Testosteron

Izvor: Wikipedija

Testosteron je prvenstveno muški spolni hormon kojeg u muškarca luče testisi, u manjoj mjeri luči se i kod žena i u jajnicima i nadbubrežnim žlijezdama. Pojačano se javlja od puberteta do 25. godine. Glavni je muški spolni hormon te kod muškaraca i žena igra važniju ulogu u zdravlju. Također štiti protiv osteoporoze. U prosjeku, muško tijelo proizvede dvadeset do trideset više puta testosterona nego žensko.

Spolni hormoni su ključni, kako u razvoju i spolnoj diferencijaciji spolnih organa, tako i u spolnoj diferencijaciji mozga. Pored utjecaja na razvoj muškog i ženskog tijela, važnu ulogu imaju i u aktiviranju seksualnog ponašanja.[1]

Više od 95% ovog hormona proizvode intersticijske odnosno Ledygove stanice u testisima. Ostatak se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama[1] te enzimatskom prijetvorbom njegovih prohormona u perifernim tkivima a sve pod nadzorom hipofize i hipotalamusa. Premda je testosteron spolni hormon i utječe na spolnost, to nije njegova jedina funkcija. Ima i mnoge druge funkcije, koje su važne za održavanje zdravlja i dobrobiti.

 • Glas – testosteron je odgovoran za promjenu glasa i dubok glas u muškarca.
 • Koža i dlake – testosteron je odgovoran za tipičan raspored dlaka u muškarca, raspoređenih po cijelom tijelu, kao i za njihovo održavanje, a napose i za rast brade, dakako.
 • Kosti – testosteron je vrlo važan za izgradnju i održavanje zdravlja koštanih struktura.
 • Krv – testosteron pomaže pri proizvodnji crvenih krvnih stanica, a slijedom toga i pri prijenosu kisika krvlju.
 • Mišići – testosteron je važan za formiranje i održavanje snažnih mišića.
 • Um – testosteron je važan za održavanje duševne ravnoteže i sprječavanje negativnog raspoloženja. Testosteron je odgovoran i za sposobnost pamćenja, orijentacije, koordinacije i koncentracije.
 • Spolnost – testosteron regulira seksualni nagon i važan je za velik broj spolnih funkcija.
 • Tjelesna građa – testosteron je odgovoran za tjelesnu građu muškarca.

Testosteron je androgeni hormon čija se sinteza kod muškaraca odvija u Leydigovim stanicama testisa pod kontrolom LH, a kod žena se znatno manja količina sintetizira u granuloza stanicama folikla te, kod oba spola, u kori nadbubrežnih žlijezda. U krvi se nalazi oko 2% slobodnog testosterona, a preostali dio vezan je na bjelančevine albumin i globulin ("SHBG").

Kod žena služi u dijagnostici razloga neplodnosti, sindroma policističnih jajnika, Klinefelterova sindroma te kod sumnje na tumore jajnika te nedovoljnu funkciju jajnika.

Kod muškaraca se testosteron određuje kod sumnje na smanjenu proizvodnju testosterona, npr hipogonadizam, terapija estrogenima, kromosomske aberacije te kod ciroze jetre.

Referentne vrijednosti:

 • Muškarci: 9,9 – 27,8 nmol/L
 • Žene: 0,22 – 2,9 nmol/L

Povišeno: U fiziološkim koncentracijama, testosteron nema neku ulogu kod žena. Povišene razine upućuju na hirsuitizam i virilizaciju te je povišen kod bolesti policističnih jajnika. Povećano izlučivanje testosterona pojavljuje se kod muškaraca kod tumora testisa, te kod hiperplazije i karcinoma nadbubrežne žlijezde muškaraca i žena.

Sniženo: Testosteron je kod muškaraca snižen u primarnom i sekundarnom hipogonadizmu različite geneze (Klinefelterov sindrom i druge kromosomske promjene, hipopituitarizam, enzimski defekti sinteze androgena). Sniženu koncentraciju testosterona nalazimo u zakašnjelom pubertetu dječaka, a njegova niska koncentracija, je osim niskog gonadotropina, u impotenciji prvi znak poremećaja u osi hipotalamus-hipofiza i poremećene kontrole lučenja androgena.

Testosteron kao doping sredstvo: Danas najpoznatije doping sredstvo, koristi se u skoro svim sportovima jer tijelu daje vise snage,energije eksplozivnosti i izdrzljivosti.Najviše maha je uzeo u body buildingu, ponajvise u rekreativnom body buildingu.Testosteron povecava agresivnost,spolnu zelju i sto je najbitnije kao doping sredstvo anabolički efekat tj.rast misica-sintezu proteina,regeneraciju misica ...Nesto neizbjezno i zbog cega je zabranjen jesu nuspojave.One mogu biti blaze (akne,nesvjestica,nesanica,poviseni krvni tlak,) do onih najgorih(atrofija testisa,ginekomastija,smanjena kolicina spermija,hipertrofija srca, veliko ostecenje jetre,bubrega koji su dodatno osteceni proteinskom hranom i nerijetko smrt).

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. a b Spolni hormoni i seksualna želja, Nataša Šimić, Med Jad 2009;39(1-2):5-12


P biology.svg Nedovršeni članak Testosteron koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.