Suradnik:Koreanovsky/Moje mišljenje o stanju na hrvatskoj Wikipediji 10. dana mjeseca listopada u 2021. godini našeg Gospodina Isusa Krista

Izvor: Wikipedija

Ovo je Wikiesej suradnika Koreanovskog. Ovaj wikiesej nije nepristran i predstavlja samo osobno mišljenje autora!

UPOZORENJE: Esej može sadržavati tragove bezočne drskosti, sarkazma i očajnog pokušaja humora.

Uvod

Drage kolegice i dragi kolege!

Želim još jednom istaknuti da ovaj wikiesej predstavlja samo moj osobni stav o trenutnom stanju (otpr. 10. listopada 2021.) na hrvatskoj Wikipediji. Ovo je moj način da komentiram ukupnu situaciju i neke incidente, predstavim par prijedloga za rješenje postojećih sporova, ali također želim izraziti svoju zabrinutost. Definitivno nemam namjeru da nekoga uvrijedim, naljutim ili isprovociram. Također mi ne pada na pamet spominjati nečije suradničko ime u bilo kakvom negativnom kontekstu.

Smatram da je važno javno izjaviti što mi smeta na projektu, jer je teško promijeniti nešto u pozitivno bez ikakvog razgovora. Također želim spriječiti da izgubimo još nekoliko marljivih suradnika zbog beskrajnih svađa o istim dramama. To su neki od glavnih razloga zašto pišem ovaj esejčić.

Ukratko o mom iskustvu

Moji početci na Wikipediji

Wikipediji sam se pridružio (= postao suradnik) još početkom 2016. dok sam bio učenik. Dosta sam čuo o Wikipediji i uvijek mi je bila "fora" kako postoji članak o baš svemu. Prije otvaranja računa nisam nikada bio konfrontiran s uređivačkom politikom i pravilima o sadržaju, jer sam Wikipedijine članke samo čitao, a ne uređivao.

Wikicitati »Na internetu je, mora biti točno.«
(Koreanovsky u pretprošlom desetljeću.)

Iako sam otvorio svoj račun na engleskoj Wikipediji, odlučio sam uglavnom pisati na hrvatskoj jezičnoj inačici ovog projekta, jer sam primijetio da nam nedostaju mnogi članci o (manjim) europskim gradovima ili jednostavno o zemljopisnim područjima i to sam pod svim uvjetima htio promijeniti (danas imamo Wikiprojekt Europa koji se bavi takvim temama). Upute iz starog uvodnog tečaja nisam nikako kopčao, tako da su moji prvi doprinosi bili jako katastrofalni. Ali hvala Bogu nije izostajala potpora jednog jako ljubaznog i marljivog bivšeg administratora, koji je uvijek imao puno strpljenja i razumijevanja za moje početničke greške. (Nedavno je taj suradnik samostalno odustao od administratorske pozicije – legendo, hvala ti za sve i puno zdravlja u ovim teškim pandemijskim danima!)

Prvo suočavanje s polemikama hrvatske Wikipedije

Sve do 2017. ili 2018. nisam znao da je postojala kontroverza oko hrvatske Wikipedije, ali često sam se čudio zašto je broj aktivnih suradnika prilično "skroman". Ponekad sam naletio na stare rasprave odnosno arhive iz 2000-ih godina i bio sam oduševljen odnosno pozitivno iznenađen kolika je zajednica hrvatske Wikipedije nekada bila i koliko je suradnika redovno sudjelovalo u raspravama. Više sam puta pomislio: "Ali što je se toliko strašno moglo desiti da su mnogi od njih baš početkom 2010-ih godina napustili Wikipediju?!"

