Tržac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tržac
Tržac na karti BiH
Tržac
Tržac
Tržac na zemljovidu Bosne i Hercegovine
Regija BiH Bosanska krajina
Entitet Federacija BiH
Županija Unsko-sanska
Općina/Grad Cazin
Zemljopisne koordinate 45°03′N 15°48′E / 45.05°N 15.8°E / 45.05; 15.8Koordinate: 45°03′N 15°48′E / 45.05°N 15.8°E / 45.05; 15.8
Stanovništvo (1991.)
 - ukupno 5.000
Pošta 77.220
Pozivni broj 37

Tržac je naseljeno mjesto u sastavu općine Cazin, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Nalazeći se u Cazinskoj krajini, krajnjem zapadnom dijelu regije Bosanska krajina (poznate još i pod starim nazivom Turska Hrvatska), uz samu granicu s Republikom Hrvatskom, Tržac administrativno pripada Unsko-sanskoj županiji (kantonu). Smješten je oko 17 kilometara zapadno od općinskog sjedišta Cazina i nešto više od 20 kilometara sjeverno od županijskog glavnog grada Bihaća.

Samo naselje nalazi na valovitom, brežuljkastom i mjestimično šumovitom terenu, i to iznad mjesta gdje se rijeka Mutnica kao desni pritok ulijeva u Koranu, koja na tom dijelu svoga toka čini granicu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Klima je umjereno kontinentalna, s hladnim zimama i vrućim ljetima.

Povijest[uredi VE | uredi]

Tržac se u prošlosti prvi put spominje u 11. stoljeću. On se tada nalazio u središnjem dijelu samostalnog srednjovjekovnog Hrvatskog Kraljevstva. Nešto kasnije, u 13. stoljeću, kao vlasnici posjeda i utvrde na stijeni iznad Korane dolaze pripadnici velikaške obitelji Frankopan. O važnosti ovog područja govori i činjenica da je jedan od ogranaka ove obitelji nosio pridjevak „Knezovi Tržački“, i upravo je taj ogranak nadživio sve ostale za oko stotinu godina, te dao posljednje izdanke svoga roda.

Postupnim prodiranjem Turaka na zapad, osobito propašću Bosanskog Kraljevstva 1463. godine, Tržac se sve više nalazio u opasnosti od pada u njihove ruke. To se i dogodilo u drugoj polovici 16. stoljeća, i od onda se nalazi u sastavu Bosne. Premda su mnogi krajevi Hrvatske tijekom 17. i 18. stoljeća postupno oslobođeni od turske vlasti, Tržac je, kao i Bihać i cijela Cazinska krajina ostao s bosanske strane granice sve do danas.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

U novije vrijeme Tržac je naselje s oko 5.000 stanovnika, najvećim dijelom Muslimana, odnosno Bošnjaka te jednim manjim dijelom pravoslavnog stanovnistava.Bosnjaci čine značajan udjel u gusto naseljenom području općine Cazin, čiji ukupan broj stanovnika se danas procjenuje na oko 80.000 stanovnika.


Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]