Vitelarija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Vitellaria)
Skoči na: orijentacija, traži
Vitellaria paradoxa
Vitellaria paradoxa MS 6563.JPG
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Ericales
Porodica: Sapotaceae
Rod: Vitellaria
Vrsta: V. paradoxa
Dvojno ime
Vitellaria paradoxa
C.F.Gaertn.
Raspon
Područje rasprostranjenosti Vitellarie

Područje rasprostranjenosti Vitellarie

Vitellaria (lat. Vitellaria paradoxa, sinonim: Butyrospermum parkii) je biljka iz obitelji Sapotaceae, rasprostranjena u Africi.

Opis[uredi VE | uredi]

Visoka je između 10 i 15 m. Deblo može dostići do jednog metra u promjeru. Kora je vrlo debela za zaštitu od visokih temperatura u savani. Veći broj listova se zajedno grana iz istoga pupa, izduženo je te s dugom peteljkom u prosjeku od 5 do 15 cm. Cvijeće je ugodnog mirisa.

Plod se sastoji od tanke, kisele, hranjive pulpe, koja okružuje relativno veliku, uljem bogatu sjemenku, iz koje se dobija shea maslac.

Vitellaria je tradicionalna afrička hranjiva biljka. Ima potencijal za poboljšanje prehrane, povećanje dostupnosti hrane u doba godine, kada obično prijeti glad,[1] potiče ruralni i održivi razvoj[2]

Rasprostranjenost[uredi VE | uredi]

To je vrsta porijeklom iz središnje Afrike, proširila se na države kao što su: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Kongo i Demokratska Republika Kongo, Obala Bjelokosti, Etiopija, Gana, Gvineja, Mali, Niger, Nigerija, Senegal, Sudan, Togo i Uganda.

Unesena je u Honduras, gdje je obično poznata kao tanga.

Smatra se ranjivom po IUCN-u, jer se divlje primjerke prekomjerno iskorištava za gospodarske svrhe. Od ove biljke rade se kozmetički preparati (shea-maslac).

Galerija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]