Sveti Jovan Kaneo

Izvor: Wikipedija
Crkva sv. Jovan Kaneo
Lokacija Ohrid, Sjeverna Makedonija
Godine izgradnje 13. stoljeće
Renoviran 20. stoljeće
Religija pravoslavlje
Patron Sveti Ivan Evanđelist
Arhitektonski stil bizantski
Materijal cigla, kamen

Sveti Jovan Kaneo (makedonski: Свети Јован Канео) je crkva kod ribarskog sela Kaneo u neposrednoj blizini grada Ohrida, na hridi iznad Ohridskog jezera u Sjevernoj Makedoniji.

Crkva je posvećena autoru Evanđelja po Ivanusv. Jovanu Teologu (sv. Ivanu Evanđelistu). Točan datum izgradnje crkve ostaje nepoznanica, ali dokumenti s pojedinostima o crkvenoj imovini upućuju na godinu prije 1447. Neki arheolozi vjeruju da je crkva izgrađena nešto prije uspona Osmanskog Carstva vrlo vjerojatno u 13. stoljeću.[nedostaje izvor] Radovi na restauraciji crkve 1963.1964. godine doveli su do otkrića freske u kupoli crkve.

Povijest crkve[uredi | uredi kôd]

Pogled na crkvu sv.Jovana Kanea i Ohridsko jezero.

Crkva ima tlocrt pravilnog križa. Arhitekt crkve je nepoznat, ali se drži da je on bio pod utjecajem armenske crkvene arhitekture. Crkva je temeljno obnovljena u 14. stoljeću, nešto prije dolaska Turaka u Makedoniju. Za osmanskih vremena crkva je počela propadati, tako da je vjerojatno potpuno napuštena u razdoblju 17. st.19. st., zbog toga je propao najveći dio fresaka. Crkva je obnovljena u 19. st., tad su obnovljeni stropovi, dograđen je narteks i izgrađen zvonik. Ove prigradnje su porušene za temeljne restauracije objekta 1963.1964. godine.

Pogled na crkvu s jezera.

Drveni ikonostas koji dijeli unutrašnjost crkve je iz 20. stoljeća. Iz bizantskih vremena je freska Krista Pantokratora (vladara) naslikana u kupoli crkve. Većina ostalih fresaka u crkvi je iz 20. stoljeća iz vremena restauracije objekta. Od freski se ističe ona na kojima je lik sv. Klimenta Ohridskog (čiji se manastir, sv. Pantelejmon, nalazi u blizini crkve) u pratnji prvog Ohridskog episkopa sv. Erasma Lihnidskog (Ohridskog).[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]