Tom Waddell

Izvor: Wikipedija

Dr. Tom Waddell (1. studenoga 1937.11. srpnja 1987.) bio je američki homoseksualni športaš koji je osnovao Olimpijske igre homoseksualaca (Gay Games) 1982. godine u San Franciscu. Međunarodni športski događaj je kasnije preimenovan u Gay Games nakon što je Olimpijski odbor Sjedinjenih Država (USOC) tužio Waddella za uporabu riječi "olimpijski". Gay Games se održavaju svake četiri godine širom svijeta.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Tom Waddell je rođen kao Thomas Flubacher u Patersonu, u New Jerseyu, u katoličkoj njemačko – američkoj obitelji. Kada je bio mladić njegovi roditelji su se rastali, nakon čega je otišao živjeti kod Gene i Hazel Waddell kod kojih se također zaposlio. Obitelj Waddell posvojila ga je šest godina kasnije. Waddelli su bili vodviljski akrobati, te su i sami ohrabrili Toma da se počne baviti gimnastikom. (Gene Waddell je jedan od muškaraca na poznatoj fotografiji s akrobatima koji balansiraju na vrhu Empire State Buildinga.)
Svjestan svojih homoseksualnih osjećaja, u srednjoj je školi Tom zablistao u atletici kako bi svojim posvojiteljima nadoknadio povjerenje i ljubav. U Springfield Collegeu izborio se za stipendiju nižući odlične rezultate u tjelesnom odgoju. Nakon iznenadne smrti svog najboljeg prijatelja i dokapetana gimnastičarske momčadi, prebacio se na pred-medicinski stupanj. Taj događaj ga je duboko pogodio. U Springfieldu se natjecao u gimnastici i nogometu.
U ljeto 1959. Tom je radio u dječjem kampu u zapadnom Massachusettsu, gdje je upoznao svog prvog ljubavnika, 63–godišnjeg socijalistu Engea Menakera. Ostali su bliski do kraja Menakerovog života koji je završio 1985. u njegovoj devedesetoj godini. Waddell je pohađao medicinsku školu u New Jerseyu na College of Medicine.
1962. godine otputovao je financiran od Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država, na atletsku turneju Afrike.
1965. je interniran u bolnicu Bet El Hospital (sada Brookdale Hospital), u Brooklynu. Iste godine je otputovao iz Brooklyna u New York da bi sudjelovao u Afro-američkom pokretu za građanska prava (African-American Civil Rights Movement) u Selmi u Alabami

Waddell je u vojsci, 1966. postao preventivno-medicinski časnik i padobranac. Upisavši se na tečaj Globalne medicine, pobunio se kada je saznao da će biti isporučen u Vijetnam. Čekajući poziv vojnog suda, neočekivano je poslan kao desetobojac na pripreme za Olimpijske igre 1968. Na Olimpijskim igrama u Mexico Cityju, Waddell je na listi uvršten šesti, među 33 natjecatelja. Oborio je pet vlastitih rekorda u deset disciplina. Nakon otpusta iz vojske, Waddell je radio u rezidencijama Sveučilišta Georgetown (Georgetown University) i Montefiore Hospital (Bronx). Na Georgetownu je istraživao virusne bolesti u Walter Reed Army Medical Center u Washingtonu.
Godine 1970. upisao je diplomski na Sveučilištu Stanford (Stanford University). Tamo je upoznao Briana Leea, s kojim je bio 5 godina u vezi.
Godine 1972. na trkačkim susretima na Havajima je ozlijedio koljeno u skoku u vis, kada je završio svoju karijeru kao natjecateljski atletičar.

1974. Waddell je osnovao privatnu praksu u 18. ulici u četvrti Castro. Iskustvo u medicini mu je omogućilo da lako nađe posao. Također je radio na Bliskom istoku kao medicinski direktor „Whittaker Corporationa“ od 1974. do 1981. Jednim dijelom radio je kao osobni liječnik saudijskog princa i poslovnog čovjeka, nakon čega je postao liječnik olimpijske momčadi Saudijske Arabije na Olimpijskim igrama 1976 u Montrealu[1] 1975. upoznao je arhitekta Charlesa Deatona, tada budućeg ljubavnika. U lipnju 1976. g. Izdanje časopisa "People" ih predstavlja u svom naslovnom članku. Tom i Charles su bili prvi gej par koji se pojavio na naslovnici velikog, nacionalnog magazina. Ubrzo nakon povratka u San Francisco 1972. Waddell se pridružio kuglaškoj gej ligi. To ga je inspiriralo da razmisli o organiziranju športskog događaja homoseksualaca po uzoru na Olimpijske igre. Prva "Gej Olimpijada" trebala se održati u San Franciscu 1982. u obliku športskog natjecanja i umjetničkog festivala. No, nekoliko tjedana prije početka događaja, Olimpijski odbor Sjedinjenih Američkih Država (USOC) tužio je Waddellovu organizaciju zbog uporabe riječi "olimpijski". Unatoč činjenici da USOC prethodno nije protestirao kada su druge grupe koristile naziv, tvrdili su da bi im dopuštenje događanja "Gay Olimpijskih igara" moglo naštetiti. Uspjeli su osigurati sudsku zabranu samo devetnaest dana prije početka prvih igara.
Ipak, igre, sada ponovno nazvane "Gay Games", krenule su dalje. One su veliki uspjeh, možda zato što su istaknule športski karakter, osobna postignuća i inkluzivnost u daleko većoj mjeri nego na Olimpijskim igrama.
Godine 1987. Vrhovni sud Sjedinjenih Država,svojom je odlukom presudio u korist USOC-a. Sud je potvrdio USOC-u pravo naplate naknade za sudske troškove od Waddella, zbog čega je bio prisiljen staviti zalog na svoju kuću.
Godine 1987. nekoliko tjedana prije nego što je Waddell umro, USOC se odrekao svoje zakonske naknade i skinuo založno pravo. Godine 1981., dok je osnivao Gay Games, Waddell je upoznao dvoje ljudi s kojima je formirao značajne veze: Prvi je bio čovjek za odnose s javnošću i prikupljanje donacija, Zohn Artman, s kojim je,zaljubivši se, započeo vezu. Druga je bila lezbijka, atletičarka Sara Lewinstein. I Tom i Sara su čeznuli za vlastitim djetetom, pa su odlučili imati dijete zajedno. Njihova kćer, Jessica, rođena je 1983.
U 1980-ima Waddell je bio zaposlen u Gradskoj klinici (City Clinic) u San Franciscu, koja je preimenovana nakon njegove smrti.

Godine 1985. Waddellu je dijagnosticiran AIDS. Da bi zaštitili Jessicu i zakonska prava njezine majke, Tom i Sara su se vjenčali 1985. Iako ga je omela tužba USOC-a, Waddell je živio svoje posljednje godine s hrabrošću i dostojanstvom. Uspio je vidjeti ogroman uspjeh Gay Gamesa II 1986, a čak je, i sudjelovao, osvojivši zlatnu medalju u disciplini bacanja koplja.[2]

Uz golemu gracioznost i hrabrost koji su obilježili njegov život, Tom Waddell je umro od AIDS-a 11. srpnja 1987. u dobi od 49 godina, u San Franciscu u Kaliforniji.
Njegove posljednje riječi bile "Pa, to bi moglo biti zanimljivo."

Njegova borba protiv HIV / AIDS-a jedna je od tema nagrađivanog dokumentarnog zapisa Stories from the Quilt.[3] Sa športskim piscem Dickom Schaapom, Waddell je napisao autobiografiju pod nazivom „Gay olimpijac“.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]