Ursula von der Leyen

Izvor: Wikipedija
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije
trenutačno
u službi od
1. prosinca 2019.
Potpredsjednik   Frans Timmermans
Margrethe Vestager
Prethodnik Jean-Claude Juncker
Rođenje 8. listopada 1958.
Zanimanje političarka

Ursula Gertrud von der Leyen (rođena Albrecht; Ixelles, Belgija, 8. listopada 1958.) njemačka je političarka koja je od 1. prosinca 2019. godine predsjednica Europske komisije. U njemačkoj Vladi je od 2005. godine, obnašajući dužnosti ministrice obitelji i mladih (2005. - 2009.), ministrice rada i civilnih poslova (2009. - 2013.), te ministrice obrane (2013. - 2019.). Članica je Kršćansko-demokratske unije (CDU), kao i Europske pučke stranke (EPP).

Raniji život i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Rođena je i odrasla u Bruxellesu, a roditelji su joj Nijemci. Njezin otac, Ernst Albrecht, bio je jedan od prvih državnih službenika Europske unije. Odgajana je dvojezično na njemačkom i francuskom jeziku. U Bruxellesu je živjela do 13. godine, sve do 1971. kada se seli u gradić Sehnde kod Hannovera. Njezin otac je 1976. postao premijer savezne države Donje Saske, dužnost koju je obavljao do 1990. godine.

Kao studentica ekonomije na Londonskoj ekonomskoj školi krajem sedamdesetih, živjela je pod imenom Rose Ladson, obiteljskim imenom njezine američke prabake iz Charlestona u Južnoj Karolini. Nakon što je 1987. godine diplomirala medicinu na Medicinskom fakultetu u Hannoveru, specijalizirala je žensko zdravlje. Godine 1986. udala se za kolegu liječnika Heika von der Leyena, iz obitelji trgovaca svilom von der Leyen. Kao majka sedmero djece, bila je kućanica tijekom devedesetih i živjela je četiri godine u Stanfordu u Kaliforniji, dok je njezin suprug bio na Sveučilištu Stanford. Vratili su se u Njemačku 1996. godine. Kad je živjela u Bruxellesu, njezina mlađa sestra Benita-Eva umrla je u dobi od jedanaest godina od raka. Naknadno se prisjetila da su se zbog te bolesti njezini "roditelji osjećali bespomoćno", a 2019. je to navela kao jedan od razloga zašto se njezina Europska komisija odlučila "posvetiti borbi protiv raka".[1]

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Na njemačkim saveznim izborima 2009. von der Leyen je izabrana u Bundestag, kao predstavnica 42. izborne jedinice Hannover, uz Edelgard Bulmahn. U pregovorima o ustroju koalicijske vlade nakon izbora, vodila je izaslanstvo CDU/CSU u radnoj skupini za zdravstvenu politiku. Ponovno je imenovana za ministricu obitelji. Godine 2013. Ursula von der Leyen imenovana je prvom njemačkom ministricom obrane.

Predsjednica Europske komisije[uredi | uredi kôd]

Europsko vijeće predložilo je von der Leyen kao svoju kandidatkinju za dužnost predsjednice Europske komisije 2. srpnja 2019. godine. Dana, 16. srpnja 2019. Europski parlament tajnim glasovanjem izabrao je Von der Leyen za novu čelnicu Europske komisije. Za njezin izbor glasovalo je 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv te 22 suzdržana zastupnika, dok je jedan glasački listić bio je nevažeći. Postala je prva žena koja obnaša tu dužnost i prva osoba njemačkoga podrijetla nakon prvoga predsjednika Komisije, Waltera Hallsteina.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Thorsten Maybaum: EU-Kommission Von der Leyen sagt Krebs den Kampf an, Deutsches Ärzteblatt 2019., vol. 116, br. 49. Pristupljeno 5. studenoga 2021.