezultata niza intervencija koje uključuju trabekulektomiju i argonski laser trabekuloplastike u očima a koje su podbacile kao inicijalni medicinski tretman za glaukom". Preporučuje nam različite tretmane, ovisno o rasi.
 • Early Manifest glaucoma Trial (EMGT) - Druga studija istog instituta utvrdila je da neposredno liječenje ljudi koji su u ranom stadiju glaukoma može obustaviti napredovanje ove bolesti.
 • Ocular Hypertension Treatment Study (OHTS) - nalazi NEI studije: "... Topički hipotenzivni lijek je bio učinkovit u odgodi ili prevenciji nastupa primarnog glaukoma otvorenog kuta (POAG – Primary Open Angle Glaucoma) u pojedinaca s povišenim očnim tlakom (IOP). Iako ovo ne implicira da svi bolesnici sa graničnim ili povišenim očnim tlakom trebaju dobiti taj lijek, liječnici bi trebali razmotriti uvođenje tretmana za osobe s okularnom hipertenzijom (povišenim očnim tlakom) koje imaju umjeren ili visok rizik za razvoj primarnog glaukoma otvorenog kuta".
 • Blue Mountains Eye Study - "The Blue Mountains Eye studija bila je prva studija provedena na većoj populaciji ljudi, ocjenjivanjem vizualnog ostećenja i zajedničkih bolesti oka reprezentativnog uzorka starijih Australaca". Utvrđeni su faktori rizika za glaukom i za druge bolesti oka.

Tvari koje se istražuju[uredi VE | uredi]

Prirodni sastojci[uredi VE | uredi]

Prirodni sastojci bitni za istraživanje o prevenciji i liječenju glaukoma uključuju: riblje ulje i omega 3 masne kiseline, borovnice, vitamin E, kanabinoide, karnitin, koenzim Q10, kurkurmin, Salvia miltorrhiza, tamna čokolada, eritropoetin, folna kiselina, Ginko biloba, Ginseng, L-glutation, ekstrakt koštice grožđa, zeleni čaj, magnezij, melatonin, metilkobalamin, N-acetil-L-cistein, piknogenoli, resveratrol, quercetin i sol. Neki liječnici već uptrebljavaju magnezij, ginko, sol I fludrokortizon.

Kanabis[uredi VE | uredi]

Istraživanja provedena tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokazala su da je pušenje marihuane učinkovit način snižavanja očnog tlaka. Nacionalni očni istitut SAD-a (National Eye Institute) je u razdoblju od 1978. do 1984. godine podržavao istraživanja koja su trebala odrediti učinkovitost marihuane i njenih derivata u terapiji glaukoma. Ta su istraživanja pokazala da neki derivati marihuane snižuju očni tlak kada se primjene oralno, intravenski ili pušenjem. Kod lokalne primjene neposredno na oko isti učinak je izostao. Dokazano je da marihuana odnosno pojedine njene komponente mogu učinkovito i na siguran način snižavati očni tlak bolje od mnogih lijekova prisutnih na tržištu.

Godine 2003. Američka oftalmološka akademija objavila je službenu izjavu u kojoj je navedeno : “…istraživanja su pokazala da pojedini derivati marihuane doista uzrokuju sniženje očnog tlaka kada ih se primjenjuje oralno, intravenski, ili pušenjem, ali ne i kada su primjenjeni lokalo na oko. Zabilježeno trajanje učinka iznosi 3 do 4 sata”.

Međutim u istoj izjavi se navodi kako marihuana nije imala značajno bolje rezultate od ostalih lijekova koji su u upotrebi: “… nema znanstvenih dokaza koji bi uputili na značajan napredak odnosno smanjen rizik u terapiji povišenog očnog tlaka marihuanom u usporedbi sa lijekovima koji su već u upotrebi”. Prvi pacijent s glaukomom koji je sudjelovao u programu američke vlade pod nazivom Compassionate Investigational New Drug program se uspješno obranio od optužbi za uzgajanje marihuane 1976. godine zato što je sud smatrao da je to učinio iz medicinskih potreba.

5-HT2A[uredi VE | uredi]

Periferno selektivni 5-HT2A agonisti kao što je derivat indazola AL-34662 su trenutačno u razvoju i pokazuju značajan potencijal u liječenju glaukoma.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]