Vlažnost zraka

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Vlaga zraka predstavlja svu količinu vodene pare u atmosferi. Vodena para apsorbira dugovalnu radijaciju Zemlje i o količini vodene pare ovisi vjerojatnost pojave padalina. Također, vodena para u atmosferi sadrži znatnu količinu latentne topline.

Vodena para u atmosferu dolazi na razne načine. Jedan od njih je transpiracija - isparavanje s površine biljaka. 75% vode s tla, biljnog pokrova i vodenih površina na kopnu ispari natrag u atmosferu. Najveća evaporacija (isparavanje) je u području tropskog i suptropskog dijela Indijskog oceana, između Madagaskara i Australije. Evaporacija se smanjuje približavanjem kopnu tj. obali.

Apsolutna vlažnost zraka - maksimalna količina vodene pare koju može primiti 1m³ zraka (u gramima). Apsolutna vlažnost zraka raste s porastom temperature (-> veće isparavanje).

Specifična vlaga zraka jest broj grama vodene pare u 1kg vlažnog zraka.

Relativna vlaga zraka je broj koji pokazuje odnos između količine vodene pare koja stvarno postoji u zraku u nekom trenutku i maksimalne količine vodene pare koju bi taj zrak na toj temperaturi mogao primiti da bi bio zasićen.

Pothlađena voda u atmosferi je voda koja ostaje u tekućem stanju i ispod 0°C.

Dnevni hod relativne vlage obratan od dnevnog hoda temperature –> relativna vlaga zraka najveća je ujutro, a najmanja poslije podne, kad je temperatura najviša.