Jednog lijepog dana, odlučio sam srediti uvod životopisa jednog kontroverznog političara. Naravno, već sam par puta naletio na neku netočnu i/ili POV-tvrdnju u člancima, ali sam pretpostavljao da nema razloga ni za kakvu zabrinutost. Wikipedija se svakodnevno mijenja, a kad suradnici ili čitatelji naiđu na neku netočnost ili pseudoznanstvenu tvrdnju nije teško napraviti dobronamjernu, produktivnu izmjenu – barem u teoriji. Praksa je tada još bila drugačija. (Danas je to sve prošlost, hvala Bogu!) Nakon nekog vremena izbio je uređivački rat oko POV-tvrdnji na istom članku. Očekivao sam brzu intervenciju od nekog administratora, ali najveći "wikišok" sam doživio kad sam vidio kako su neki od bivših administratora zaključavali POV-članke, nakon što su ih neki suradnici htjeli poboljšati i srediti. Također sam bio negativno iznenađen kad sam vidio kako je u to vrijeme pravilo za životopise živih osoba de facto važilo za neke osobe, a za druge ne.

Dobro se sjećam kako sam pomislio: "Jednog ću dana postati admin i ispraviti sve te ideološki-obojene tvrdnje u člancima sa kontroverznom tematikom" ili "da sam admin, bilo bi ovako i onako" itd. (Smiješno iz sadašnjeg gledišta, haha! ) Međutim, tu sam se počeo sve više i više udaljivati od hr.wiki i na kraju sam, početkom ožujka 2019., skroz napustio projekt i pisao na drugim jezičnim inačicama Wikipedije. Jednostavno mi je postalo neprijatno, a stvarno je ružan osjećaj kada znate da nešto stvarno nije u redu i zapravo imate tu energiju da nešto promijenite – ali ne smijete.

...i od jednom je taj čudak postao admin

Na hr.wiki sam se vratio početkom 2020. godine, jer sam htio ažurirati članke o koronavirusnoj pandemiji. Iste sam godine postao administrator i stvarno mi puno znači da sam dobio to povjerenje od zajednice. Danas sam administrator i wikignom.

Suvremeni problemi na suvremenoj hrvatskoj Wikipediji (zahtijevaju suvremeno rješenje)

Nada u budućnost

Svi znamo da je hrvatska Wikipedija od jeseni 2020. doživjela mnoge pozitivne promijene, ali i dopune. Obnovili smo Glavnu stranicu, dogovorili smo se oko mnogih novih pravila i smjernica, započela je obnova odnosno popravak groznih POV-članaka, obnovljen je Wikiprojekt neutralnost a najbitnije – suradnici mogu bez problema iznijeti svoje ideje i samostalno raditi na člancima i graditi konsenzus – bez ikakve "galame". Početkom 2021. smo čak ukinuli kartončiće. Sve je išlo naprijed i svima je bilo jasno da ovaj projekt doživljava preokret i svi smo mislili da će hrvatska Wikipedija opet cvasti! O tome su izvještavali mnogi novinari. Ne samo domaći, nego i strani! U raspravi o uvođenju pravila WP:BVI i smjernice WP:VI sudjelovalo je mnogo suradnika i bilo je očito da hr.wiki polako, ali sigurno ponovo postaje funkcionalna i aktivna zajednica!

Broj aktivnih suradnika je, u razdoblju između jeseni 2020. i proljeća 2021., brzo porastao! Prvo s c. 500 na 590, s 590 na 650, s 650 na 700 i s 700 na skoro 800 aktivnih suradnika/mjesečno! (Sjećam se brojki jer sam redovno promatrao statistike.) Bilo je više nego očito da je zajednica dosta aktivna i živa, da se redovno predlažu nove ideje za poboljšanje projekta i da je napokon sve krenulo u dobar smjer – to su mnogi od nas osjetili.

Ali tko je tada mogao zamisliti da ćemo krajem 2021. imati ogromne drame?!

Kontraproduktivnosti

<sarkazam>Ovaj suradnik snažno podržava šamaranje s pastrvama.</sarkazam>

Da je mi netko početkom 2021. ispričao kakve ćemo drame imati krajem ove godine, vjerojatno bi crk'o od smijeha <sarkazam>(ili od muke?)</sarkazam>. Ne znam, stvarno ne znam.

