Tonko Šoljan

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "znanstvenik".
(Primjeri uporabe predloška)

Tonko Šoljan (Rudina[1] kod Starog Grada, otok Hvar, 1907. - Sarajevo, 18. veljače 1980.), hrv. akademik, ihtiolog, sastavljač ključa za determinaciju riba Jadrana, istraživač biologije mora, svjetski poznat stručnjak u organiziranju morskoga ribolova i ribarske tehnike. Znanstveno je djelovao u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u Rudini na otoku Hvaru.

Strast prema moru i ribarstvu je stekao još u ranoj mladosti, što mu je odredilo njegov kasniji životni put.

Studirao je u Zagrebu, Beču i Grazu. Zoologiju je doktorirao u Grazu 1930.

Radio je u splitskom Oceanografskom institutu, na Realnoj gimnaziji, Prirodoslovnom muzeju, Zoološkom vrtu i Akvariju, a kad je otišao u Zagreb, vodio je katedru za zoologiju na Filozofskom fakultetu i radio je u Hrvatskom narodnom zoološkom muzeju. U Sarajevu je 15 godina predavao zoologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a u isto vrijeme je ondje bio direktorom Biološkog instituta.

1945. – 1947. je radio pri Ministarstvu obalnog pomorstva i ribarstva Hrvatske u Zagrebu. U tom razdoblju je organizirao tehnobiološke postaje u Dubrovniku, Opuzenu, Malom Stonu i Bistrini.

Suosnivačem je kotorskog Zavoda za biologiju mora i Jugoslavenskog ihtiološkog društva, a bio je predsjednikom i članom brojnih bioloških i pomorskih društava, a uređivao je sarajevske znanstvene časopise Godišnjak Biološkog instituta Univerziteta, Biološkog lista te je bio urednikom časopisa Ichthyologia.

Bio je članom-radnikom Pododbora Matice hrvatske u Splitu kad je ogranak bio osnovan 15. studenog 1953.[2]

Umro je 18. veljače u Sarajevu, od posljedica prometne nesreće koju je doživio dan ranije.[1]

Djela[uredi | uredi kôd]

Djela su mu prevedena na engleski i talijanski jezik, a najpoznatije mu je djelo "Ribe Jadrana" (1948.) i Hrvati kao pioniri suvremenog ribarstva na Jadranskom i Sredozemnom moru (1942.)[3]

Njegov poznati pothvat je ribarstveno-biološka ekspedicija "Hvar" koju je poduzeo 1948. do 1949. godine. Trajala je 15 mjeseci.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

  • suradnik JAZU
  • redovni član ANUBiH
  • redovni član Društva za nauku i umjetnost Crne Gore
  • član Društva za sistematsku zoologiju u Washingtonu
  • član Međunarodne komisije za istraživanje Sredozemnoga mora u Monaku
  • stalni član uprave Vijeća za ribarstvo Sredozemnoga mora pri FAO-u

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Dulčić, Jakov. 2017. Croatian ichthyologist dr. Tonko Šoljan (1907-1980) and his contributions to ichthyology. SEEIC 2017 - 1st South East European Ichthyological Conference, 27-29 September, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina (engleski)
  2. 100 godina Sveučilišne knjižnice u SplituArhivirana inačica izvorne stranice od 23. rujna 2011. (Wayback Machine) (PDF) (3,3 MB)
  3. Znameniti i zaslužni Splićani te spomena vrijedne osobe u splitskoj povijesti (1700 godina). Sakupio, popunio i napisao: Petar Požar, Split, 2001., ISBN 958-98046-2-0 nevaljani ISBN