Tapiri

Izvor: Wikipedija
Tapiri
Tapirus terrestris (Brazilski tapir)
Tapirus terrestris (Brazilski tapir)
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Perissodactyla
Porodica: Tapiridae
Gray, 1821
Rod: Tapirus
Brünnich, 1772
vrste
Tapirus bairdii

Tapirus indicus
Tapirus pinchaque
Tapirus terrestris

Tapiri su neparnoprstaši (Perissodactyla), biljojedi koji žive u džunglama Južne Amerike i Azije. Pripadaju porodici koju čine 4 vrste Tapirus bairdii, Tapirus indicus, Tapirus pinchaque i Tapirus terrestris.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Izgledom podsjećaju na svinje. Imaju zašiljenu njušku koja završava surlom i kratak rep. Na prednjim nogama imaju po 4, a na stražnjim po tri prsta. Teški su preko 150 kg. Danju spavaju, a noću kreću u potragu za hranom. Hrane se vodenim i šumskim biljem, kao i lišćem i voćem.

Životni vijek im je 30 godina. Gestacija traje oko 14 mjeseci.[1] Tapiri se kada su napadnuti brane vrlo rijetko. Najčešće nastoje pobjeći do najbliže vode i tamo naći utočište. Vrlo su dobri plivači i mogu dugo držati dah. Vole se kupati, a kupanje im služi i kao način obrane od nametnika.

Zaštita i izumiranje[uredi | uredi kôd]

Tapiri se smatraju jednima od najstarijih životinja na planeti. Zbog uništavanja staništa i lova vrste Tapirus bairdii, Tapirus indicus i Tapirus pinchaque nalaze se na popisu ugroženih vrsta, a vrsta Tapirus terrestris smatra se osjetljivom.[2] Koža i meso su na cijeni, a Indijanci njihovo meso smatraju delicijom.

Rodovi[uredi | uredi kôd]

Tapiri u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Južnoamerički nizinski tapir-Zoološki vrt grada Zagreba.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Tapiri – ugroženi živi fosili Arhiv [1]
  2. The IUCN Red List of Threatened Species. Pristupljeno 27. travnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. BioLib