Osobno mislim da su sukobi uzrokovali pad aktivnih suradnika i jedan od glavnih razloga zašto mnogi suradnici i dalje napuštaju hr.wiki. Nitko, stvarno nitko ne želi imati svađe na enciklopedijskom projektu. To mnogima, pa čak i meni, oduzima motivaciju da pišemo članke. Prvo smo pali s 700 aktivnih suradnika/mjesečno na 600 i nešto, onda ponovo na 500 pa čak na 400 i nešto! (Broj aktivnih suradnika postepeno se oporavlja.) Naravno, ljeto je uvijek bilo "mirno" na hr.wiki – ljudi su bili na godišnjem, a mnogi su ljetovali na moru. Međutim, ovog ljeta smo naglo pali na ispod 500 aktivnih suradnika/mj. – svima je dosta sukoba na Wikipediji!

Besmislene svađe o sitnicama — "Jesu li admini zli?"

Wikicitati »Wikipedija je internetska enciklopedija, a također i e-zajednica. Stoga, Wikipedija se definira i u svojstvu onoga što nije.«
(WP:NIJE – uvodna rečenica)

Nakon pozitivnog preokreta na hrvatskoj Wikipediji, počele su se voditi rasprave o najsitnijim administratorskim odlukama. Na početku sam razumio zabrinutost u zajednici. Nitko ne želi povratak na staro i naravno neće biti povratka na staro – ali također nećemo ići "iz jedne krajnosti u drugu" ili u novu "apsolutističku vlast" (= novo lice, isti režim).

Kada naiđem na neku očito uvredljivu izjavu, možete biti sigurni da ću intervenirati, popričati sa suradnikom i prokomentirati incident – pogotovo ako netko zatraži moju pomoć na WP:NPA. Znam da neki od bivših administratora nisu uvijek bili fer ili pristojni prema suradnicima, ali to definitivno nije i ne može biti opravdanje za udaranje po sadašnjim administratorima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo graditi bolju budućnost! Za bolju budućnost potrebno je više strpljenja i manje optužujućih komentara prema svim suradnicima, uključujući i administratore – tako i obrnuto. (Na njemačkoj Wikipediji postoji suradnički okvir: "Ovaj suradnik zna da su i admini samo ljudi.") Više sam puta svjedočio kako su neki pojedinci nekonstruktivno komentirali obične suradnike ili administratore, samo što su imali drugačije mišljenje od tih pojedinaca. Od toga nemamo ništa, to je destruktivno! U privatnim porukama sam čak i primao poruke "o mojim kolegama adminima". Svatko ima dobru namjeru (WP:PDN), da, ali nije svačija namjera u skladu s wikipravilima – koliko god da je dobronamjerna. Znam da i "destruktivni" suradnici imaju dobru namjeru, nisu vandali, nisu wikitrolovi – ali njihov način ponašanja ili rada nije obavezno u skladu s pravilima i smjernicama.

Ništa nećemo postići sa stavovima poput: "Ako nisi uz nas, onda si protiv nas", "Neprijatelj neprijatelja je prijatelj" ili još gore, mentalitet tipa: "Hmm... Ne slažeš se sa mnom i ne želim prihvatiti činjenicu da sam zaista napravio glupost – zbog toga si loš admin, moramo ti skinuti ovlasti!!!!11!11!jedan!!!111". A svakako sam oštro protiv tjeranja suradnika s projekta i protiv toga da neki konstruktivni suradnik bude česta meta napada par pojedinaca jer je npr. u dobrim odnosima s jednim "nepopularnim suradnikom" ili zato što ima drugačiji svjetonazor. Oko ovoga (barem teoretski) ne smije biti velike rasprave – valjda smo dovoljno naučili iz prošlosti ovog projekta? Jer to su zaista ciljani osobni napadi!

Wikicitati »Poštuj druge, da bi te i drugi poštovali.«
(Jedna stara fraza.)

