Sveti Jovan Kaneo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crkva sv. Jovan Kaneo
Iglesia San Juan Kaneo, Ohrid, Macedonia, 2014-04-17, DD 18.JPG
Lokacija Ohrid, Republika Makedonija
Godine izgradnje 13. stoljeće
Renoviran 20. stoljeće
Religija Pravoslavlje
Patron Sveti Ivan Evanđelist
Arhitektonski stil Bizantska umjetnost
Materijal cigla, kamen

Sveti Jovan Kaneo (makedonski: Свети Јован Канео) je mala i vjerojatno najpitoresknija crkva kod ribarskog sela Kaneo u neposrednoj blizini grada Ohrida, na hridi iznad Ohridskog jezera u Republici Makedoniji.

Crkva je posvećena autoru Evanđelja po Ivanu - sv. Jovanu Teologu (sv. Ivanu evangelistu). Točan datum izgradnje crkve ostaje nepoznanica, ali dokumenti s pojedinostima o crkvenoj imovini sugeriraju da je sagrađena prije 1447. godine. Arheolozi vjeruju da je crkva izgrađena nešto prije uspona Osmanskog carstva vrlo vjerojatno u 13. stoljeću. Radovi na restauraciji crkve 1963-1964 godine doveli su do otkrića freske u kupoli crkve.

Povijest crkve[uredi | uredi kôd]

Pogled na crkvu sv.Jovana Kanea i Ohridsko jezero.

Crkva ima tlocrt pravilnog križa. Arhitekt crkve je nepoznat, ali se drži da je on bio pod utjecajem armenske crkvene arhitekture. Crkva je temeljno obnovljena u 14. stoljeću, nešto prije dolaska Turaka u Makedoniju. Za osmanskih vremena crkva je počela propadati, tako da je vjerojatno potpuno napuštena u razdoblju 17. st. - 19. st., zbog toga je propao najveći dio fresaka. Crkva je obnovljena u 19. st., tad su obnovljeni stropovi, dograđen je narteks i izgrađen zvonik. Ove prigradnje su porušene za temeljne restauracije objekta 1963.1964. godine.

Pogled na crkvu s jezera.

Drveni ikonostas koji dijeli unutrašnjost crkve je iz 20. stoljeća. Iz bizantskih vremena je freska Krista Pantokratora (vladara) naslikana u kupoli crkve. Većina ostalih fresaka u crkvi je iz 20. stoljeća iz vremena restauracije objekta. Od freski se ističe ona na kojima je lik sv. Klimenta Ohridskog (čiji se manastir, sv. Pantelejmon, nalazi u blizini crkve) u pratnji prvog Ohridskog episkopa sv. Erasma Lihnidskog (Ohridskog).[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]