Ursula von der Leyen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije
trenutačno
u službi od
1. prosinca 2019.
Potpredsjednik   Frans Timmermans
Margrethe Vestager
Prethodnik Jean-Claude Juncker
Rođenje 8. listopada 1958.
Zanimanje političarka

Ursula von der Leyen (Ixelles, Belgija 8. listopada 1958.) - njemačka je političarka i izabrana predsjednica Europske komisije.

Mandat joj je počeo 1. prosinca 2019. Prva je žena na tom položaju u povijesti Europske unije. Dana, 16. srpnja 2019. Europski parlament tajnim glasovanjem izabrao je Von der Leyen za novu čelnicu Europske komisije. Za njen izbor glasovalo je 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv te 22 suzdržana zastupnika, samo jedan glasački listić bio je nevažeći.

Raniji život i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Rođena je i odrasla u Bruxellesu, gdje je njezin otac Ernst Albrecht bio jedan od prvih europskih državnih službenika od 1958. godine, a školovala se dvojezično na njemačkom i francuskom jeziku; ona je političarka njemačkog i američkog podrijetla. Preselila se u Hannover 1971. godine, kada je njezin otac ušao u politiku da bi postao premijer Donje Saske 1976. godine. Kao studentica ekonomije u Londonu krajem sedamdesetih, živjela je pod imenom Rose Ladson, prezime njezine američke prabake iz Charlestona. Nakon što je 1987. diplomirala kao liječnica u na Hannoverskom veleučilištu, specijalizirala se za zdravlje žena. Godine 1986. udala se za kolegu liječnika Heika von der Leyena, plemića trgovca svilom. Kao majka sedmero djece, bila je kućanica tijekom dijelova devedesetih godina i četiri je godine živjela u Stanfordu, u Kalifoniji, dok je njezin suprug bio na fakultetu na Sveučilištu Stanford. Vratila se u Njemačku 1996. godine.

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Na njemačkim saveznim izborima 2009. von der Leyen je izabrana u Bundestag, njemački parlament, predstavljala je 42. izbornu jedinicu Hannover, uz Edelgard Bulmahn. U pregovorima o formiranju koalicijske vlade nakon izbora, vodila je delegaciju CDU/CSU u radnoj skupini za zdravstvenu politiku; njezin je supredsjedatelj iz FDP-a, Philipp Rösler. Ponovno je imenovana za ministricu obitelji. Godine 2013. Ursula von der Leyen imenovana je prvom njemačkom ministricom obrane.

Predsjednica Europske komisije[uredi | uredi kôd]

Europsko vijeće je predložilo von der Leyen kao svoju kandidatkinju za dužnost predsjednice Europske komisije 2. srpnja 2019. godine. Dana, 16. srpnja 2019. Europski parlament tajnim glasovanjem izabrao je Von der Leyen za novu čelnicu Europske komisije. Za njen izbor glasovalo je 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv te 22 suzdržana zastupnika, samo jedan glasački listić bio je nevažeći. Postala je prva žena koja obnaša tu dužnost i prva osoba njemačkog podrijetla nakon prvog predsjednika Komisije, Waltera Hallsteina.

Izvori[uredi | uredi kôd]