TV kalendar

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
TV kalendar
Format povijesna dokumentarna emisija
Država podrijetla Hrvatska
Jezik hrvatski
Broj epizoda 12 000+
Produkcija
Trajanje epizode 10 minuta
Emitiranje
TV kuća Televizija Zagreb
HRT
Emitiranje 3. siječnja 1976.još traje

TV kalendar je dnevna povijesna dokumentarna televizijska emisija koju proizvodi i emitira Hrvatska radiotelevizija (HRT). Postoji više od 36 godina i emitirano je više od 12 000 epizoda. To je jedna od HRT-ovih najdugotrajnijih emisija.

Prva epizoda TV kalendara je emitirana na Radio Televiziji Zagreb, tada dijelom Jugoslavenske radiotelevizije, 3. siječnja 1976. Njen izvorni koncept dnevnih 10-ak minuta godišnjaka koji je pokrivao obljetnice važnih povijesnih događaja, kao i obljetnice značajnih rađanja i umiranja, se zadržao gotovo nepromijenjen tijekom godina.

Od 1976. do 1986. TV kalendar zajednički su uređivali Obrad Kosovac i Vladimir Fučijaš. Fučijaš je tada postao jedini urednik do umirovljenja 2001., kada se Kosovac vratio na položaj urednika. Kosovac se umirovio na kraju 2010., a naslijedio ga je Vladimir Brnardić, povjesničar.

2011. novinarski tim koji je vodio ovu emisiju činili su Vladimir Brnardić, Vedran Kursar, Nada Prkačin, Renata Prugovečki, Leon Rizmaul i Marijeta Stipić-Miočić.[1] Autori emisija postigli su i velike istraživačke uspjehe.Otkrili su događaje i filmske dokumente, pa su primjerice pronašli u Švedskoj i snimili najstarije sačuvane hrvatske zastave iz Tridesetogodišnjeg rata, ili to da je prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru održan znatno ranije nego se dotad smatralo, 1809. godine.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Antonela Marušić: Prikazano 120 tisuća minuta programa , Slobodna Dalmacija, 6. siječnja 2011., pristupljeno 18. kolovoza 2014.

Vanjski poveznice[uredi VE | uredi]