Usudim se drsko izjaviti da uopće ne bi došlo do nekih blokova odnosno sporova na hr.wiki, da smo svi više fokusirani na enciklopedijski rad i da, prije svega, poštujemo WP:BON i WP:COOL. Mirna i ugodna komunikacija su najvažnije na ovom projektu! Zašto? Zato što bez mirnih i strpljivih riječi nema pravila, bez pravila nema strukture, bez strukture ne vlada red, bez reda nema poštovanja, bez poštovanja ne postoji nepristrano gledište i bez nepristranog gledišta nema kvalitetnih enciklopedijskih tekstova! Pisanje besplatnih i svima javno-dostupnih visokokvalitetnih enciklopedijskih tekstova je cilj i poanta ovog projekta (((samo posjetnica 🤔))).

Znam da je jednom hr.wiki suradniku globalno zaključan račun i to još prije par tjedana. Nedavno je ta globalna blokada ukinuta, a suradnik je marljivo nastavio doprinositi na mnogim Wikimedijinim projektima, redovno i predlaže svoje ideje za poboljšanje hr.wiki. Zamislite da je taj suradnik započeo "revoltirati" protiv nekoliko stjuarda jer se nije slagao s globalnim blokom? Hoćemo li zbog svega izazivati revolucije i donositi još veći nemir u zajednici? To je destruktivno i samo tjera dobronamjerne suradnike s projekta!

Ali...

  • Ali znate li što?! Sve to možemo zaustaviti i to jednom za sva vremena! Jedini je uvjet da napokon počnemo poštivati pravila WP:BON, WP:PDN, WP:POINT i uputu WP:COOL! Zajednicu većinom čine odrasli i adolescentni građani Europe i kad su već maloljetnici u stanju da se pristojno ponašaju na Wikipediji i da paze na svoj rječnik u žestokim raspravama – onda pretpostavljam (= barem se nadam) da tako nešto nije zahtjevno za odrasle.
Uzrok svih problema možete pronaći u nedostatku pravila i smjernica, zastarjelim strukturama, nejasnim uputama, ali i u toksičnosti u komunikaciji par pojedinaca.
Hoćemo li dopustiti da se mostovi i dalje ruše, ili ćemo ih konačno početi graditi?!
Ne napadajte druge suradnike na Wikipediji i ne udarajte suradnika koji je na podu! Molim vas k'o Boga. Ne vjerujem da je nekome ozbiljno u interesu imati fight club na enciklopedijskom projektu?!

Zašto NE ometati rad Wikipedije

Znam za jednog suradnika koji bi volio pisati i obnavljati članke o biološkim i znanstvenim temama. Znam za jednog drugog suradnika koji bi ovaj projekt još više unaprijedio s novim tehničkim dodatcima, a treći voli pisati o pevaljkama i glazbenim albumima. Četvrti prevodi visokokvalitetne članke s en.wiki itd. – mogu cijeli dan nabrajati. Nitko od njih nema vremena jer se "moraju" baviti s drugim stvarima i baš zbog toga ne trebamo ometati rad Wikipedija da bi nešto dokazali! A da ne počnem o poboljšanju samog projekta...

Rasprave o Wikipediji na Discordu? Odlična ideja na papiru, očajna u praksi?

Ovo je humoristični esej.
Sadrži komentare jednog ili više Wikipedijinih suradnika. Nije dio Wikipedijinih pravila i smjernica, premda može biti savjetodavnog gradiva. Moguću mjeru kako zajednica smatra ovaj esej može se postići konzultiranjem povijesti i stranica za razgovor te provjeravanjem što vodi ovamo.

Discord je definitivno divna stvar! Platforma olakšava komunikaciju i povezuje ljude. Komunikacija je mnogooo opuštenija, nije formalna a svakako je sve nekomplicirano. Mnogi suradnici su mi postali prijatelji, a u kontaktu smo i izvan wikiživota, na primjer: redovno slušam glazbu sa svojim sektašima AHAM metalcima. (Momci, lijepo vas pozdravljam! ) Međutim, sve što je dobro zna i nositi nešto negativno u sebi.

