Suradnik:Lordluka99/Eurosia Fabris

Izvor: Wikipedija
Blažena Eurosia Fabris
Rođena 27. rujna 1866.
Quinto Vincentino, Italija
Preminula 8. siječnja 1932.
Marola, Italija
Beatificirana 6. studenoga 2005.
Slavi se u Katolička Crkva
Spomendan 8. siječnja
Portal o kršćanstvu
Portal o životopisima

Bl. Eurosia Fabris (27. rujna 1866., Quinto Vincentino - 8. siječnja 1932., Marola), poznata i kao Mamma Rosa i Rosina, talijanska franjevačka trećoredica, majka devetero djece i blaženica Katoličke Crkve.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođenje, djetinjstvo i mladost[uredi | uredi kôd]

Eurosia Fabris rođena je 27. rujna 1866. u naselju Quinto Vincenzo (provincija Vincenza, Veneto) u zemljoradničkoj obitelji Luigija i Marije Fabris. Kada su joj bile četiri godine, njezina obitelj preselila se u obližnji gradić Marolu, danas dio općine Torri di Quartesolo, gdje je Eurosia provela ostatak života. Morala je pomagati roditeljima u kućanskim poslovima i obradi zemlje, pa je pohađala školu samo dvije godine (1872. - 1874.), a od majke Marije naučila je krojački zanat. Srećom, u dvije godine školovanja naučila je dovoljno da može pročitati važne religijske tekstove: Sveto Pismo, Katekizam Katoličke Crkve, knjige o povijesti katoličanstva, Eternal Maxims Alphonsusa Liguorija, Philothea - djelo koje je napisao ženevski biskup sv. Francis de Sales...

Kada je navršila 12 godina primila je prvu pričest, koju je otad nadalje primala na sve katoličke blagdane. Uskoro se uključila u rad katoličke udruge Kćeri Marijine, kojoj je bila duboko posvećena. Bila je pobožna djevojka, a naročitu pobožnost iskazivala je Duhu Svetom, Djetetu Isusu, Djevici Mariji, euharistiji i Kristovu križu. Često je molila za duše u čistilištu, kako bi ih Bog primio u Kraljevstvo nebesko. Postala je poznata kao širitelj dobrote, vjere i ljubavi ne samo u obitelji i među svojim prijateljima, već i u župi Maroli, gdje je djeci predavala vjeronauk, a mlade djevojke podučavala šivanju.

Obiteljski život[uredi | uredi kôd]

Kad je navršila 18 godina Eurosia je dobila nekoliko ponuda za brak, što nije čudilo s obzirom na to da su je svi smatrali posvećenom, pobožnom i marljivom djevojkom. Međutim, Eurosia ih je sve odbila, jer nije smatrala da je brak njezin životni poziv. Kad je 1885. umrla susjeda Eurosijine obitelji i ostavila za sobom dvoje nezbrinute djece (treće je ubrzo umrlo), Eurosia se odlučila brinuti o njima. Godinu dana kasnije, 5. svibnja 1886., na savjet svojih ukućana i župnika, odlučila se udati za njihova oca, Carla Barbana. Eurosia je bila sigurna da je brak s Carlom Božja volja, a briga za djecu njezin životni poziv.

Eurosia i Carlo uskoro su usvojili još troje siročadi, a imali su i devetero svoje djece. Njihov dom postao je mjesto na kojem su se okupljala sva seoska djeca, a Eurosia je postala poznata kao "Mamma Rosa". Odgajala je svoju djecu da budu milosrdna, velikodušna i dobra, a poučavala ih je i da mole, slušaju, poštuju Božju volju i budu praktični katolici. U tome je bila toliko uspješna da su tri njezina sina postali svećenici, a jedan od njih, franjevac fra Bernardino, napisao je njezin prvi životopis.

Duhovni život, dobrotvorstvo i smrt[uredi | uredi kôd]

Eurosia je kroz život mnogo molila, čitala je Sveto pismo i željela biti "blago" svojoj obitelji. U njezinom životopisu piše da je, čak i tijekom krize kao što je Prvi svjetski rat, uspijevala održavati ravnotežu između obiteljskog proračuna i nesebične brige za gladnu i bolesnu braću. Postala je franjevačka trećoredica, a poznato je i da je hvalila Boga kao "stvoritelja i izvora svega dobrog i davatelja svoga ufanja". Udovica od 1930., Eurosia Fabris otišla je u Kraljevstvo nebesko 8. siječnja 1932., a pokopana je u župnoj crkvi u Maroli.

Beatifikacija[uredi | uredi kôd]

Papa Pio XII. želio je da njezin život bude poznatiji u svim katoličkim obiteljima. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je časnom sluškinjom Božjom 7. srpnja 2003., a papa Benedikt XVI. blaženicom, nakon što je dokazano da je Bog zbog njezine intervencije izliječio ženu za koju su liječnici smatrali da se neće moći oporaviti. Iste godine Padovska biskupija inicirala je početak procesa kanonizacije, čime bi bl. Eurosia Fabris postala sveticom Katoličke Crkve.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 8. siječnja bl. Eurosia Fabris Barban - popularna 'Mamma Rosa' živjela za obitelj i Krista!, www.narod.hr, objavljeno 8. siječnja 2020., pristupljeno 27. lipnja 2020.