Wikicitati »To će olakšati komunikaciju i povezati suradnike!«
(Random ljudi sredinom 2000-ih o društvenim mrežama, LOL.)

Sjećam se kako su ljudi sredinom 2000-ih govorili isto o društvenim mrežama – a danas više nitko ne komunicira jer je mnogima (pogotovo mladima) vražiji pametni mobitel najbitnije u životu. Nešto slično je doživjela zajednica hrvatske Wikipedije – barem meni tako djeluje, ne tvrdim da je to činjenica.

Ogromna podjela u zajednici

Mnoge rasprave, bolje rečeno mnoge svađe, o Wikipediji izvan Wikipedije, dovele su do toga da su mnogi suradnici napustili Discord i otvorili vlastite, privatne grupe gdje se nekoliko suradnika raspravlja o Wikipediji – u stilu "jedna momčad protiv druge" ili kako bi neki rekli, citat: "navodna kabala protiv navodne kabale". U mojim očima to je školski primjer za veliku podjelu u bilo kakvim zajednicama.

Nemojte me pogrešno shvatiti, stvarno me ne zanima što suradnici izvode u svom privatnom životu odnosno slobodnom vremenu koje ne provode na Wikipediji – to je njihova osobna stvar, ali je vrlo problematično kad se glavne rasprave o Wikipediji odvijaju na nekim tajanstvenim, za "javnost" nedostupnim (= Joj, kako ovo zvuči... ), Discordovim poslužiteljima. Mislim da je to uzrok mnogih nesporazuma i problema.

Što je autor htio reći? Autor je htio reći da važne rasprave o Wikipediji moramo svi voditi on-wiki (= na Wikipediji). To je jedini način da izbjegnemo nesporazume i off-wiki (= izvan Wikipedije) sukobe. Ponavljam: Discord je jako lijepa i super stvar, može biti praktičan način komunikacije kad su sitnice, prijedlozi, radovi na predlošcima ili off-wiki teme u pitanju, ali rasprave o Wikipediji moramo voditi na Wikipediji i ne u privatnim sobama za čavrljanje.

"Nova kabala"

Također ne kopčam poantu u lijepljenju etiketa poput "kabala". Što dobivamo od toga? Sukobe i svađe. <sarkazam>Definitivno nešto pozitivno i produktivno.</sarkazam> Isto važi za konstante usporedbe s nekim od bivših administratora zbog najmanjih neslaganja. To samo donosi nemir i može se shvatiti kao ometanje rada Wikipedije da bi se nešto dokazalo. Konstruktivna kritika je uvijek poželjna i važna, ali nekonstruktivnost ne pomaže nikome. Na engleskoj Wikipediji postoji čak i wikihumoristični "popis kabala na Wikipediji". Citiram iz en:Wikipedia:Cabals ( esej!):

Wikicitati » Often the existence of a cabal is posited by a group holding opposite views to those of the supposed cabal; they may look like a cabal to others.«

Takve fiks-ideje i teorije o "novoj kabali" postoje samo, jer više ne postoji direktna rasprava na Wikipediji. Previše se odvija neslužbeno preko drugih platforma. <sarkazam>Pa, onda smo skoro svi najbrutalniji "kabalisti"? (((hmm... 🤔)))</sarkazam>

Neptunov osvrt na Discord

Želim vas ukratko podsjetiti na Neptunov osvrt na Discord iz 2020. godine. Nemojte zaboraviti da su dječje gluposti na Discordu bile jedan od glavnih razloga zašto je suradnikova prva administratorska kandidatura propala! Prvi Discordov poslužitelj Wikipedije na hrvatskome jeziku osnovan je još sredinom travnja 2019. godine. Nakon što je prvi Discordov poslužitelj propao, osnovan je novi. Ja sam od početka zastupao mišljenje da nije dobra ideja otvarati novi poslužitelj na Discordu, iz gore navedenih razloga.

Za mene to "izvješće o iskustvu" sadrži brojne primjere zašto on- i off-wiki teme nisu i ne mogu biti isti svijet. Na Wikipediji imamo pravila ponašanja, a kako se vi izražavate u svom slobodnom vremenu ili kako pričate s vašim "jaranima", to je vaša osobna stvar. Ipak, vrlo je kolegijalno i izvan Wikipedije paziti na vaš rječnik kada pričate s wikikolegama – bez obzira na to gdje ste (= Discord, IRC, susret Wikipedista...) i s kim pričate.

Rješenje za "hr.wiki-drame"?

Još jednom ponavljam: Uzrok svih problema možete pronaći u nedostatku pravila i smjernica, zastarjelim strukturama, nejasnim uputama, ali i u toksičnosti par pojedinaca. Činjenica je da smo hr.wiki infrastrukturu tek počeli graditi i zadnje što nam treba su dodatne drame. Ja neću dopustiti da se ruši to što smo gradili sve te godine, samo zbog nekih besmislenih rasprava. Hoćemo li dopustiti da se mostovi i dalje ruše, ili ćemo ih konačno početi graditi?!

Ako vam je prisjelo sudjelovati u raspravama, posvetite se vašim omiljenim temama ili nečemu što vas usreći – pogotovo ako više ne možete ostati hladne glave (WP:COOL).

Zaključak

Nisam došao na Wikipediju jer sam očekivao bilo kakav "fight club". Ja sam na Wikipediju došao radi članaka, a vi?

Sad je do vas. Trenutno imamo puno posla na Wikipediji. Previše posla i zadnje što nam treba su besmislene WP:POINT i/ili WP:NIJEOVDJE rasprave. Hoćemo li konačno početi pristojno komunicirati i na taj način izbjeći blokove i nepotrebne svađe? Nadam se da hoćemo – jer tako nešto može poštivati samo netko s voljom, motivacijom i namjerom — a znam da imamo mnogooo motiviranih suradnika. Druga je opcija nastaviti kao do sad. Pitam se, koja je opcija bolja?

Wikistres? Ne hvala!

Često naiđem na nekog novaka i promatram kako non-stop piše članke o omiljenim filmovima, glazbenicima, poznatim ličnostima itd. – mnogi novaci vjerojatno dolaze na Wikipediju da se odmore od posla, škole, fakulteta..., ali prije svega, jer im je Wikipedija divan hobi! Neki suradnici čak nisu ni svjesni sukoba u zajednici, dok drugi uzimaju "odmor" od Wikipedije. Nije poanta ovog projekta da suradnici imaju dodatan stres u slobodnom vremenu. Ako vam je dozlogrdilo ili trenutno naporno, uzmite wikiodmor! Wikipedija nije neka dodatna obaveza u slobodnom vremenu, nego hobi – a vaše je zdravlje najvažnije. Nemojte me shvatiti kao nekog dosadno filozofa, svi znamo da se apsolutna većina suradnika lijepo izražava, ali je stvarno naporno kada dođe do ogromnih prepucavanja zbog ispada u komunikaciji.

Za kraj vam ostavljam citat iz wikieseja Najgore ti se sekirati:

Wikicitati »Dakle, osjetite li stezanje u grlu, kako Vam drhte ruke, da Vam se dlan očajnički želi približiti čelu ili licu ili bilo koji sličan simptom, stanite. Počeli ste se sekirati. Budite svjesni da je Vaše psihičko zdravlje važnije od svađa ili frustracija na projektu. Ostanite pribrani i zapamtite da je Jimbo zamislio Wikipediju kao volonterski projekt. To znači – doprinosite koliko želite i možete, ali ne preko vlastitih granica, time možete samo nehotice naškoditi sebi i drugima.«

Ostanite mi zdravi i sretni, čuvajte se od korone i čujemo se, Koreanovsky (Ča–Kaj–Što?!) 14:21, 10. listopada 2021. (CEST)